Αποβολή: Μετά από πόσο καιρό να ξαναπροσπαθήσω;

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Είχατε μια αποβολή; Και αδημονείτε να ξεκινήσετε και πάλι την προσπάθεια να γίνετε μητέρα; Μην βιάζεστε. Το σώμα έχει τους… χρόνους του! Το ερώτημα φτάνει συχνά στα αυτιά των γυναικολόγων όλο αγωνία: "Πότε είναι ασφαλές να ξαναπροσπαθήσω;"

Όπως μας εξηγεί σχετικά με την αποβολή και την εκ νέου προσπάθεια σύλληψης ο χειρουργός γυναικολόγος, Κωσταντίνος Κωσταράς, ιατρός αναπαραγωγής, μέλος της ιδρυτικής ομάδας διαχείρισης του «Institute of Life» – ΙΑΣΩ, η απάντηση είναι σύνθετη. Επί χρόνια το θέμα αυτό αποτελούσε αντικείμενο συζητήσεων μεταξύ ημών των γιατρών με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε φτάσει στο συμπέρασμα ότι δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες. Σε άλλες γυναίκες θα συστήσουμε ένα μήνα και σε άλλες ένα 6μηνο αναμονής!

Η αλήθεια είναι ότι το 15% με 25% των κυήσεων καταλήγει σε αποβολή και, καθώς η γυναίκα μεγαλώνει, το ποσοστό αυξάνει κι αυτό.

Πρόκειται, ωστόσο, για μια συχνή κατάσταση, που δεν εκπλήσσει τους γυναικολόγους. Εντούτοις, στεναχωρεί και αγχώνει τις γυναίκες, που δεν γνωρίζουν κάτι βασικό. Ότι η πιθανότητα αποβολής δεν είναι αμελητέα σε καμία εγκυμοσύνη, όσο νέα ή υγιής κι αν είναι η γυναίκα. Προκαλεί, δε, μεγάλο ψυχικό πόνο και απογοήτευση στις περισσότερες γυναίκες που το βιώνουν.

Πρόσφατη επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Obstetrics and Gynecology και στην οποία συμμετείχαν 541 γυναίκες, που βίωσαν πρόσφατα μια αποβολή, έδειξε ότι οι περισσότερες φοβούνται μήπως τους ξανασυμβεί, αλλά ο φόβος δεν επαληθεύεται. Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα, μία αποβολή δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα υπάρξει και επόμενη. Συνέστησαν, όμως, στις γυναίκες να ηρεμήσουν και να μην αφήσουν να περάσει ένα 3μηνο πριν ξαναπροσπαθήσουν να μείνουν έγκυες.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που πρέπει να περιμένει μια γυναίκα για μια επόμενη εγκυμοσύνη μετά από αποβολή. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι χρήσιμο να μην αποτρέπουμε την γυναίκα να μείνει έγκυος αμέσως μετά την αποβολή. Άλλωστε, τα περισσότερα περιστατικά δεύτερης και τρίτης αποβολής συνέβησαν στις γυναίκες, που άργησαν να ξαναπροσπαθήσουν.