Άρτα: Πως μπορεί να πάθει θερμοπληξία ένα μωρό στο αυτοκίνητο – Τι λένε οι ειδικοί

  • Ρούλα Τσουλέα
θερμοπληξία
Έχει υπολογιστεί ότι ένα μικρό παιδί υπερθερμαίνεται τρεις έως πέντε φορές ταχύτερα απ' ό,τι ένας ενήλικας.

Είναι μία είδηση που φαντάζει αδιανόητη όσες φορές κι αν την ακούσει κανείς. Δυστυχώς, όμως, το να πεθαίνει ένα μωράκι από θερμοπληξία επειδή αφέθηκε σε ένα αυτοκίνητο, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο.

Μόνο στις ΗΠΑ, 942 παιδιά (κατά μέσον όρο, 38 τον χρόνο) έχουν χαθεί την τελευταία 25ετία με τον ίδιο, βασανιστικό τρόπο. Όλα κατέληξαν από θερμοπληξία. Σε περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις (στο 52,61%) τα ξέχασαν οι κηδεμόνες τους (π.χ. γονείς, παππούδες). Σε μία στις πέντε (20,28%) τα άφησαν εν γνώσει τους στο αυτοκίνητο – αλλά φυσικά δεν περίμεναν να πεθάνουν.

Στο 54% των περιπτώσεων τα θύματα ήταν βρέφη και νήπια, που δεν είχαν φτάσει καλά-καλά στα 2 τους χρόνια. Το νεότερο θύμα είχε ηλικία 5 ημερών, ενώ περισσότερο από το 91% των θυμάτων είχαν ηλικία κάτω των 5 ετών, σύμφωνα με το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Χοσέ, στην Καλιφόρνια.

Στην Αυστραλία, την τελευταία πενταετία έχουν χαθεί 10 παιδάκια με τον ίδιο τρόπο. Ωστόσο υπερβαίνουν τις 5.000 (!) τα παιδιά που αφήνονται ετησίως μόνα τους στα αυτοκίνητα για λίγα ή πολλά λεπτά και διασώζονται από τους περαστικούς που ειδοποιούν τις Αρχές.

Όλες αυτές οι απώλειες θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, εάν τα παιδιά βρίσκονταν μαζί με έναν ενήλικα.

Τεράστιος κίνδυνος

Για τους ειδικούς, τα πράγματα είναι απλά: ποτέ, για κανέναν λόγο, δεν αφήνουμε τα παιδιά μόνα στο αυτοκίνητο. Ούτε για ένα λεπτό, ούτε αν η θερμοκρασία έξω είναι 20 βαθμοί Κελσίου και νομίζουμε ότι έχει δροσιά. Η θερμοπληξία καραδοκεί, γιατί το αυτοκίνητο μετατρέπεται εύκολα σε φούρνο.

Διαβάστε ακόμα Παιδιά: Μύθος ότι μόνο στον καύσωνα κινδυνεύουν στο αυτοκίνητο. Τι ισχύει

Σε πόση ώρα «βράζει» το αυτοκίνητο – Προσοχή στα παιδιά

Μία ηλιόλουστη μέρα της άνοιξης, λ.χ., με 20 βαθμούς Κελσίου θερμοκρασία και ελαφριά συννεφιά, ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο μπορεί να αποκτήσει εσωτερική θερμοκρασία ακόμα και 55 βαθμούς, σύμφωνα με το Omni Calculator.

Αυτού του είδους οι θερμοκρασίες μπορεί να οδηγήσουν στη θερμοπληξία, η οποία είναι θανατηφόρος για τα μικρά παιδιά, προειδοποιεί η οικογενειακή ιατρός Dr. Sam Saling, από το Σϋδνεϋ.

«Οι γονείς συχνά έχουν χιλιάδες πράγματα να κάνουν και νομίζουν ότι είναι ασφαλές να αφήσουν το παιδί στο αυτοκίνητο για ένα λεπτό», λέει. «Αυτό όμως είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορούν να κάνουν».

Διπλασιάζεται η σωματική θερμοκρασία

Όπως εξηγεί, όταν η θερμοκρασία εντός του αυτοκινήτου αυξηθεί σημαντικά, η σωματική θερμοκρασία ενός μικρού παιδιού μπορεί να διπλασιαστεί μέσα σε λίγα λεπτά. Μάλιστα όσο πιο μικρό είναι, τόσο ταχύτερα αυξάνεται η θερμοκρασία του και τόσο περισσότερο υποφέρει από τη ζέστη.

Για να αντιμετωπίσει την αύξηση, ο οργανισμός του παιδιού αυξάνει την εφίδρωση. Ωστόσο με ακίνητο αυτοκίνητο δεν κυκλοφορεί αέρας και έτσι δεν εξατμίζεται ο ιδρώτας. Έτσι, το παιδί χάνει υγρά αλλά χωρίς να δροσίζεται. Σύντομα, παθαίνει αφυδάτωση, ενώ η σωματική θερμοκρασία του παραμένει υψηλή.

Μαζί με τον ιδρώτα, εξ άλλου, χάνει και ηλεκτρολύτες, που δεν αναπληρώνονται. Η απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των ζωτικών οργάνων, συνεχίζει η Dr. Saling. Αν αυτή συνεχιστεί, μπορεί τελικά να κοστίσει τη ζωή.

Έχει υπολογιστεί ότι ένα μικρό παιδί υπερθερμαίνεται τρεις έως πέντε φορές ταχύτερα απ’ ό,τι ένας ενήλικας.

«Δεν υπάρχει καμία θερμοκρασία και καμία χρονική διάρκεια που μπορεί να θεωρηθεί ως ασφαλής για να αφήσετε το μικρό παιδί μόνο στο αυτοκίνητο», δηλώνει κατηγορηματικά η παιδίατρος Dr. Paula Sabella, από την Cleveland Clinic στο Οχάιο. «Επομένως, πριν βγείτε από το αυτοκίνητο να κοιτάζετε πάντοτε το πίσω κάθισμα. Να μην απομακρυνθείτε εάν δεν πάρετε μαζί όλους τους επιβαίνοντες».

Φωτογραφία: iStock