Αυξάνονται οι έφηβοι που μπαίνουν σε θεραπεία με Wegovy για την παχυσαρκία

  • Iatropedia newsroom
Ένας μικρός αλλά ταχέως αυξανόμενος αριθμός εφήβων στις ΗΠΑ ξεκίνησε θεραπεία με το φάρμακο αδυνατίσματος Wegovy της Novo Nordisk πέρυσι
Τους πρώτους 10 μήνες του 2023, 1.268 παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών με διάγνωση παχυσαρκίας άρχισαν να παίρνουν Wegovy

Ένας μικρός αλλά ταχέως αυξανόμενος αριθμός εφήβων στις ΗΠΑ ξεκίνησε θεραπεία με το φάρμακο αδυνατίσματος Wegovy της Novo Nordisk πέρυσι, ένα ισχυρό νέο εργαλείο για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας που κινείται σε επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με στοιχεία που κοινοποιήθηκαν αποκλειστικά στο Reuters.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις ασφαλιστικές εταιρείες που συγκέντρωσε η εταιρεία τεχνολογίας υγείας Komodo Health, τους πρώτους 10 μήνες του 2023, 1.268 παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών με διάγνωση παχυσαρκίας άρχισαν να παίρνουν Wegovy.

Το 2022, το φάρμακο συνταγογραφήθηκε μόνο σε 25 παιδιά, αφού πήρε έγκριση στις ΗΠΑ για χρήση από εφήβους μόλις τον Δεκέμβριο εκείνης της χρονιάς. Έναν μήνα μετά, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνέστησε τη χορήγηση φαρμάκων για την απώλεια βάρους σε παιδιά με παχυσαρκία από την ηλικία των 12 ετών.

Δεδομένα για το πρόγραμμα Medicaid που έλαβε το Reuters από πέντε πολιτείες, δείχνουν παρόμοια αύξηση στη χρήση του Wegovy. Ο συνολικός αριθμός παραμένει μικρός, με τουλάχιστον 464 παιδιά στις πέντε πολιτείες να παίρνουν το φάρμακο από τον Ιανουάριο του 2022.

Στους αριθμούς αυτούς δεν περιλαμβάνονται τα σκευάσματα που αγοράστηκαν χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, ούτε οι παρόμοιες θεραπείες για τον διαβήτη τύπου 2, Ozempic από τη Novo Nordisk και Mounjaro από την Eli Lilly.

Παχύσαρκα 2 στα 10 παιδιά

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, σχεδόν το 20% των παιδιών στις ΗΠΑ, ή περίπου 14,7 εκατομμύρια παιδιά, πάσχουν σήμερα από παχυσαρκία. Και, όπως λένε οι ειδικοί, η χρήση των συγκεκριμένων σκευασμάτων είναι ένας τρόπος να προληφθούν πολλά προβλήματα στο μέλλον.

«Χρησιμοποιώ αυτά τα φάρμακα όπου μπορώ. Σε αντίθεση με τους ενήλικες, όπου είναι σαν μια επιχείρηση διάσωσης, έχουμε πολύ περισσότερες πιθανότητες με τα παιδιά και τους εφήβους να αποτρέψουμε ασθένειες», ανέφερε σχετικά η Δρ. Suzanne Cuda, ιατρική διευθύντρια του οργανισμού Alamo City Healthy Kids and Families στο Σαν Αντόνιο του Τέξας.

Η Cuda ήταν σύμβουλος της Novo Nordisk για την παιδική παχυσαρκία.

Η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με πολλές σοβαρές παθήσεις όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Φωτογραφία: iStock