Αυξημένος ο κίνδυνος νοσηλείας λόγω λοίμωξης για τα παιδιά έως πέντε ετών που έχουν γεννηθεί με καισαρική

  • Iatropedia newsroom
καισαρική
Τα παιδιά που έχουν γεννηθεί με καισαρική αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να χρειαστούν νοσηλεία σε νοσοκομείο λόγω κάποιας λοίμωξης έως την ηλικία των πέντε ετών, σύμφωνα με μία νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Τζέσικα Μίλερ του αυστραλιανού Ινστιτούτου Ερευνών Παίδων Μέρντοχ (MCRI) στη Μελβούρνη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS One», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 7,2 εκατομμύρια γεννήσεις παιδιών σε τρεις χώρες (Αυστραλία, Βρετανία και Δανία), εκ των οποίων το 23% είχαν γίνει με καισαρική και, από αυτές, το 57% ήταν επείγουσα καισαρική.

Περίπου 1,5 εκατομμύρια παιδιά χρειάστηκαν νοσηλεία έως το πέμπτο έτος της ζωής τους λόγω κάποιας λοίμωξης. Από αυτές τις λοιμώξεις, περίπου 32.500 λοιμώξεις σχετίζονταν με τις καισαρικές. Ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος για λοιμώξεις του αναπνευστικού, γαστρεντερικές και γενικότερα από ιούς.

Διαπιστώθηκε ότι, σε σχέση με όσα παιδιά είχαν γεννηθεί με φυσιολογικό τοκετό, εκείνα που είχαν γεννηθεί με καισαρική είχαν κατά μέσο όρο 10% μεγαλύτερη πιθανότητα εισαγωγής σε νοσοκομείο εξαιτίας κάποιας λοίμωξης.

Ο καθηγητής Ντέηβιντ Μπέργκνερ του Ινστιτούτου Μέρντοχ δήλωσε ότι οι τοκετοί με καισαρική έχουν τόσο βραχυπρόθεσμες όσο και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για την υγεία των μικρών παιδιών, αυξάνοντας -μεταξύ άλλων- τον κίνδυνο για άσθμα, αλλεργίες, αρθρίτιδα και φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

Οι ερευνητές τόνισαν, πάντως, ότι αυτό το γεγονός δεν πρέπει να αποθαρρύνει τις υποψήφιες μητέρες να γεννήσουν με καισαρική, όταν επιβάλλεται για ιατρικούς λόγους. Τα ποσοστά των καισαρικών στο σύνολο των τοκετών έχουν σχεδόν διπλασιαστεί παγκοσμίως από το 2000 μέχρι σήμερα, καθώς -όχι σπάνια- επιλέγεται αυτή η μέθοδος γέννας, παρόλο που δεν υπάρχει ιατρικός λόγος. Κάθε χρόνο εκτιμάται ότι γίνονται διεθνώς περίπου 6,2 εκατομμύρια προγραμματισμένες και μη αναγκαίες για ιατρικούς λόγους καισαρικές.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ