Έγινε… μόδα να μην κόβουν τον ομφάλιο λώρο μετά την γέννηση – Κίνδυνος μόλυνσης φωνάζουν οι γιατροί! [vid, pics]

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
γέννηση
Μια πρόσφατη «τάση» έχει θορυβήσει του γιατρούς και τους μαιευτήρες, αφού ολοένα και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να γεννήσουν με την «μέθοδο του λωτού», μια πρακτική που θέλει να ΜΗΝ κόβεται ο ομφάλιος λώρος, ο οποίος παραμένει προσκολλημένος στον πλακούντα μέχρι να πέσει μόνος του.

Η μέθοδος χαιρετίζεται από ορισμένους ως μια «φυσική» επιλογή με πολλά οφέλη υγείας, όπως η χαλάρωση της μετάβασης από την μήτρα στον έξω κόσμο και η παροχή στο παιδί μιας επιπλέον προσφοράς θρεπτικών ουσιών.

Ωστόσο, οι γιατροί προειδοποιούν ενάντια σε αυτήν τη νέα… μόδα, επειδή ισχυρίζονται ότι μπορεί να οδηγήσει σε βακτήρια και λοίμωξη.

γέννηση

Ο κύριος σκοπός της «γέννησης του λωτού» είναι να επιτρέψει στο μωρό να αποκτήσει όλες τις θρεπτικές ουσίες που ο πλακούντας έχει να προσφέρει, όπως τα βλαστοκύτταρα, και να ανακτήσει το αίμα προτού ξεραθεί ο πλακούντας.

Οι υπέρμαχοι της μεθόδου αυτής υποστηρίζουν, ότι τα βρέφη μπαίνουν σε περιττό άγχος όταν αποκόπτονται από το υπόλοιπο της παροχής αίματος που ρέει μέσα από τον ομφάλιο λώρο από τον πλακούντα.

Σύμφωνα με αυτή την ιδεολογία, αυτό σημαίνει ότι τα μωρά μπαίνουν στον κόσμο με τον δικό τους ρυθμό, ενώ ταυτόχρονα παίρνουν περισσότερα οφέλη από τον πλακούντα.

Μετά την γέννηση του μωρού, ο πλακούντας τοποθετείται σε ένα δοχείο και μεταφέρεται μαζί με το βρέφος. Ο ομφάλιος λώρος παραμένει προσαρτημένος στο νεογέννητο μέχρι να πέσει φυσικά, διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει έως και 10 ημέρες.

γέννηση

Προκειμένου να μην μυρίζει άσχημα ο πλακούντας, καθώς αποσυντίθεται, οι… μοδάτοι γονείς του βάζουν αρωματικά ποτ-πουρί…

Η… μόδα της γέννησης του λωτού ήρθε για πρώτη φορά στο προσκήνιο το 2008 και ακόμη και τότε οι γιατροί έσπευσαν γρήγορα να την… τελειώσουν προτού πάρει διαστάσεις.

Το Βρετανικό Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων προειδοποιεί σαφέστατα ενάντια στην εν λόγω μέθοδο, αφού παρατηρήθηκε ένας αυξανόμενος αριθμός γυναικών στο Ηνωμένο Βασίλειο να επιλέγει την «γέννηση του λωτού».

Οι γιατροί προειδοποιούν ότι αν αφεθεί ο ομφάλιος λώρος μετά τη γέννηση, υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης στον πλακούντα που μπορεί να εξαπλωθεί στο μωρό.

γέννηση

Ο πλακούντας είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε λοιμώξεις καθώς περιέχει αίμα. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη γέννηση, όταν ο ομφάλιος λώρος σταματήσει να αντλεί αίμα, ο πλακούντας δεν έχει κυκλοφορία και είναι ουσιαστικά νεκρός ιστός.

Εάν οι γυναίκες επιλέξουν να μην κόψουν τον ομφάλιο λώρο, τότε επιβάλλεται να παρακολουθούνται τακτικά και προσεκτικά τα μωρά τους για τυχόν σημάδια λοίμωξης.

γέννηση

Υπάρχουν όντως επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν πλεονεκτήματα για το μωρό αν δεν κοπεί άμεσα ο ομφάλιος λώρος, αλλά όλα τα στοιχεία συγκλίνουν ότι αυτή η παραμονή διακοπής του μωρού από τον πλακούντα δεν πρέπει να ξεπερνάει τα τρία λεπτά από την γέννηση.

Αυτά τα τρία λεπτά μετά τη γέννηση μπορούν πράγματι να ωφελήσουν ένα νεογέννητο, παρέχοντάς του ένα κύμα πλούσιου σε οξυγόνο αίμα.

Αλλά αυτό είναι κάτι που ήδη πολλοί μαιευτήρες το εφαρμόζουν, αφού κατά κανόνα ο ομφάλιος λώρος κόβεται «τουλάχιστον 30-60 δευτερόλεπτα μετά τη γέννηση», ώστε όλα τα υγιή νεογέννητα να ενισχύσουν την υγεία τους.

γέννηση

Αυτό το επιπλέον μισό λεπτό μπορεί να μην φαίνεται πολύ, αλλά πολύ πλούσιο σε οξυγόνο αίμα φτάνει στο μωρό μέσω του ομφάλιου λώρου λίγο μετά τη γέννηση, δήλωσε η δρ. Maria Mascola του Αμερικανικού Κολλεγίου Μαιευτικής και Γυναικολογίας.

Μπορεί να ρέει για έως και πέντε λεπτά, είπε, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της μετάγγισης αίματος του πλακούντα γίνεται σε αυτό το πρώτο λεπτό.

γέννηση

Η καθυστέρηση στη σύσφιγξη του ομφάλιου λώρου κατά τρία μόνο λεπτά μειώνει την αναιμία στα παιδιά, επιτρέποντας στο παιδί να λαμβάνει περισσότερο μεταγγισμένο αίμα που περιέχει σίδηρο.

Αυτό τους παρέχει έναν υγιή όγκο αίματος για τη μετάβαση στη ζωή εκτός της μήτρας.

Η αναιμία επηρεάζει περισσότερο από το 40% όλων των παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών στον κόσμο.

γέννηση

http://www.dailymail.co.uk

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καθυστερημένη ανάπτυξη στο παιδί: Ποιος είναι ο δείκτης κινδύνου στη γέννηση

Σωματικό βάρος στη γέννηση: Η απρόσμενη επίπτωσή του στην ενήλικη ζωή

Συγκλονιστικό βίντεο: Γέννηση μωρού που είναι ακόμα μέσα στον αμνιακό σάκο