Αν είναι δυνατόν! “Ταμπόν” που παίζει μουσική για το βρέφος στην μήτρα! (ΒΙΝΤΕΟ)

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
μουσική
Μερικές φορές η πραγματικότητα ξεπερνάει και το πιο ακραίο αποκύημα φαντασίας στον ιατρικό κόσμο του 21ου αιώνα. Πώς αλλιώς να περιγράψει κανείς το νέο προϊόν που διαθέτει στις εγκυμονούσες μητέρες η ισπανική εταιρεία Babypod;

Πρόκειται για ένα σύστημα ενδοκολπικών ηχείων που συνδέονται με συσκευή αναπαραγωγής μουσικής, ώστε οι ήχοι να φτάνουν όσο το δυνατό πιο καθαρά στο υπό ανάπτυξη βρέφος στην μήτρα! Η ιδέα πίσω από αυτό το απίστευτο προϊόν, γεννήθηκε (…) από έγκυρες επιστημονικές έρευνες που έχουν δείξει ότι η ανάπτυξη του εμβρύου είναι καλύτερη για το έμβρυο, όταν αυτό ακούει μουσική, ειδικά όσον αφορά την ανάπτυξη του εγκεφάλου του.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό International Neurourology Journal το 2013 έδειξε ότι οι αρουραίοι που εκτίθενται σε μουσική ενώ είναι ακόμα στην μήτρα της μητέρας τους έχουν αυξημένη νευρογένεση στον σωματοαισθητικό και κινητικό φλοιό του εγκεφάλου τους. Την ίδια χρονιά στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS One, μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Ελσίνκι έδειξε ότι ανθρώπινα έμβρυα που είχαν εκτεθεί σε μουσική κατά τη διάρκεια της περιόδου κύησης, εμφάνισαν καλύτερα αποτελέσματα σε εγκεφαλικά τεστ, τόσο ως νεογνά, όσο και κατά τους 4 πρώτους μήνες της ζωής τους.

μουσική

Τελικά, αυτή η γραμμή σκέψης οδήγησε στην ανάπτυξη μιας “μουσικής ζώνης” για έγκυες, η οποία σκοπό είχε να μεταδίδει μουσική αλλά και ομιλίες στην κοιλιακή χώρα της γυναίκας και άρα στο έμβρυο. Αλλά αυτές οι ζώνες, αποδείχτηκε ότι δεν λειτουργούν πολύ καλά, αφού ο ήχος δεν φτάνει αρκετά καθαρός στο εσωτερικό της γυναίκας και ακούγεται περισσότερο σαν θόρυβος, παρά σαν μουσική. Αυτό καταγράφηκε σε σχετική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Perinatal Medicine. Η στάθμη ηχητικής πίεσης ήταν ελάχιστα ανιχνεύσιμη και οι υψηλές και χαμηλές συχνότητες ήταν πολύ εξασθενημένες.

Έτσι, οι επιστήμονες στην εταιρεία Babypod προσπάθησαν να βρουν έναν τρόπο για να βελτιώσουν την ποιότητα του ήχου που φτάνει στην μήτρα μιας εγκύου. Αυτό τους οδήγησε στην δημιουργία μιας ενδοκολπικής συσκευής ηχείων που η γυναίκα βάζει σαν να ήταν ταμπόν! Μάλιστα, με ηπερήχους απέδειξαν ότι τα έμβρυα ανταποκρίνονται άμεσα στην μουσική με αυτό τον τρόπο, αφού κατέγραψαν ξεκάθαρες εκφράσεις και μορφασμούς προσώπου. Επιπλέον, είδαν ανταπόκριση στην μουσική ήδη από τις 16 εβδομάδες κύησης.

μουσική

Η εταιρεία παρουσίασε πριν λίγες μέρες το νέο της προϊόν στο πλαίσιο συναυλίας με την τραγουδίστρια Soraya να ερμηνεύει τα κάλαντα για δέκα έγκυες γυναίκες, των οποίων τα έμβρυα “άκουγαν” τη συναυλία μέσω του συστήματος Babypod!

Το σύστημα ηχείων είναι διαθέσιμο προς 133 δολάρια περίπου.

http://www.medgadget.com