Αυτισμός: Νέο τεστ όσφρησης είναι πιθανό να βοηθάει στη διάγνωση

  • Iatropedia
Ο τρόπος που τα παιδιά αναγνωρίζουν μέσω της όσφρησης διαφορετικά αρώματα θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση ενός νέου, πρωτοποριακού τεστ για τον αυτισμό, σύμφωνα με ερευνητές από το Ισραήλ.

Σε γενικές γραμμές, όλοι οι άνθρωποι αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στην εισπνοή του αρώματος από ένα μπουκέτο τριαντάφυλλα, παρά από την δυσώδη οσμή κάποιας χαλασμένης τροφής.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων που έγιναν στο Ινστιτούτο Επιστημών Weizmann επάνω σε 36 παιδιά και δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology, έδειξαν ότι δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοια διαφορά στα παιδιά με αυτισμό.

Σύμφωνα με την National Autistic Society, η μυρωδιά θα μπορούσε τελικά να γίνει ένα επιπλέον εργαλείο για την διάγνωση του αυτισμού στα παιδιά.

Η συμπεριφορά, οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και οι επικοινωνιακές δεξιότητες ενός παιδιού επηρεάζονται σημαντικά από τον αυτισμό, μια διαταραχή που επηρεάζει ένα σε κάθε 160 παιδιά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Συχνά χρειάζεται το παιδί να κλείσει τα δύο χρόνια ζωής, προτού να μπορέσει να διαγνωστεί με ασφάλεια.

Η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε ένα πρόγραμμα σε υπολογιστή, που κατάφερε να ανιχνεύσει τον αυτισμό στην ομάδα των παιδιών με ακρίβεια της τάξης 81%, βάσει αποτελεσμάτων σε ειδικό τεστ όσφρησης.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι όσο πιο σοβαρά ήταν τα συμπτώματα του αυτισμού σε ένα παιδί, τόσο περισσότερο αυτά έδειχναν να μην αντιδρούν αρνητικά στις δυσάρεστες οσμές.

Η ομάδα στο Ινστιτούτο Weizmann υποστηρίζει ότι ένα από τα πλεονεκτήματα του τεστ όσφρησης είναι ότι δεν στηρίζεται στο αν το παιδί είναι σε θέση να επικοινωνήσει επαρκώς, γι 'αυτό και μπορεί να είναι χρήσιμο από πολύ νεαρή ηλικία.

http://www.bbc.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτισμός: Δείτε όλα τα σημάδια SOS ανά ηλικία

Δελφίνια βοηθούν παιδιά με αυτισμό – ΒΙΝΤΕΟ