Διάσειση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε αν το παιδί σας χτυπήσει στο κεφάλι

Η διάσειση είναι μια ήπια τραυματική εγκεφαλική βλάβη (προσωρινή διαταραχή της εγκεφαλικής λειτουργίας) που προκαλείται από άμεσο χτύπημα στο κεφάλι, το πρόσωπο ή τον αυχένα.
Η διάσειση μπορεί να περιλαμβάνει ή να μην περιλαμβάνει απώλεια συνείδησης. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν αμέσως ή σε ώρες. Συνήθως υποχωρούν εντός ημερών.
Διάσειση: Ποια είναι τα συμπτώματα σε ένα παιδί;
Προειδοποιητικά σημάδια:
- Πονοκέφαλοι
- Σύγχυση, αποπροσανατολισμός
- Δυσκολίες με τη μνήμη
- Κενό βλέμμα ή έκπληκτη εικόνα
- Δυσκολία στην παρακολούθηση οδηγιών (απροσεξία)
- Αργή ή ασυνάρτητη ομιλία
- Ζάλη
- Προβλήματα ισορροπίας
- Εμετός
- Συναισθηματική αστάθεια (αδικαιολόγητο γέλιο ή κλάμα, αυξημένη ευερεθιστότητα, καταθλιπτική διάθεση)
Πώς διαγιγνώσκεται μια διάσειση;
Η διάσειση είναι μια κλινική διάγνωση που βασίζεται στο ιστορικό του ασθενούς και στη φυσική εξέταση που γίνεται μέσω μιας ποικιλίας τυποποιημένων αξιολογήσεων που εκτελούνται από έναν εκπαιδευμένο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, όπως ένας γιατρός ή ένας προπονητής.
Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες εργαστηριακές ή απεικονιστικές εξετάσεις που να διαγιγνώσκουν μια διάσειση.
Αντιμετώπιση διάσεισης
Η ανάπαυση και η αποφυγή περαιτέρω χτυπημάτων στο κεφάλι είναι οι βασικές αρχές για να δοθεί χρόνος στον εγκέφαλο να αναρρώσει.
Οι ειδικές θεραπείες για τη διάσειση επικεντρώνονται στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Ορισμένες θεραπείες που μπορούν να προσφέρουν οι γονείς στο σπίτι περιλαμβάνουν:
- Ακεταμινοφαίνη και ιβουπροφαίνη για τους πονοκεφάλους.
- Ορισμένες βιταμίνες και συμπληρώματα, όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, και είτε το κιτρικό είτε το γλυκινικό μαγνήσιο μπορούν να βοηθήσουν στους πονοκεφάλους ημικρανίας.
- Βεβαιωθείτε ότι το παιδί πίνει άφθονο νερό και ακολουθεί μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.
- Το παιδί μπορεί να χρειάζεται περισσότερη ξεκούραση από ό,τι συνήθως, γι’ αυτό βεβαιωθείτε ότι κοιμάται όσο χρειάζεται.
- Μια σύντομη περίοδος (24 έως 48 ώρες) σωματικής ανάπαυσης, ακολουθούμενη από επανέναρξη της άσκησης χωρίς όμως επαφή, με διατάσεις, ελαφριά προπόνηση αντίστασης και σταδιακή προοδευτική αερόβια δραστηριότητα, ξεκινώντας με περπάτημα και αυξάνοντας την ανοχή, μπορεί να βοηθήσει στην ταχύτερη ανάρρωση.
- Η αποφυγή δυνατών θορύβων και έντονου φωτισμού από οθόνες μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανάρρωση, καθώς οι δυνατοί θόρυβοι και τα έντονα φώτα μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα, ιδίως στις πρώτες φάσεις της διάσεισης.
- Τέλος, η προσπάθεια να διατηρήσετε ό,τι πιο κοντινό είναι δυνατόν σε ένα κανονικό πρόγραμμα και μια ρουτίνα είναι χρήσιμη.
Πότε ένα παιδί με συμπτώματα διάσεισης πρέπει να επισκεφθεί γιατρό;
Ορισμένα συμπτώματα διάσεισης θεωρούνται επικίνδυνα και μπορεί να σχετίζονται με δομική βλάβη στον εγκέφαλο και το κρανίο. Αυτά θα πρέπει να κάνουν έναν ενήλικα να αναζητήσει άμεση ιατρική φροντίδα. Σε αυτά περιλαμβάνονται:
- Πονοκέφαλος που επιδεινώνεται και δεν υποχωρεί
- Επαναλαμβανόμενα επεισόδια εμετού
- Μπερδεμένη ομιλία
- Υπνηλία ή το παιδί δεν μπορεί να ξυπνήσει
- Η μία κόρη (το μαύρο μέρος στο κέντρο του ματιού) να φαίνεται μεγαλύτερη από την άλλη
- Αυξημένη σύγχυση, ανησυχία ή ταραχή
- Σπασμοί ή επιληπτικές κρίσεις
- Αδυναμία αναγνώρισης ανθρώπων ή τόπων
Πόσο διαρκεί μια διάσειση;
Αν και κάθε ασθενής με διάσειση έχει διαφορετικό σύνολο συμπτωμάτων και χρόνο ανάρρωσης, η πλειονότητα θα αναρρώσει μέσα σε τέσσερις έως έξι εβδομάδες από τον τραυματισμό. Τα παρατεταμένα συμπτώματα πέραν των έξι εβδομάδων θα πρέπει να εξετάζονται από αθλητίατρο, νευρολόγο ή άλλο γιατρό με εμπειρία στη διαχείριση διασείσεων.
Πότε μπορεί το παιδί μου να επιστρέψει σε αθλητικές δραστηριότητες μετά από διάσειση;
Τα παιδιά μπορούν γενικά να επιστρέψουν σε αθλητικές δραστηριότητες μετά από διάσειση όταν δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και δεν λαμβάνουν φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της διάσεισης.
Θα πρέπει να έχουν επιστρέψει στο σχολείο και να έχουν επανέλθει σε πλήρες ακαδημαϊκό πρόγραμμα. Θα πρέπει να έχουν φυσιολογική νευρολογική εξέταση. Εάν στα συμπτώματα που παρουσίασε ήταν και προβλήματα ισορροπίας, αυτά θα πρέπει να έχουν επανέλθει στα βασικά επίπεδα.
Μόλις πληρούνται αυτά τα κριτήρια, τότε το παιδί μπορεί να αρχίσει να επιστρέφει σταδιακά σε κανονικές αθλητικές δραστηριότητες. Οι δραστηριότητες ποικίλλουν ανάλογα με το παιδί και το άθλημα που κάνει, αλλά τα παιδιά μπορούν συνήθως να επιστρέψουν πρώτα στην αερόβια άσκηση, στην άσκηση ειδικά για το άθλημα, στη συμμετοχή χωρίς επαφή, στην πλήρη προπόνηση και στη συνέχεια στο παιχνίδι.
Το χρονοδιάγραμμα της επιστροφής στις αθλητικές δραστηριότητες είναι διαφορετικό για κάθε παιδί και ανάλογο με τον τραυματισμό του. Συνιστάται η επιστροφή στα αθλήματα να γίνεται σταδιακά και με τη βοήθεια γιατρού, γυμναστή ή φυσιοθεραπευτή.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πατάτες και σάκχαρο: Τι πρέπει να προσέχετε στις ποικιλίες, το μαγείρεμα και τη θερμοκρασία
Στρες: Ποια είναι τα καλύτερα αιθέρια έλαια για την αντιμετώπισή του