Αντιόξινα και αντιβιοτικά συνδέονται με αλλεργίες στα βρέφη!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
αλλεργίες
Τα βρέφη που λαμβάνουν αντιόξινα είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν αλλεργίες κατά την παιδική ηλικία, ίσως επειδή αυτά τα φάρμακα μπορεί να αλλάξουν τα βακτηρίδια του εντέρου τους, σύμφωνα με νέα μεγάλη μελέτη.

Η χρήση αντιβιοτικών σε μικρή ηλικία αύξησε επίσης τις πιθανότητες για αλλεργίες περίπου 800.000 παιδιών!

Πώς έγινε η έρευνα

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα αρχεία υγείας παιδιών, που γεννήθηκαν μεταξύ 2001 και 2013. Ένα εκπληκτικό ποσοστό της τάξης του 9% από αυτά τα βρέφη έλαβαν αντιόξινα, αντικατοπτρίζοντας την… δημοφιλία της εν λόγω θεραπείας για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση κατά την παιδική ηλικία.

Σε διάρκεια 4 ετών, περισσότερα από τα μισά από όλα τα παιδιά ανέπτυξαν αλλεργίες σε τρόφιμα, ή φάρμακα, εξανθήματα, άσθμα, αλλεργικές παθήσεις, ή άλλες αλλεργικές ασθένειες. Η μελέτη δεν απέδειξε καμία σχέση αιτίας-αποτελέσματος, αλλά έδειξε μια σαφή σύνδεση ανάμεσα στην λήψη αντιόξινων και αντιβιοτικών και στις παιδικές αλλεργίες.

Συγκεκριμένα, για τα παιδιά που έλαβαν αντιόξινο κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών της ζωής τους, οι πιθανότητες εμφάνισης τροφικής αλλεργίας διπλασιάστηκαν. Οι πιθανότητες ανάπτυξης σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης (αναφυλαξία, ή αλλεργική ρινίτιδα) ήταν περίπου 50% υψηλότερες. Για τα μωρά που έλαβαν αντιβιοτικά, οι πιθανότητες διπλασιάστηκαν για το άσθμα και ήταν τουλάχιστον κατά 50% υψηλότερες για τον αλλεργίες και αναφυλαξία.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Pediatrics.

Τι λένε οι ερευνητές

“Αυτά τα φάρμακα θεωρούνται γενικά αβλαβή και μπορείτε να τα δοκιμάσετε σε μωρά, που φτύνουν πολύ», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ. Edward Mitre του Πανεπιστημίου Uniformed Services στη Bethesda του Maryland. “Θα πρέπει, όμως, να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί στην συνταγογράφηση αυτών των φαρμάκων”.

Το ενδιαφέρον του δρ. Mitre άρχισε όταν το πρώτο του παιδί ήταν σε βρεφική ηλικία. Ένας παιδίατρος πρότεινε ένα αντιόξινο, επειδή το μωρό γκρίνιαζε έντονα, όταν ήταν ανάσκελα.

«Δεν του δώσαμε τελικά το φάρμακο. Το παιδί δεν είχε παλινδρόμηση. Ένιωθε άσχημα, όταν τον βάζαμε ανάσκελα«, λέει ο ίδιος.

Στην μελέτη, είναι πιθανόν να χορηγήθηκαν φάρμακα σε βρέφη που είχαν ήδη αλλεργίες και είχαν διαγνωσθεί λανθασμένα, αναγνώρισαν οι συγγραφείς. Αλλά αυτό δεν φαίνεται να εξηγεί όλα τα ισχυρά αποτελέσματα που είδαν.

Τα βακτήρια του εντέρου (μικροβίωμα του εντέρου) παίζουν ρόλο για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Τα αντιβιοτικά και τα αντιόξινα ενδέχεται να αλλάζουν τη σύνθεση του μικροβιώματος ενός μωρού, ίσως αρκετά για να εγείρουν υπερβολική αντίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα, η οποία εμφανίζεται ως αλλεργία, είπε ο Mitre. Τα αντιόξινα αλλάζουν επίσης τον τρόπο πέψης της πρωτεΐνης και μερικά ενδέχεται να μεταβάλλουν την ανάπτυξη των οδών του ανοσοποιητικού συστήματος.

https://www.newsday.com