Ανιριδία: Γεννήθηκε χωρίς ίριδες στα μάτια, αλλά βλέπει χάρη σε «ηλεκτρονική όραση» [vids]

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ανιριδία
Ανιριδία (aniridia) Η επιστήμη πραγματοποιεί κάθε μέρα μεγάλα βήματα προόδου σε νέες τεχνικές, μεθόδους και τεχνολογίες, για να βοηθάει ανθρώπους σε ανάγκη και να διευκολύνει την καθημερινότητα εκείνων που βιώνουν ειδικές δυσκολίες.

Ανιριδία (aniridia) Αυτή είναι και η περίπτωση ενός 7χρονου παιδιού, που είχε την ατυχία να γεννηθεί με ανιριδία (χωρίς ίριδες στα μάτια του), με αποτέλεσμα να μην μπορεί επί της ουσίας να δει πέρα από μερικά εκατοστά μπροστά από το πρόσωπό του. Αλλά ένα μοναδικό νέο είδος γυαλιών που του προσφέρουν «ηλεκτρονική όραση» του άλλαξε τη ζωή και δίνει ελπίδα σε εκατοντάδες χιλιάδες άλλους ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα όρασης, ή τύφλωση.

Η περίπτωση του 7χρονου Landon Carter από την Utah των ΗΠΑ

Ο Landon γεννήθηκε με ανιριδία (aniridia), μια διαταραχή των ματιών που χαρακτηρίζεται από πλήρη ή μερική απουσία της ίριδας. Αυτές οι ανωμαλίες της ίριδας μπορεί να κάνουν τις κόρες των ματιών να είναι ανώμαλες ή μη φυσιολογικές. Η ανιριδία μπορεί να προκαλέσει μείωση της ευκρίνειας της όρασης και αυξημένη ευαισθησία στο φως.

Με απλά λόγια ο μικρός Landon είναι επί της ουσίας τυφλός. «Ό, τι βλέπει είναι διαρκώς θολό», είπε ο Τζεφ, ο πατέρας του. «Όλος ο κόσμος του πρέπει να είναι ακριβώς μπροστά στο πρόσωπό του, αντί να είναι πραγματικά σε θέση να βιώσει σωστά ολόκληρο τον κόσμο».

Ο μικρός είναι οπαδός του μπάσκετ και όταν η τοπική ομάδα της πόλης, Utah Jazz, έμαθε για την περίπτωσή του, αποφάσισε να τον βοηθήσει. «Στη Γιούτα υπάρχουν πάνω από 50.000 άτομα με σοβαρά προβλήματα όρασης», δήλωσε στο KUTV ο Josh Barney, Διευθυντής Τεχνολογίας και Καινοτομίας στο Vivint Smart Home Arena (όπου παίζει η ομάδα).

ανιριδία

Το Vivint και η ομάδα των Jazz χρησιμοποιούν μια νέα τεχνολογία, μια συσκευή που ονομάζεται eSight. Το eSight φοριέται σαν γυαλιά και διαθέτει μια υψηλής ταχύτητας κάμερα HD και δύο οθόνες LED μπροστά από τα μάτια του χρήστη. Η κάμερα και οι οθόνες επιτρέπουν τη μαγνητοσκόπηση και την επεξεργασία βίντεο σε πραγματικό χρόνο, βελτιώνοντας τόσο την αντίθεση όσο και την ποιότητα.

Η μεγιστοποίηση της περιφερειακής όρασης είναι επίσης σημαντική για να μη νιώθει ο χρήστης ότι ζαλίζεται και χάνει την ισορροπία του, όπως συμβαίνει συχνά με τα ακουστικά εικονικής πραγματικότητας. Η συσκευή μπορεί επίσης να εστιάζει αυτόματα, επιτρέποντας στους χρήστες να αλλάζουν την εστίαση της όρασής τους μεταξύ αντικειμένων που είναι κοντά και μακριά.

Τι είναι η ανιριδία

Είναι ένα γενετικό συγγενές οφθαλμικό και ιατρικό σύνδρομο που συνήθως ανιχνεύεται κατά τη γέννηση. Το πιο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό είναι ότι το μωρό έχει σκοτεινά μάτια χωρίς πραγματικό χρώμα ίριδας. Παρόλο που ανιριδία (aniridia) σημαίνει έλλειψη ίριδας, αυτό είναι το λιγότερο σημαντικό πρόβλημα για τον ασθενή. Το παιδί χωρίς ίριδες έχει χαμηλή όραση και πιθανή ευαισθησία στο φως. Τα σημαντικά ζητήματα δεν είναι «τι χρώμα έχουν τα μάτια του παιδιού», αλλά το «τι ποιότητας όραση έχουν». Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις συνθήκες που συνθέτουν το σύνδρομο της ανιριδίας.

Ένα σύνδρομο είναι ένα σύνολο ιατρικών προβλημάτων, το σύνολο ή μέρος των οποίων συνθέτει μια συγκεκριμένη ιατρική κατάσταση. Σήμερα, γνωρίζουμε πολύ περισσότερα σχετικά με τα πολλαπλά προβλήματα που συνδέονται με την ανιριδία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτά τα προβλήματα μπορούν να αναπτυχθούν οποτεδήποτε από τη γέννησή τους μέχρι την ενηλικίωση. Πολλά από τα επιμέρους προβλήματα που «συνθέτουν» την ανιριδία είναι ήδη γνωστά, όπως το γλαύκωμα, ο καταρράκτης, η νόσος του κερατοειδούς, ο διαβήτης, οι διαταραχές του φάσματος του αυτισμού και τα μεταβολικά προβλήματα.

Ωστόσο, σε αντίθεση με ένα άτομο στο γενικό πληθυσμό, το παιδί ή ο ενήλικας με ανιριδία ζει με πολλά από αυτά τα προβλήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του και συνήθως εμφανίζονται νωρίτερα από τα αντίστοιχα στον γενικό πληθυσμό, όπως στην περίπτωση του καταρράκτη και της βλάβης στον κερατοειδή αδένα.

Η ανιριδία δημιουργείται από την ανώμαλη ανάπτυξη του οφθαλμού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Λόγω της υποανάπτυξης των δομών του οφθαλμού, όπως το οπτικό νεύρο και ο αμφιβληστροειδής, το βρέφος γεννιέται με πολύ κακή όραση ή με τύφλωση. Στην πραγματικότητα η υποανάπτυκτη περιοχή της ίριδας είναι απλά ένα παχύ «κολάρο» ιστού γύρω από την εξωτερική άκρη του οφθαλμού, το οποίο δεν αναπτύχθηκε ποτέ. Δηλαδή οι μυς που ανοίγουν και κλείνουν την κόρη λείπουν εξ ολοκλήρου.

Η υποανάπτυξη των δομών των ματιών συνεπάγεται δυσπλασία του αμφιβληστροειδούς, αμβλυωπία, νυσταγμό, υποβάθμιση φακού (εξάρθρωση) και εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και του οπτικού νεύρου. Δεδομένου ότι τα γενετικά σφάλματα ποικίλλουν, το ίδιο συμβαίνει και με την «οπτική νοημοσύνη» των ασθενών με ανιριδία. Κατά μέσον όρο, οι περισσότεροι θεωρούνται νομικώς τυφλοί (βλέπουν 20/200) ή χειρότερα. Ωστόσο, ορισμένοι έχουν «χαμηλή όραση» (20/40 έως κάτω από 20/200).

http://www.dailymail.co.uk

http://www.aniridia.net

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τύφλωση: Πώς υπερ-αναπτύσσονται οι υπόλοιπες αισθήσεις

Τι είναι η ραγοειδίτιδα που οδηγεί ακόμα και σε τύφλωση- Infographic

Επιλεκτική προσοχή: Πώς ο εγκέφαλος “τυφλώνεται” προσωρινά – Εκπληκτικό τεστ!

Πρώτη φορά στα χρονικά: Επανέφεραν την όραση σε τυφλά ποντίκια!

Η Google θα καταπολεμήσει την τύφλωση με Τεχνητή Νοημοσύνη – Δείτε τι θα κάνει [vid]