«Δείχνει τα δόντια» της η ιλαρά στη χώρα μας- Ανάγκη επαρκούς εμβολιασμού

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Αυξήθηκαν τα κρούσματα της ιλαράς τις προηγούμενες ημέρες, καθώς σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ τις προηγούμενες ημέρες δηλώθηκαν 39 νέα κρούσματα.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων της νόσου ανέρχεται πια σε 3.198. Και παρότι τον Ιούνιο είχε παρατηρηθεί ύφεση, την τελευταία εβδομάδα αυτό ανατράπηκε προς το χειρότερο.

Οι ειδικοί επισημαίνουν την ανάγκη του εμβολιασμού έναντι της ιλαράς, με το εμβόλιο ιλαράς – παρωτίτιδας – ερυθράς. Το μικτό εμβόλιο ιλαράς – ερυθράς – παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) πρέπει να χορηγείται σε παιδιά, εφήβους και ενηλίκους που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Στην Ευρώπη κατά την περίοδο 2016-2018 έχουν καταγραφεί περισσότερα από 20.000 περιστατικά και 57 θάνατοι. Στην Ελλάδα τα άτομα που κατέληξαν από ιλαρά ανέρχονται σε 4.