Άσθμα: Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τις κρίσεις στα παιδιά

  • Ρούλα Τσουλέα
άσθμα
Τι έδειξε νέα μελέτη για τις επιδράσεις που έχουν το όζον και τα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια στους αεραγωγούς (βρόγχους) των παιδιών με άσθμα.

Τα παιδιά και οι έφηβοι με άσθμα που ζουν στα αστικά κέντρα και εκτίθενται στην ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να παρουσιάζουν περισσότερες κρίσεις, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι ακόμα και τα μέτρια επίπεδα όζοντος και μικροσκοπικών αιωρουμένων σωματιδίων (PM) αυξάνουν τον κίνδυνο αυτό.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι οι συσχετίσεις που εντόπισαν μεταξύ του άσθματος και αυτών των ρύπων είναι ισχυρές. Και ενισχύουν την άποψη ότι η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορεί να παράσχει σημαντικά οφέλη στην υγεία, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet Planetary Health. Διεξήχθη σε 168 παιδιά με άσθμα, τα οποία ήταν επιρρεπή στις κρίσεις. Η ηλικία τους κυμαινόταν από 6 έως 17 ετών και ζούσαν σε υποβαθμισμένες γειτονιές εννέα διαφορετικών πόλεων των ΗΠΑ.

Τα ευρήματά της επαληθεύτηκαν στη συνέχεια σε 189 άλλα παιδιά και εφήβους, ηλικίας 6-20 ετών, που ζούσαν σε τέσσερις άλλες αμερικανικές πόλεις.

Τι συμβαίνει στην κρίση άσθματος

Όπως αναφέρει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, το άσθμα χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των αεραγωγών. Οι αεραγωγοί (βρόγχοι) είναι οι «σωλήνες» που μεταφέρουν τον αέρα από το ανώτερο αναπνευστικό στους πνεύμονες.

Όταν ένας ασθενής με άσθμα εισπνεύσει κάποιον ερεθιστικό παράγοντα από το περιβάλλον, προκαλείται υπερβολική αντίδραση των βρόγχων του. Ειδικότερα, συσπώνται οι λείες μυϊκές ίνες των αεραγωγών (γίνεται δηλαδή βρογχόσπασμος), η οποία οδηγεί σε στένωση του αυλού τους.

Η στένωση αυτή επιδεινώνεται από τη φλεγμονή των βρόγχων, η οποία  χαρακτηρίζεται από οίδημα (πρήξιμο) και παραγωγή εκκρίσεων που είναι παχύρρευστες και κολλώδεις. Το τελικό επακόλουθο είναι να περιορίζεται η ροή του αέρα μέσα από τους βρόγχους.

Τα παιδιά που ζουν σε υποβαθμισμένες αστικές περιοχές είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις κρίσεις άσθματος, τονίζουν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα

Στη νέα μελέτη, οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα για την ημερήσια ποιότητα του αέρα. Ύστερα τη συσχέτισαν με τις κρίσεις που εκδήλωναν τα παιδιά με άσθμα και ήλεγξαν κατά πόσον εκδηλώνονταν μετά από κάποια ιογενή λοίμωξη. Οι λοιμώξεις αυτές αποτελούν συνηθισμένο παράγοντα επιδείνωσης του άσθματος.

Στο σχεδόν 30% των παιδιών οι κρίσεις άσθματος οφείλονταν στην ατμοσφαιρική ρύπανση και όχι σε κάποιον ιό. Το ποσοστό αυτό είναι δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερο απ’ ό,τι παρατηρείται σε παιδιά που ζουν μακριά από τα αστικά κέντρα.

Επιπλέον, το άσθμα των παιδιών παρουσίαζε επιδείνωση ειδικά όταν ήταν αυξημένα τα επίπεδα του όζοντος και των μικροσκοπικών αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι αυτοί οι ρύποι σχετίζονται με χαρακτηριστικές αλλοιώσεις στους αεραγωγούς των παιδιών. Οι αλλοιώσεις αυτές ενδεχομένως  ευθύνονται για τις κρίσεις του άσθματός τους, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Matthew Altman, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Αλλεργιολογίας & Λοιμωδών Νόσων του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.

Είναι η πρώτη φορά που οι συγκεντρώσεις συγκεκριμένων ρύπων σχετίζονται με τις πιθανότητες να προκληθεί κρίση σε ασθενείς με άσθμα, πρόσθεσε.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι ασθενείς πρέπει να ελέγχουν καθημερινά τα δεδομένα για τους ατμοσφαιρικούς ρύπους, ώστε να γνωρίζουν αν επικρατούν συνθήκες επικίνδυνες για την υγεία τους, κατέληξε ο Dr. Altman.

Φωτογραφία: iStock