Β. Αποστολόπουλος – Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Θα προσφύγει στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για clawback και rebate

  • Γιάννα Σουλάκη
Με το “βλέμμα στραμμένο στο μέλλον” η διοικητική ομάδα του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών και ο επικεφαλής της Βασίλης Αποστολόπουλος, εμφανίζονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε νέες μεγάλες επενδύσεις, ενώ δεν θα διστάσουν να διεκδικήσουν το δίκιο τους έναντι του κράτους, για τις υπέρογκες υποχρεωτικές επιστροφές και εκπτώσεις (clawback – rebate) που καταβάλλουν, ακόμη κι αν χρειαστεί να προσφύγουν στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

Τροχοπέδη στις επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ που δρομολογεί ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών για το επόμενο διάστημα, αποτελούν οι “εξωφρενικές” εκπτώσεις και επιστροφές (clawback – rebate) στο κράτος, οι οποίες αποτελούν το 50 % (40% clawback + 10% rebate) των ετήσιων πωλήσεων και αγγίζουν τα 20 εκατ. ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι το μέτρο ήταν μνημονιακό, παραμένει σε ισχύ με συνεχείς παρατάσεις και με τάσεις διαρκούς επιδείνωσης, καθώς πλέον τα υπέρογκα αυτά ποσά απαιτούνται από τον ΕΟΠΥΥ, ακόμη και προκαταβολικά.

Η διοίκηση του Ομίλου υποστηρίζει πως η χώρα έχει πλέον βγει από την επιτροπεία και τα μνημόνια και διαβεβαιώνει πως εάν το θέμα δεν εξομαλυνθεί σε εσωτερικό επίπεδο, θα προσφύγει ακόμη και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Brain gain και σημαντικές νέες επενδύσεις

Στις προτεραιότητες της διοικητικής ομάδας του Ιατρικού εντάσσονται οι σημαντικές επενδύσεις που έρχονται στο άμεσο μέλλον και αναμένεται να δώσουν προστιθέμενη αξία και στη χώρα.

Στο επίκεντρο των νέων αυτών επενδύσεων βρίσκεται και ο επαναπατρισμός σημαντικών επιστημονικών προσωπικοτήτων (από Βρετανία, Γερμανία κα), η αποχώρηση των οποίων απετέλεσε “πλήγμα” για τη χώρα την τελευταία 10ετία.

Το brain gain αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής του Ομίλου κι αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς: μόνο μέσα στους τελευταίους 24 μήνες έχουν επαναπατριστεί πάνω από 40 σημαντικοί επιστήμονες, στους οποίους ο Όμιλος έδωσε όραμα και προοπτική για αν επιστρέψουν και να εργαστούν μόνιμα στην Ελλάδα.

Στο ίδιο πλαίσιο, το Ιατρικό επεκτείνει τις δραστηριότητές του, τόσο με την επέκταση του Διαβαλκανικού Κέντρου στη Θεσσαλονίκη, όσο και με την επέκταση χειρουργικών αιθουσών (4 νέα χειρουργεία) στο Ιατρικό Αμαρουσίου, επένδυση άνω των 25 εκατ. ευρώ.

Τα έργα αυτά αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τον Νοέμβριο του 2023.

Στα σχέδια του Βασίλη Αποστολόπουλου είναι και η ανέγερση Ιατρικού Πάρκου σε ιδιόκτητη έκταση στην Παιανία.