Αποκόλληση πλακούντα: Αίτια και πώς το καταλαβαίνεις – Κίνδυνοι για την μητέρα και το μωρό

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
αποκόλληση πλακούντα
Η αποκόλληση πλακούντα (abruptio placentae) είναι μια ασυνήθιστη αλλά σοβαρή επιπλοκή της εγκυμοσύνης.

Η αποκόλληση πλακούντα συμβαίνει συνήθως ξαφνικά. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, θέτει σε κίνδυνο τόσο την μητέρα όσο και το μωρό.

Ο πλακούντας αναπτύσσεται στην μήτρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Προσκολλάται στο τοίχωμα της μήτρας και τροφοδοτεί το μωρό με θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο.

Η αποκόλληση πλακούντα συμβαίνει όταν ο πλακούντας αποχωρίζεται μερικώς ή πλήρως από το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας πριν από τον τοκετό. Αυτό μπορεί να μειώσει ή να εμποδίσει την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στο έμβρυο και να προκαλέσει έντονη αιμορραγία στην μητέρα.

Όπως αποκάλυψε η γνωστή τραγουδίστρια Ελένη Φουρέιρα, έπαθε αποκόλληση πλακούντα κατά την κύησή του μωρού της, το οποίο συνέλαβε με εξωσωματική γονιμοποίηση.

“Μπορώ να σου πω ότι στην αρχή της εγκυμοσύνης μου, πέρασα αρκετά δύσκολα, στις πρώτες εβδομάδες της κύησης έπαθα αποκόλληση που με ανάγκασε να ακυρώσω όλες μου τις επαγγελματικές μου υποχρεώσεις και να μείνω στο κρεβάτι τρεις μήνες. Ήταν μία δύσκολη περίοδος για μένα”.

Με αφορμή, λοιπόν, τα όσα μοιράστηκε με το κοινό η Ελένη Φουρέιρα, ας δούμε τι είναι η αποκόλληση πλακούντα και τι πρέπει να γνωρίζετε γι’ αυτήν.

Αποκόλληση πλακούντα: Συμπτώματα

Η αποκόλληση πλακούντα είναι πιο πιθανό να συμβεί στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες πριν από τη γέννηση. Τα συμπτώματα της αποκόλλησης πλακούντα περιλαμβάνουν:

  • Κολπική αιμορραγία, αν και μπορεί να μην υπάρχει
  • Κοιλιακός πόνος
  • Πόνος στην πλάτη
  • Ευαισθησία ή ακαμψία της μήτρας
  • Συσπάσεις της μήτρας, που συχνά έρχονται η μία μετά την άλλη

Ο κοιλιακός πόνος και ο πόνος στην πλάτη συχνά ξεκινούν ξαφνικά. Η ποσότητα της κολπικής αιμορραγίας μπορεί να ποικίλλει πολύ και δεν υποδεικνύει απαραίτητα πόσο μέρος του πλακούντα έχει διαχωριστεί από την μήτρα. Είναι πιθανό το αίμα να παγιδευτεί μέσα στην μήτρα, επομένως ακόμη και με σοβαρή αποκόλληση πλακούντα, μπορεί να μην υπάρχει ορατή αιμορραγία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αποκόλληση πλακούντα αναπτύσσεται αργά (χρόνια αποκόλληση), η οποία μπορεί να προκαλέσει ελαφριά, διαλείπουσα κολπική αιμορραγία.

Το μωρό σας μπορεί να μην μεγαλώσει τόσο γρήγορα όσο αναμενόταν και μπορεί να έχετε χαμηλό αμνιακό υγρό ή άλλες επιπλοκές.

Αποκόλληση πλακούντα: Αιτίες

Η αιτία της αποκόλλησης του πλακούντα είναι συχνά άγνωστη.

Πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν τραύμα ή τραυματισμό στην κοιλιά (π.χ. από αυτοκινητιστικό ατύχημα ή πτώση) ή ταχεία απώλεια του υγρού που περιβάλλει και προστατεύει το μωρό στην μήτρα (αμνιακό υγρό).

Αποκόλληση πλακούντα: Παράγοντες κινδύνου

Παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο αποκόλλησης πλακούντα περιλαμβάνουν:

  • Αποκόλληση πλακούντα σε προηγούμενη εγκυμοσύνη που δεν προκλήθηκε από κοιλιακό τραύμα
  • Χρόνια υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση)
  • Προβλήματα που σχετίζονται με την υπέρταση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της προεκλαμψίας, του συνδρόμου HELLP ή της εκλαμψίας
  • Πτώση ή άλλου τύπου χτύπημα στην κοιλιά
  • Κάπνισμα
  • Χρήση κοκαΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
  • Πρώιμη ρήξη των μεμβρανών, που προκαλεί διαρροή αμνιακού υγρού πριν από το τέλος της εγκυμοσύνης
  • Λοίμωξη στο εσωτερικό της μήτρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (χοριοαμνιονίτιδα)
  • Ηλικία (ειδικά σε γυναίκες άνω των 40 ετών)

Πιθανές επιπλοκές

Η αποκόλληση πλακούντα μπορεί να προκαλέσει απειλητικά για τη ζωή προβλήματα, τόσο για την μητέρα όσο και για το μωρό.

Για την μητέρα, η αποκόλληση πλακούντα μπορεί να οδηγήσει σε:

  • Σοκ λόγω απώλειας αίματος
  • Προβλήματα πήξης του αίματος
  • Η ανάγκη για μετάγγιση αίματος
  • Ανεπάρκεια των νεφρών ή άλλων οργάνων που προκύπτει από απώλεια αίματος
  • Πιο σπάνια προκύπτει και ανάγκη για υστερεκτομή, εάν η αιμορραγία της μήτρας δεν μπορεί να ελεγχθεί

Για το μωρό, η αποκόλληση πλακούντα μπορεί να οδηγήσει σε:

  • Περιορισμένη ανάπτυξη από την ανεπαρκή λήψη θρεπτικών συστατικών
  • Το έμβρυο δεν παίρνει αρκετό οξυγόνο
  • Πρόωρος τοκετός
  • Θνησιγένεια

Αποκόλληση πλακούντα: Πρόληψη

Δεν μπορείτε να αποτρέψετε την αποκόλληση του πλακούντα, αλλά μπορείτε να μειώσετε ορισμένους παράγοντες κινδύνου.

Για παράδειγμα, μην καπνίζετε και μην χρησιμοποιείτε ναρκωτικές ουσίες. Εάν έχετε υπέρταση, συνεργαστείτε με τον γιατρό σας για να παρακολουθήσετε την κατάσταση.

Να φοράτε πάντα τη ζώνη ασφαλείας σας όταν βρίσκεστε σε μηχανοκίνητο όχημα. Εάν είχατε κοιλιακό τραύμα αναζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια.

Εάν είχατε προηγούμενη αποκόλληση πλακούντα και σχεδιάζετε άλλη εγκυμοσύνη, μιλήστε με τον γιατρό σας προτού συλλάβετε εκ νέου, για να δείτε εάν υπάρχουν τρόποι να μειώσετε τον κίνδυνο μιας επόμενης αποκόλλησης.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται αποκόλληση πλακούντα, θα κάνει μια φυσική εξέταση για να ελέγξει για ευαισθησία ή ακαμψία της μήτρας. Για να βοηθήσει στον εντοπισμό πιθανών πηγών κολπικής αιμορραγίας, πιθανότατα θα σας συστήσει εξετάσεις αίματος και ούρων και υπερηχογράφημα. Ωστόσο, δεν είναι πάντα εφικτό να δείτε μια αποκόλληση πλακούντα σε υπερηχογράφημα.

Αποκόλληση πλακούντα: Θεραπεία

Δεν είναι δυνατή η επανασύνδεση ενός πλακούντα που είναι χωρισμένος από το τοίχωμα της μήτρας. Οι επιλογές θεραπείας για την αποκόλληση πλακούντα εξαρτώνται από τις περιστάσεις:

Η κύηση δεν πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της

Εάν η αποκόλληση φαίνεται ήπια, ο καρδιακός ρυθμός του μωρού σας είναι φυσιολογικός και είναι πολύ νωρίς για να γεννηθεί το μωρό, μπορεί να νοσηλευτείτε για στενή παρακολούθηση. Εάν η αιμορραγία σταματήσει και η κατάσταση του μωρού σας είναι σταθερή, ίσως μπορείτε να ξεκουραστείτε στο σπίτι.

Μπορεί να σας χορηγηθούν φάρμακα για να βοηθήσουν τους πνεύμονες του μωρού σας να ωριμάσουν και να προστατέψουν τον εγκέφαλο του μωρού, σε περίπτωση που καταστεί απαραίτητος ο πρόωρος τοκετός.

Είστε κοντά στην ημερομηνία τοκετού

Γενικά μετά την 34η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, εάν η αποκόλληση του πλακούντα φαίνεται ελάχιστη, μπορεί να είναι δυνατός ένας προσεκτικά παρακολουθούμενος κολπικός τοκετός. Εάν η αποκόλληση επιδεινωθεί ή θέτει σε κίνδυνο την υγεία σας ή του μωρού σας, θα χρειαστείτε έναν άμεσο τοκετό, συνήθως με καισαρική τομή.

Σε περίπτωση σοβαρής αιμορραγία, μπορεί να χρειαστείτε μετάγγιση αίματος.

Πηγές: https://www.zappit.gr, https://www.mayoclinic.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι βρήκαν για την μεσογειακή διατροφή και την πιθανότητα για καταστροφική εγκυμοσύνη

Σωματικό βάρος και πιθανότητα εγκυμοσύνης: Ποιος είναι ο υγιής ΔΜΣ

Εξωσωματική γονιμοποίηση: Συμβουλές και μυστικά προετοιμασίας από χείλη ειδικού

Ιστορίες ζωής: Γυναίκες με καρκίνο απέκτησαν παιδί με τη βοήθεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης