Αυξάνεται διεθνώς παιδικός εμβολιασμός μετά την μείωσή του τα χρόνια της πανδημίας COVID-19

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
εμβολιασμός
Το 2022 εμβολιάστηκαν τέσσερα εκατομμύρια περισσότερα παιδιά απ’ ό,τι το 2021.

Ο εμβολιασμός των παιδιών σε διεθνές επίπεδο, που είχε υποχωρήσει ανησυχητικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ανακτά ορμή, παραμένει ωστόσο σε επίπεδο κατώτερο από ό,τι πριν από την υγειονομική κρίση, τονίζουν σήμερα διεθνείς οργανισμοί που ανήκουν στο σύστημα του ΟΗΕ.

Όπως δείχνουν νέα δεδομένα, που δημοσιοποιούν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF), το 2022 εμβολιάστηκαν τέσσερα εκατομμύρια περισσότερα παιδιά απ’ ό,τι το 2021.

Πρόκειται για «καλή είδηση»: «κατά μέσον όρο, οι χώρες όλου του κόσμου προσεγγίζουν εκ νέου το επίπεδο ανοσοποίησης στο οποίο είχαν φθάσει πριν από την έλευση της πανδημίας», τόνισε η Κέιτ Ο’ Μπράιεν, η διευθύντρια του τμήματος ανοσοποίησης και εμβολίων του ΠΟΥ, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τα δεδομένα «είναι ενθαρρυντικά», τόνισε ο γενικός διευθυντής του οργανισμού, ο Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΟΥ.

Το 2022, 20,5 εκατομμύρια παιδιά δεν έλαβαν ένα ή περισσότερα βασικά εμβόλια, έναντι 24,4 εκατ. το 2021.

Όμως, παρά τις «υποσχόμενες ενδείξεις», η κάλυψη δεν έχει επανέλθει ακόμη στα επίπεδα προ πανδημίας (18,4 εκατ.), κάτι το οποίο, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ, εκθέτει παιδιά σε σοβαρούς κινδύνους επιδημιών.

Εξάλλου, η ανάκαμψη είναι «πολύ άνιση», επισημαίνει η κυρία Ο’ Μπράιεν.

Οι πλούσιες χώρες τα πάνε συγκριτικά καλά και ο ΠΟΥ διαπιστώνει επίσης πως «ορισμένες χώρες, ιδιαίτερα ορισμένες πολύ μεγάλες, με χαμηλό ως μεσαίο εισόδημα, όπως η Ινδία και η Ινδονησία», καταγράφουν ισχυρή ανάκαμψη.

Εξηγεί πως οι χώρες που βλέπουν την εμβολιαστική κάλυψή τους να ανακάμπτει είναι γενικά αυτές που επένδυαν σε τέτοια προγράμματα συστηματικά ήδη προτού ξεσπάσει η πανδημία, αναφερόμενη στο Νεπάλ, στην Κένυα, στο Μπανγκλαντές.

Όμως αντίθετα, «στο σύνολο των χωρών χαμηλού εισοδήματος, η ανάκαμψη δεν έχει καν ξεκινήσει, αν υφίσταται καν για ορισμένες από αυτές», προειδοποιεί η κυρία Ο’ Μπράιεν.

Σε παγκόσμια κλίμακα, μείζων ανησυχία παραμένει ο εμβολιασμός κατά της ιλαράς –μιας από τις πιο μολυσματικές ασθένειες–, που δεν έχει ανακάμψει στον βαθμό που έχει επιτευχθεί σε άλλες εκστρατείες.

Η κάλυψη της πρώτης δόσης του εμβολίου κατά της ιλαράς αυξήθηκε στο 83% το 2022 από το 81% το 2021 μεν, αλλά παραμένει χαμηλότερη από το 86% όπου είχε φθάσει το 2019.

Απεναντίας, η εμβολιαστική κάλυψη έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) για πρώτη φορά ξεπέρασε πέρυσι τα επίπεδα προ πανδημίας.

Ο ΟΗΕ ξεκίνησε πριν από τρεις μήνες εκστρατεία για τη «Μεγάλη Αναπλήρωση» του εμβολιασμού των παιδιών, επικεντρωμένη στις είκοσι χώρες όπου ζουν τα τρία τέταρτα των παιδιών του κόσμου που έμειναν κατά μεγάλους αριθμούς ανεμβολίαστα ή έχασαν δόσεις το 2021.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

φωτό: iStock