Άμεση σχέση αναισθησίας και μαθησιακών δυσκολιών

  • Iatropedia
Σε ποιό βαθμό επηρεάζει η αναισθησία στο χειρουργείο τις μαθησιακές ικανότητες των παιδιών που υποβάλλοντας σε επεμβάσεις;

Μάθηση είναι η διαδικασία µε την οποία ο άνθρωπος αποκτά γνώσεις για τον κόσµο.

Μνήμη είναι η συγκράτηση και η αποθήκευση αυτών των γνώσεων.

Κάθε χρόνο εκατομμύρια βρέφη και νήπια λαμβάνουν γενική αναισθησία για διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις.

Ερευνητές στη Mayo Clinic στο Ρότσεστερ έχουν βρει μια σύνδεση μεταξύ των παιδιών που υποβάλλονται σε πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις που απαιτούν γενική αναισθησία πριν την ηλικία των 2 και τις μαθησιακές δυσκολίες αργότερα στην παιδική ηλικία.

Ο ερευνητής – αναισθησιολόγος David Warner ανέφερε ότι: «Μετά την άρση των παραγόντων που σχετίζονται με υφιστάμενα προβλήματα υγείας, διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που εκτίθενται περισσότερο από μία φορά σε αναισθησία, λόγω χειρουργικής επέμβασης πριν από την ηλικία των 2 ετών, είχαν περίπου τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν προβλήματα που σχετίζονται με την ομιλία και τη γλώσσα, σε σύγκριση με παιδιά που δεν υποβλήθηκαν σε χειρουργικές επεμβάσεις».

Μελετήθηκαν 5.357 παιδιά. Από αυτά, 350 υποβλήθηκαν σε χειρουργικές επεμβάσεις με γενική αναισθησία πριν το δεύτερο έτος της ηλικίας τους και αντιστοιχήθηκαν με 700 παιδιά που δεν υποβλήθηκαν σε μια διαδικασία αναισθησίας. Από εκείνα που εξετέθησαν σε αναισθησία, 286 είχαν μόνο μία χειρουργική επέμβαση και 64 είχαν περισσότερες από μία χειρουργικές επεμβάσεις.

Ανάμεσα σε εκείνα τα παιδιά που είχαν πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις πριν την ηλικία των 2 ετών, το 36,6% εμφάνισαν αργότερα μια μαθησιακή δυσκολία.

Από τα παιδιά με μια μόνο χειρουργική επέμβαση, το 23,6 % εμφάνισαν μια μαθησιακή δυσκολία, σε σύγκριση με το 21,2 % των παιδιών που ανέπτυξαν μαθησιακές δυσκολίες, αλλά ποτέ δεν είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ή αναισθησία πριν την ηλικία των 2 ετών.

Τελικό Συμπέρασμα

Η συμβουλή μας στους γονείς είναι να σκεφθούν πολύ, πριν τη χειρουργική επέμβαση για ένα παιδί κάτω των 2 ετών και να συμβουλεύονται τον οικογενειακό τους ιατρό» κατέγραψε ο ερευνητής Randall Flick.