Αυτά είναι τα πιο πρόωρα δίδυμα στον κόσμο, σύμφωνα με το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες

  • Ρούλα Τσουλέα
δίδυμα
Τα μωρά γεννήθηκαν σχεδόν δύο ώρες αφότου η μητέρα τους μπήκε στην 22η εβδομάδα της κυήσεως

Ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι από τον Καναδά, που γεννήθηκαν την 22η εβδομάδα της κυήσεως, μπήκαν στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες ως τα πιο πρόωρα δίδυμα του κόσμου.

Ο Adrial και η Adiah Nadarajah γεννήθηκαν 126 ημέρες πριν την ώρα τους. Η πλήρης κύηση είναι στις 40 εβδομάδες, επομένως τα δίδυμα γεννήθηκαν 18 εβδομάδες νωρίτερα.

Η μητέρα τους Shakina Rajendram δήλωσε πως όταν άρχισε ο τοκετός, οι γιατροί την ενημέρωσαν ότι τα μωρά της «δεν ήταν βιώσιμα». Της είπαν επίσης πως «δεν είχαν καμία πιθανότητα να επιζήσουν».

Ωστόσο έκτοτε έχει περάσει ένας χρόνος και τα δίδυμα από το Οντάριο του Καναδά είναι γερά και δυνατά, σύμφωνα με τα ρεκόρ Γκίνες.

Η εγκυμοσύνη των διδύμων ήταν η δεύτερη για την Shakina Rajendram, που έχασε πρόωρα το μωρό που κυοφορούσε.

Όπως αναφέρει το BBC, τα περισσότερα νοσοκομεία δεν προσπαθούν να σώσουν μωρά που γεννιούνται πριν την 24η εβδομάδα της κυήσεως. Το Νοσοκομείο Mount Sinai του Τορόντο, όμως, όπου γεννήθηκαν τα δίδυμα έχει εξειδικευμένη μονάδα εντατικής φροντίδας πολύ πρόωρων βρεφών.

Ο τοκετός της κυρίας Rajendram άρχισε όταν βρισκόταν στην πέμπτη ημέρα της 21ης εβδομάδας της κυήσεως. Την επομένη ημέρα οι γιατροί την ενημέρωσαν ότι αν τα μωρά γεννιόντουσαν έστω και μία ώρα πριν τις 22 εβδομάδες, θα έπρεπε να τα αφήσουν να «φύγουν».

Η γυναίκα είπε ότι προσπάθησε με κάθε τρόπο που μπορούσε να σκεφτεί να μη γεννήσει τόσο πρόωρα. Τελικά έφερε στον κόσμο τα δίδυμα την τρίτη ημέρα του τοκετού. Είχε μπει στην 22η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σχεδόν δύο ώρες νωρίτερα.

Ο Adrial και η Adiah αντιμετώπιζαν σοβαρά ιατρικά προβλήματα όταν γεννήθηκαν. «Τα είδαμε πολλές φορές να πεθαίνουν μπροστά στα μάτια μας», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Rajendram. Τώρα πια όμως η υγεία τους εξελίσσεται πολύ καλά, αν και ακόμα βρίσκονται υπό στενή ιατρική παρακολούθηση.

Φωτογραφία: Guinness World Record