Β. Πενταφράγκας-ΠΕΦ: Παράλογες οι απαιτήσεις των δανειστών για το φάρμακο

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Mε άρθρο του ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΠΕΦ, κ. Βασίλης Πενταφράγκας σχολίασε τις προτάσεις των δανειστών για την τιμολόγηση των φαρμάκων, χαρακτηρίζοντάς τις παράλογες και εμμονικές.

Για μια ξεδιάντροπη απόπειρα, που στοχεύει σε νέο μοίρασμα των μεριδίων μεταξύ  εταιρειών έκανε λόγο ο κ. Βασίλης Πενταφράγκας σε άρθρο του στην ιστοσελίδα υγείας, healthmag.gr και σημείωσε «Οι εκπρόσωποι των δανειστών αφενός επιχειρούν να επιβάλουν ρυθμίσεις που ευνοούν την κατευθυνόμενη συνταγογράφηση των προστατευόμενων και των ακριβότερων φαρμάκων και ταυτόχρονα, φροντίζουν να απαξιώνουν τα προσιτά Ελληνικά φάρμακα».

Χαρακτηρίζοντας παράλογες και εμμονικές τις απαιτήσεις των δανειστών, ο κ. Πενταφράγκας ανέφερε, πως για τα φάρμακα που διακινούνται μέσω ιδιωτικών φαρμακείων η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ μειώθηκε κατά 15% (2014/2013), ενώ είχε επίσης μειωθεί κατά 17% την αμέσως προηγούμενη περίοδο (2013/2012). Αντίθετα, για τα φάρμακα υψηλού κόστους που διακινούνται μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ η δαπάνη αυξήθηκε κατά 7% (2014/2013), ενώ είχε επίσης αυξηθεί κατά 13% και την προηγούμενη περίοδο (2013/2012).
«Σήμερα, σε όλη την Ευρώπη τόσο οι επιστημονικοί φορείς όσο και οι φορείς που αποζημιώνουν/πληρώνουν το κόστος των φαρμάκων, συμφωνούν στην ανάγκη ρυθμίσεων και μέτρων που έχουν να κάνουν με την ορθολογική χρήση των φαρμάκων από λόγους οικονομικούς αλλά και για την προστασία της δημόσιας υγείας. Στη χώρα μας σχεδόν όλοι θα αποδέχονταν ρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί εδώ και αρκετά χρόνια σε όλες τις χώρες ως προαπαιτούμενα μέτρα για την αξιολόγηση των νέων φαρμάκων που εισέρχονται στο σύστημα αποζημίωσης, για τη διαπραγμάτευση των ασφαλιστικών τιμών των φαρμάκων υψηλού κόστους, για τον αυστηρό έλεγχο της κατανάλωσης ακριβών φαρμάκων, για τον έλεγχο της υποκατάστασης παλαιών φτηνών με νέα ακριβά φάρμακα, για αύξηση του μεριδίου των γενοσήμων φαρμάκων, για αυστηρή τήρηση των ευρωπαϊκών οδηγιών για τα χρονοδιαγράμματα έγκρισης γενοσήμων κλπ. Κι όμως, ποτέ δεν τέθηκαν τα παραπάνω ως «προαπαιτούμενα». Άπλα μνημονεύονται ως ευχολόγια από την πρώτη δανειακή σύμβαση και η εφαρμογή τους μετατίθεται στο μέλλον, όταν πλέον θα έχει καθαρίσει το τοπίο και όλα τα φάρμακα θα εισάγονται».
Επισημαίνοντας την αποτυχία των δανειστών τόσο στη διασφάλιση εξοικονομήσεων μέσω της αύξησης του όγκου των οικονομικότερων γενοσήμων φαρμάκων, όσο και στη μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης των ασθενών, ο κ. Πενταφράγκας τόνισε «Σήμερα, επιμένουν και απαιτούν να ορίζουν το μοίρασμα των μεριδίων μεταξύ των εταιρειών σε ένα  κλειστό προϋπολογισμό δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης.  Εξακολουθούν να επιβάλλουν τις πολιτικές που προωθούν τα lobbies των Βρυξελλών, όπως και οι εγχώριοι εκπρόσωποι τους εξακολουθούν να φροντίζουν για τον αποπροσανατολισμό υπευθύνων και κοινού από την πραγματικότητα και την ουσία. Επιμένουν σε ρυθμίσεις, οι οποίες εκ του αποτελέσματος ευνοούν την κατευθυνόμενη συνταγογράφηση των προστατευόμενων και των ακριβότερων φαρμάκων, ενώ ταυτόχρονα φροντίζουν να απαξιώνουν την ελληνική φαρμακοβιομηχανία».