Δύσκολες οι γιορτές για τα παιδιά με ΔΕΠΥ – Πώς να τα βοηθήσετε

  • Ρούλα Τσουλέα
ΔΕΠΥ
Πρακτικές συμβουλές για να μειώσετε το άγχος και την αποδιοργάνωση του παιδιού σας.  

Οι γιορτές μπορεί να κρύβουν πολλές προκλήσεις για τα παιδιά με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), καθώς αποδιοργανώνονται όλες οι ρουτίνες που τους παρέχουν μια αίσθηση τάξης.

Τα παιδιά βρίσκονται μακριά από το σχολείο και τις δραστηριότητές τους. Οι γονείς τα παίρνουν μαζί στα ψώνια και στις εορταστικές συνάξεις. Υπάρχει υπερπληθώρα από βαριά γεύματα και λιχουδιές με ζάχαρη.

Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα παιδιά που πάσχουν από άλλες συναισθηματικές διαταραχές, όπως οι αγχώδεις διαταραχές, οι διαταραχές πρόσληψης τροφής ή ακόμα και η κατάθλιψη. Ευτυχώς όμως μπορείτε να κάνετε πολλά για να μειώσετε το στρες που τους προκαλούν οι γιορτές, είτε πάσχουν από ΔΕΠΥ είτε από άλλο ανάλογο πρόβλημα.

Όπως εξηγεί η παιδοψυχίατρος Dr. Melissa Meyer, από τον όμιλο Αποκατάστασης Παιιδών DMG, στο Φοίνιξ της Αριζόνα, το πρώτο που χρειάζεστε είναι να μιλάτε με το παιδί. Αν εκείνο γνωρίζει εκ των προτέρων που πάτε και γιατί, θα μειωθεί το άγχος του.

Φροντίστε λοιπόν να το ενημερώνετε εκ των προτέρων για το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας. Η ενημέρωση του παιδιού με ΔΕΠΥ πρέπει να είναι αναλυτική. Πρέπει να γνωρίζει ποιος θα βρίσκεται μαζί σας, πόση ώρα θα κάνετε, τι δραστηριότητες θα υπάρχουν, τι φαγητά κ.λπ.

Μην φοβάστε επίσης να του πείτε ότι κι εσείς αισθάνεστε κουρασμένοι ή γεμάτοι άγχος, συνιστά η ειδικός.

«Το παιδί θα νιώσει ανακούφιση μαθαίνοντας ότι ακόμα και οι ενήλικες μπορούν να νιώσουν νευρικότητα και στρες στις γιορτές», τονίζει.

Ο ύπνος

Ο ύπνος επίσης είναι πολύ σημαντικός για να διατηρηθεί η καλή ψυχική διάθεση του παιδιού, συνεχίζει η Dr. Meyer. Τα παιδιά με συναισθηματικά προβλήματα όπως η ΔΕΠΥ πρέπει να κοιμούνται 8 έως 10 ώρες κάθε βράδυ. Βεβαιωθείτε, λοιπόν, ότι θα επιστρέφετε στο σπίτι σας νωρίς, για να μην διαταραχθεί και το πρόγραμμα ύπνου του παιδιού.

Δεν πρέπει επίσης για κανένα λόγο να χρησιμοποιείτε λάπτοπ, κινητά και άλλα ψηφιακά μέσα για να είναι ήσυχο το παιδί. Η πολλή τηλεόραση και τα παιχνίδια στο κινητό συμβάλλουν στην κατάθλιψη. Στερούν επίσης το παιδί από τον ύπνο που χρειάζεται. Τις ίδιες συνέπειες έχει και η υπερβολική ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εάν, εξ άλλου, το παιδί σας λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, μην αμελείτε να του την δίνετε την ίδια πάντοτε ώρα κάθε μέρα. Προσέξτε επίσης την ασυνήθιστη κατανάλωση ζάχαρης στις γιορτές. Για να την αντισταθμίσετε, να σερβίρετε στο παιδί υγιεινά πιάτα όταν βρίσκεστε στο σπίτι σας. Φροντίστε επίσης τα γεύματά του να είναι τακτικά. Περιορίστε επίσης τα γλυκά και τα αναψυκτικά τις ώρες πριν μπει για ύπνο.

Να ακούτε το παιδί

«Το πιο σημαντικό είναι να αντιλαμβάνεστε την ψυχική διάθεση του παιδιού με ΔΕΠΥ και να το ακούτε», επισημαίνει η Dr. Meyer. «Μπορεί να χρειάζεται να κάνει διαλείμματα ανάμεσα στις δραστηριότητες της εποχής ή να έχει ανάγκη λίγη ησυχία. Να δίνετε σε όλη την οικογένεια χρόνο να χαλαρώσει, διότι το συνεχές τρέξιμο σας επιβαρύνει όλους».

Φωτογραφία: iStock