Αλλαγή δεδομένων: η εφηβεία σε αγόρια και κορίτσια έρχεται πολύ νωρίτερα

  • Iatropedia
Η είσοδος στην εφηβεία έρχεται πολύ ενωρίτερα από όσο πιστεύουν οι γονείς. Αυτά που γνωρίζατε και ίσχυαν στο παρελθόν, μάλλον δεν ισχύουν πλέον. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως η εφηβεία εισβάλει κατά πολύ νωρίτερα στη ζωή των μικρών παιδιών σε σχέση πάντα με το παρελθόν.

Για παράδειγμα, τα αγόρια μπαίνουν πια πρόωρα στην εφηβεία, έξι μήνες έως δύο χρόνια νωρίτερα από ότι συνέβαινε στις προηγούμενες γενιές, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που διαπιστώνει ότι η τάση πρόωρης έναρξης της εφηβείας δεν αφορά πλέον μόνο τα κορίτσια, κάτι που είχε διαπιστωθεί ήδη προ καιρού. Μέχρι τώρα δεν είχε μελετηθεί ιδιαίτερα το θέμα της πιθανής πρόωρης εφηβείας στα αγόρια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Μαρία Χέρμαν-Γκίντενς του πανεπιστημίου της Β.Καρολίνα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Pediatrics» της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, μελέτησαν πάνω από 4.100 αγόρια ηλικίας έξι έως 16 ετών και ανέλυσαν στοιχεία από την περίοδο 2005-2010 για την ανάπτυξη των γεννητικών οργάνων και την εμφάνιση τριχοφυίας, που αποτελούν τα κλασικά σημάδια εμφάνισης της εφηβείας.

Ως μέσος όρος ηλικίας για την έναρξη της εφηβείας καταγράφηκαν τα 10,1 χρόνια (για τους λευκούς, ενώ για τους αφρο-αμερικανούς τα 9,1 χρόνια). Έως τώρα ως μέση ηλικία έναρξης της εφηβείας για τα αγόρια θεωρούνταν τα 11,5 έτη.

Με βάση τη νέα μελέτη, οι αλλαγές στα γεννητικά όργανα αρχίζουν κατά μέσο όρο στην ηλικία των εννέα έως δέκα ετών και η πλήρης ωριμότητα επιτυγχάνεται στην ηλικία των 15 έως 16 ετών, ενώ οι πρώτες τρίχες είναι εμφανείς μεταξύ των δέκα και 11,5 ετών. Μελέτες από τις δεκαετίες του ‘50 έως του ‘70 τοποθετούσαν την έναρξη των αλλαγών στα γεννητικά όργανα μεταξύ των ηλικιών 11 και 12 ετών, ενώ την εμφάνιση των πρώτων εμφανών τριχών μεταξύ των 12 και 13 ετών, δηλαδή σχεδόν δύο χρόνια αργότερα από ό,τι δείχνουν τα στοιχεία για τα σύγχρονα αγόρια.

Οι αιτίες της πρόωρης εφηβείας στην εποχή μας και οι επιπτώσεις αυτής της εξέλιξης είναι ασαφείς, σύμφωνα με τους ερευνητές, και χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης. «Οι αιτίες που συμβαίνει κάτι τέτοιο, μπορεί να μην είναι υγιεινές», δήλωσε η Χέρμαν-Γκίντενς. Οι ανθυγιεινές αλλαγές στη διατροφή, η έλλειψη σωματικής άσκησης και άλλες αρνητικές περιβαλλοντικές αιτίες (π.χ. χημικές ουσίες με δράση ανάλογη των ορμονών) μπορεί να παίζουν ρόλο.

Ειδικότερα, ή αύξηση του βάρους είναι πιθανό ότι συντελεί στην πρόωρη εφηβεία, καθώς έχει ήδη διαπιστωθεί στα κορίτσια ότι η συσσώρευση λίπους οδηγεί σε αυξημένη παραγωγή γυναικείων ορμονών (οιστρογόνων), αν και στα αγόρια ένας ανάλογος ορμονικός μηχανισμός είναι λιγότερο δεδομένος. Πάντως, δεν είναι ακόμα βέβαιο αν το πάχος πυροδοτεί την πρόωρη εφηβεία ή, αντίστροφα, αποτελεί συνέπειά της.

Μια έρευνα του 2010, που είχε δημοσιευτεί στο αμερικανικό παιδιατρικό περιοδικό «US Journal of Pediatrics», είχε διαπιστώσει ότι τα κορίτσια αρχίζουν να αναπτύσσουν στήθος ακόμα και από την ηλικία των επτά ή οκτώ ετών. 'Αλλες μελέτες σε όλο τον κόσμο έχουν επιβεβαιώσει την τάση πρόωρης εφηβείας των κοριτσιών και πλέον φαίνεται πως επιβεβαιώνεται ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και στα αγόρια.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πρόωρη έναρξη της εφηβείας σημαίνει πως οι γονείς πρέπει να βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση για τα παιδιά τους (κορίτσια και αγόρια) και για το πότε θα αρχίσουν να τους ενημερώνουν γύρω από το σεξ.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον δρα Φρανκ Μπίρο του Παιδιατρικού Κέντρου του Σινσινάτι, το γεγονός ότι τα αγόρια φθάνουν νωρίτερα στην εφηβεία, δεν σημαίνει ότι παράλληλα ωριμάζουν πιο γρήγορα από ψυχολογική ή κοινωνική πλευρά. «Αντίθετα, υπάρχει κατά πάσα πιθανότητα ακόμα μεγαλύτερη διάσταση ανάμεσα στη σωματική ωρίμανσή τους και στην ψυχο-κοινωνική ωρίμανσή τους», όπως είπε.