ΥΓΕΙΑ: Σχεδόν αναίμακτη αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενή με σοβαρή αιμορραγική διάθεση

  • Ρούλα Τσουλέα
αρθροπλαστική
Σε προγενέστερες επεμβάσεις για άλλα ιατρικά ζητήματα, η ασθενής είχε παρουσιάσει απειλητικές για τη ζωή της αιμορραγίες, χωρίς να γνωρίζει την αιτία τους.

Ολική αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενή με οικογενή θρομβοπάθεια PSPD – μια διαταραχή των αιμοπεταλίων που προσδίδει στους ασθενείς αιμορραγική διάθεση μέτριου έως σοβαρού βαθμού – διεξήχθη με επιτυχία στο νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ.

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον εξειδικευμένο χειρουργό ισχίου κ. Κωνσταντίνο Ζάχο. Ο ιατρός εφήρμοσε μία εξελιγμένη μορφή της τεχνικής ελάχιστης επεμβατικότητας Direct Superior, σε συνεργασία με τον αναισθησιολόγο κ. Σπυρίδωνα Καλακώνα και την αιματολόγο κυρία Ευθυμία Μελισσάρη.

Η ασθενής προσήλθε με υποκεφαλικό κάταγμα ισχίου το οποίο, λόγω της έντονης και αδιάγνωστης αιμορραγικής διάθεσης, δεν είχε χειρουργηθεί. Στο ιστορικό της η ασθενής είχε επεισόδια από παρατεταμένες μικροαιμορραγίες κατά την εξαγωγή δοντιών και βαριές μηνορραγίες.

Σε προγενέστερες επεμβάσεις (χολοκυστεκτομή, καισαρική) παρουσίασε απειλητικές για την ζωή της αιμορραγίες. Η αγνώστου αιτιολογίας αιμορραγική διάθεση μετά από ενδελεχή έλεγχο αναγνωρίστηκε ως οικογενής θρομβοπάθεια συμβατή με τη νόσο Platelet Storage Pool Disease (PSPD).

Στη συνέχεια καταρτίστηκε το αιμοδοσιακό πλάνο, το οποίο θα παρείχε ικανοποιητική διεγχειρητική και μετεγχειρητική αιμόσταση.

Η εφαρμογή αυτού του πλάνου σε συνδυασμό με την χρήση της τροποποιημένης τεχνικής Direct Superior, επέτρεψαν στην ασθενή να υποβληθεί με ασφάλεια σε μία σχεδόν αναίμακτη ολική αρθροπλαστική ισχίου. Τέσσερις ημέρες μετά το χειρουργείο επέστρεψε στο σπίτι της πλήρως κινητοποιημένη.

«Tο ΥΓΕΙΑ με το άρτια καταρτισμένο έμψυχο δυναμικό του, καθώς και την υψηλού επιπέδου υλικοτεχνική του υποδομή, απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι είναι σε θέσει να αντιμετωπίσει ιδιαίτερα απαιτητικά περιστατικά επιτρέποντας τους ιατρούς του να εφαρμόζουν καινοτόμες τεχνικές, σχολίασε ο θεράπων ιατρός κ. Ζάχο.

«Καταλυτικός παράγοντας για την επίτευξη αυτού του αποτελέσματος ήταν η εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των διάφορων τμημάτων του Νοσοκομείου μας», συμπλήρωσαν η κυρία  Μελισσάρη και ο κ. Καλακώνας.