Τρίτη συνάντηση «Meet the Expert» από την ΕΛΕΜΑ

  • Ρούλα Τσουλέα
ΕΛΕΜΑ
Στην εκδήλωση συμμετείχε ως βασικός ομιλητής ο προϊστάμενος του Τμήματος Φαρμακοποιών ΕΟΠΥΥ.

Την τρίτη κατά σειρά εκδήλωση «Meet the Expert», με βασικό θέμα τις υποχρεωτικές επιστροφές (clawback και rebate), διοργάνωσε η Ελληνική Ένωση Market Access (ΕΛΕΜΑ).

Προσκεκλημένος και βασικός ομιλητής ήταν ο φαρμακοποιός Παναγιώτης Πατεράκης, MSc, PhD, προϊστάμενος του Τμήματος Φαρμακοποιών ΕΟΠΥΥ.

Η εκδήλωση της ΕΛΕΜΑ πραγματοποιήθηκε στο εντευκτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο κτήριο «Κωστής Παλαμάς». Διεξήχθη σε συνεργασία με τον κ. Γιάννη Υφαντόπουλο, καθηγητή Οικονομικών της Υγείας & Κοινωνικής Πολιτικής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ.

Στην παρουσίασή του ο κ. Πατεράκης αναφέρθηκε στα ποσά των επιστροφών των φαρμακευτικών εταιρειών. Παρουσίασε επίσης το νομοθετικό πλαίσιο για το clawback και τις μεθόδους υπολογισμού μεριδίων, καθώς και τη διαχρονική εξέλιξη των ποσών επιστροφής των φαρμακευτικών εταιρειών.

Ανέλυσε ακόμα τα ποσά επιστροφής rebate, καθώς και αυτά της πρόσθετης χρηματοδότησης. Τέλος, δεν έλλειψε η αναφορά στο rebate για τη χορήγηση γενοσήμων από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση από τον κ. Υφαντόπουλο στοιχείων και αποτελεσμάτων μελέτης του εργαστηρίου του, σχετικά με τη χρηματοδότηση της φαρμακευτικής δαπάνης σε χώρες της ΕΕ. Μετά το πέρας των παρουσιάσεων, ακολούθησε διαδραστική συζήτηση με τους παρευρισκομένους.

Η τρίτη κατά σειρά εκδήλωση Meet the Expert της ΕΛΕΜΑ εκπλήρωσε τον βασικό στόχο της, που είναι η επικαιροποιημένη ενημέρωση των μελών της  καθώς και  η καλύτερη κατανόηση  διαδικασιών σε θέματα  που καθημερινά τους απασχολούν, όπως το clawback και το rebate. Σύντομα, θα ανακοινωθεί από την ΕΛΕΜΑ η επόμενη συνάντηση Meet the Expert.