4χρονα παιδιά με παχυσαρκία υποφέρουν από πόνους στα γόνατα

  • Ρούλα Τσουλέα
πόνους
Ανησυχητικά ευρήματα νέας μελέτης σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Συχνός και ο πόνος στη μέση.

Ολοένα περισσότερα παιδιά, ακόμα και προσχολικής ηλικίας, ταλαιπωρούνται από πόνους στα γόνατα και στη μέση που οφείλονται στην παχυσαρκία, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Τα προβλήματα αυτά είναι συχνότερα στα κορίτσια και μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής τους, προσθέτουν.

Το εύρημα προέρχεται από μεγάλη έρευνα του Πανεπιστημίου Queen Mary, στο Λονδίνο. Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από 63.418 παιδιά ηλικίας 4-5 ετών και από 55.364 ηλικίας 10-11 ετών. Λίγο περισσότερα από τα μισά (το 51%) ήταν αγόρια και ζούσαν σε φτωχές γειτονιές του Λονδίνου.

Από τα παιδάκια ηλικίας 4-5 ετών,  σημαντικό ποσοστό έπασχε από παχυσαρκία. Ειδικότερα παχύσαρκα ήταν:

  • Το 8,9% των αγοριών
  • Το 7,1% των κοριτσιών

Τα αντίστοιχα ποσοστά στις ηλικίες 10-11 ετών ήταν 19,9% για τα αγόρια και 14,4% για τα κορίτσια.

Πόσα πονούσαν

Οι ερευνητές εξέτασαν τους ιατρικούς φακέλους των παιδιών, διαπιστώνοντας ότι αρκετά είχαν τουλάχιστον μία επίσκεψη στους γιατρούς για μυοσκελετικούς πόνους. Τα ποσοστά ήταν:

  • 3% στις ηλικίες 4-5 ετών
  • 8% στις ηλικίες 10-11 ετών

Επιπλέον, 194 παιδιά ηλικίας 4-5 ετών και 875 ηλικίας 10-11 ετών είχαν περισσότερες από μία ιατρικές επισκέψεις γι’ αυτό τον λόγο.

Ο καθοριστικός παράγοντας για τις επισκέψεις αυτές ήταν τα περιττά κιλά. Τα κορίτσια ηλικίας 4-5 ετών που ήταν υπέρβαρα είχαν 24% περισσότερες πιθανότητες να ταλαιπωρούνται από πόνους σε γόνατα και μέση. Αντίστοιχα όσα ήταν παχύσαρκα είχαν 67% περισσότερες πιθανότητες να πονούν, σε σύγκριση με όσα είχαν φυσιολογικό βάρος.

Στις ηλικίες 10-11 ετών, τα παχύσαρκα κορίτσια είχαν 20% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώνουν πόνους στα γόνατα και τη μέση. Στον αντίποδα, τα πολύ αδύνατα παιδιά είχαν κατά 61% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν τέτοια προβλήματα.

Εφ’ όρου ζωής

Συνολικώς τα κορίτσια είχαν περισσότερες πιθανότητες εκδηλώσεως μυοσκελετικών πόνων. Τα ευρήματα αυτά δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Archives of Disease in Childhood.

Οι ερευνητές προειδοποιούν πως η φτωχή μυοσκελετική υγεία ήδη από την παιδική ηλικία, μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο σε όλη τη ζωή. Όχι μόνο εμποδίζει τη συμμετοχή σε αρκετές φυσικές δραστηριότητες, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε μια ζωή γεμάτη μυοσκελετικούς πόνους. Επομένως, έχει ζωτική σημασία να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα βάρους τους.

Φωτογραφία: iStock