Το ΥΓΕΙΑ ολοκλήρωσε την συνεισφορά του στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα InteropEHRate

  • Ρούλα Τσουλέα
ΥΓΕΙΑ
Η συμμετοχή του διήρκησε τρία χρόνια. Στόχος του προγράμματος είναι η διευκόλυνση της πρόσβασης στα δεδομένα υγείας των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), σε όποιο κράτος-μέλος κι αν βρίσκονται.

Το ΥΓΕΙΑ ολοκλήρωσε ύστερα από τρία συναπτά χρόνια τη συμμετοχή του στο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την Έρευνα και Καινοτομία «Ορίζοντας 2020» (HORIZON 2020), με την επιτυχημένη συνεισφορά του στο εμβληματικό έργο InteropEHRate.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο έργο με σκοπό την εύκολη πρόσβαση και τον πλήρη έλεγχο των δεδομένων υγείας των Ευρωπαίων πολιτών, μέσα από τις κινητές τους συσκευές.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα InteropEHRate έθεσε τους εξής υψηλούς στόχους:

  • Την συγκέντρωση των ατομικών δεδομένων υγείας από διαφορετικούς παρόχους υπηρεσιών υγείας, σε ενιαία μορφή στις κινητές συσκευές.
  • Τη δυνατότητα διαμοιρασμού με απόλυτη ασφάλεια των δεδομένων  σε επαγγελματίες Υγείας, σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ.
  • Τη δυνατότητα πρόσβασης, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, του νοσηλευτικού προσωπικού σε κρίσιμα για τη περίθαλψη του ασθενή δεδομένα, σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ.
  • Τη δυνατότητα διαμοιρασμού, με πλήρη έλεγχο, ασφάλεια, ανωνυμία και τη δυνατότητα ανακλήσεως, επιλεγμένων δεδομένων, για συμμετοχή σε απομακρυσμένες κλινικές μελέτες (decentralized clinical trials). Η ενέργεια αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για την προώθηση της ιατρικής έρευνας.

Το InteropEHRate ανέπτυξε ένα σύνολο πρωτοκόλλων και εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα από τους παρόχους υγείας και από τους προμηθευτές, για τη βελτίωση ή και την ανάπτυξη νέων καινοτόμων λύσεων και υπηρεσιών.

Το ΥΓΕΙΑ επελέγη ως ένα από τα τέσσερα νοσοκομεία σε διαφορετικές χώρες της ΕΕ, που συμμετείχαν ενεργά σε αυτό το καινοτόμο έργο.

Ανταλλαγή ασθενών και δεδομένων

Συγκεκριμένα, ιατρούς του ΥΓΕΙΑ επισκέφθηκαν ασθενείς από την Ιταλία και το Βέλγιο και τους έδωσαν πρόσβαση στα δεδομένα Υγείας τους. Τα δεδομένα αυτά μεταφράστηκαν σε πραγματικό χρόνο.

Αντίστοιχα, ασθενείς του ΥΓΕΙΑ επισκέφθηκαν τα Νοσοκομεία του Monasterio Foundation της Πίζα στην Ιταλία, για τον ίδιο ακριβώς σκοπό. Στις επιτυχημένες δοκιμές συμμετείχαν από πλευράς του ΥΓΕΙΑ:

  • Ο Πέτρος Παπαχρήστου, διευθυντής Πληροφοριακών Συστημάτων
  • Ο Πέτρος Δανιάς, διευθυντής Τμήματος MRI καρδιάς
  • Ο Στέργιος Τασιόπουλος, διευθυντής Ζ’ Παθολογικής Κλινικής
  • Η Ευθυμία Παπαδοπούλου, παθολόγος Ζ’ Παθολογικής Κλινικής
  • Η Κυριακή Φραγκιουδάκη, διευθύντρια Νοσηλευτικής Διεύθυνσης.

Διεθνές συνέδριο

Τα αποτελέσματα του έργου θα παρουσιαστούν στο τελικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στη Λιέγη (Βέλγιο), στις 28 Σεπτεμβρίου 2022. Το συνέδριο θα μεταδοθεί διαδικτυακά.

Εκτός από τα αποτελέσματα του έργου και τα συμπεράσματα από τις πιλοτικές δοκιμές, θα συζητηθεί η συνεισφορά του InteropEHRate στην πολιτική της ΕΕ για τον διαμοιρασμό δεδομένων υγείας, με έμφαση στο European Health Data Space. Θα συζητηθεί επίσης η συνεισφορά του έργου στις αντίστοιχες πολιτικές των εθνικών Οργανισμών Υγείας.

Ταυτοχρόνως θα συζητηθεί το πλάνο ενεργειών για την περαιτέρω εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων του InteropEHRate.

Το συνέδριο μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να παρακολουθήσουν δωρεάν, ύστερα από δήλωση συμμετοχής ΕΔΩ.