Βράβευση του Δημήτρη Πενταφράγκα για την προσφορά του στο Ελληνικό Φάρμακο

  • Γιάννα Σουλάκη
Δημήτρη Πενταφράγκα
Bραβείο στον ιδρυτή της ELPEN κ.Δημήτρη Πενταφράγκα για την προσφορά του στο Ελληνικό Φάρμακο, του απένειμαν οι φαρμακοποιοί της Αττικής.   

Με την εξαιρετικά τιμητική διάκριση «Αριστίνδην» βράβευσαν οι φαρμακοποιοί της Αττικής τον ιδρυτή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ELPEN και φαρμακοποιό, κ. Δημήτρη Πενταφράγκα.  Πρόκειται για βραβείο επιχειρηματικής αριστείας που του απένειμαν σε αναγνώριση της πρότυπης επιχειρηματικής του πορείας και της πολυετούς προσφοράς του στην ανάπτυξη και εξέλιξη της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας. Η βράβευση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 16 Μαρτίου 2019 στο πλαίσιο εκδήλωσης για την απονομή των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς, που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, παρουσία σημαντικών εκπροσώπων του φαρμακευτικού κλάδου.

Οπως τονίστηκε από τους ομιλητές στην εκδήλωση, το βραβείο απονεμήθηκε ως αναγνώριση της προσφοράς του Δημήτρη Πενταφράγκα και της διαχρονικής συμβολής του στον φαρμακευτικό κλάδο και την παραγωγή επώνυμων Ελληνικών Φαρμάκων: «Το πρωτοπόρο πνεύμα και η χαρισματική προσωπικότητα του Προέδρου και ιδρυτή της ELPEN έθεσε τις βάσεις για την παραγωγή επώνυμων Ελληνικών Φαρμάκων, προσφέροντας εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα σημαντικό έργο στη δημόσια υγεία,  την ιατροφαρμακευτική κοινότητα, την κοινωνία και την εθνική οικονομία», όπως είπαν χαρακτηριστικά.

Το επιχειρηματικό δαιμόνιο του Ιδρυτή της ELPEN

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε εκτενής αναφορά στην πορεία του ιδρυτή της ELPEN, ξεκινώντας από τη γέννησή του στο Φυλάκιο Ορεστιάδας και την καταγωγή του από τις «αλησμόνητες πατρίδες». Το 1965 και με εξαιρετικά περιορισμένους πόρους προχώρησε στην ίδρυση της ELPEN, αναγνωρίζοντας το επιχειρηματικό του δημιούργημα ως ένα έργο ζωής που στήριξε στην επιθυμία του να προσφέρει στον συνάνθρωπο, αλλά κι ένα έργο καρδιάς, που πήρε το όνομά του από τη συντομογραφία του ονόματος της συζύγου του Ελένης Πενταφράγκα.

Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε, πως εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα τα φάρμακα της εταιρείας βρίσκονται σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό, φροντίζοντας τις θεραπευτικές ανάγκες των ασθενών και γνωρίζοντας σημαντική διεθνή καταξίωση. Περαιτέρω, αναφέρθηκε και η έντονη εξαγωγική δραστηριότητα περισσοτέρων από 30 σκευασμάτων της σε 17 ευρωπαϊκές χώρες και 40 παγκοσμίως, η οποία καθιστά την ELPEN μια άξια πρεσβευτή του Ελληνικού Φαρμάκου στις αγορές του εξωτερικού.

Στην τελετή βράβευσης, έγινε επίσης ειδική αναφορά και στην πρωτότυπη εισπνευστική συσκευή Elpenhaler® ως ένα ξεχωριστό σταθμό στην πορεία του Δημήτρη Πενταφράγκα. Πρόκειται για προσωπική του εφεύρεση, που αποτελεί καινοτομία για την πρόληψη και θεραπεία του άσθματος και της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας. To Elpenhaler® έχει εγκριθεί σε 27 Ευρωπαϊκές χώρες και  φέρει διεθνή διπλώματα ευρεσιτεχνίας σε περισσότερα από 100 κράτη.

Η παραλαβή της τιμητικής διάκρισης «Αριστίνδην» έγινε από τον Υπεύθυνο Εταιρικών Υποθέσεων της ELPEN, κ. Βασίλη Πενταφράγκα, ο οποίος τόνισε: «Η βράβευση ενός φαρμακοποιού από τους συναδέλφους του έχει αναμφίβολα ξεχωριστή αξία. Στη προκειμένη περίπτωση, έρχεται να αναγνωρίσει το πάθος του Δημήτρη Πενταφράγκα για ανάπτυξη και παραγωγή φαρμάκων που θα ανακουφίζουν τους συνανθρώπους του από τον πόνο. Κι αν σκεφτεί κανείς, ότι όλα ξεκίνησαν από έναν χώρο 25 τ.μ, τότε σίγουρα το πάθος του Δημήτρη Πενταφράγκα αξίζει το βραβείο αυτό. Αυτό το πάθος για δημιουργία έχει μείνει αναλλοίωτο εδώ και 54 χρόνια, έχοντας οδηγήσει στη σημερινή ανάδειξη της ELPEN σε μια  ελληνική φαρμακοβιομηχανία ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Το σπουδαιότερο, ωστόσο, επίτευγμα που αναγνωρίζουν στον Δημήτρη Πενταφράγκα όσοι έχουν την τύχη να είναι δίπλα του είναι η έμπνευση που τους μεταδίδει για αγάπη και δημιουργία. Είναι δηλαδή μοναδικό ο τρόπος, με τον οποίο μας εμπνέει να θέλουμε να κάνουμε όσα κι εκείνος.».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν