SuperPATH: Αποτελεσματική τεχνική για ολική αρθροπλαστική ισχίου

  • Ρούλα Τσουλέα
αρθροπλαστική ισχίου
Τι είναι η ολική αρθροπλαστική ισχίου ελάχιστης επεμβατικότητας. Ποια είναι τα οφέλη της για τον ασθενή. Υπό ποιες προϋποθέσεις εφαρμόζεται.

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι μια επέμβαση που εφαρμόζεται κυρίως ως τελική θεραπευτική λύση για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου.

Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί εκφυλιστική νόσο των αρθρώσεων, που επιφέρει πόνο και περιορισμό της κινητικότητάς τους. Τα συμπτώματά της μπορεί να είναι τόσο έντονα, ώστε να οδηγήσουν ακόμα και σε αδυναμία εκπλήρωσης καθημερινών δραστηριοτήτων ρουτίνας. Μπορεί επίσης να εμποδίζουν τον ασθενή να αυτοεξυπηρετείται.

Οι ασθενείς, όμως, συνήθως αναζητούν λύσεις και θεραπείες πολύ νωρίτερα από τα τελικά στάδια της νόσου. Ο ρόλος του ορθοπεδικού ιατρού είναι να αναγνωρίσει εγκαίρως αυτήν την κατάσταση και να παράσχει τις κατάλληλες θεραπευτικές οδηγίες στους ασθενείς του.

«Όπως ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, έτσι μοναδικός παραμένει και ως ασθενής. Παρότι η οστεοαρθρίτιδα είναι μια οντότητα επαρκώς μελετημένη, έχει διάφορα στάδια με ποικίλης εντάσεως συμπτωματολογία», επισημαίνει ο κ. Αναστάσιος Τόκης, διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής στο Metropolitan Hospital, πιστοποιημένος χειρουργός της Ρομποτικής Ορθοπεδικής γόνατος & ισχίου και ειδικός στην ολική αρθροπλαστική ισχίου SuperPath.

Για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας υπάρχουν αρκετές φαρμακευτικές, επεμβατικές και χειρουργικές επιλογές, «με αποκορύφωμα την αντικατάσταση της πάσχουσας άρθρωσης για οριστική θεραπεία της νόσου», προσθέτει.

Ολική αρθροπλαστική ισχίου

Η ολική αρθροπλαστική του ισχίου βελτίωσε και συνεχίζει να βελτιώνει την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ασθενών εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, για μεγάλο χρονικό διάστημα παρέμενε μια βαριά, συχνά αιμορραγική επέμβαση που απαιτούσε μακρά νοσηλεία και αποκατάσταση.

Στην πορεία των ετών η Ορθοπεδική Χειρουργική εξελίχθηκε επιστημονικά. Ταυτοχρόνως εξελίχθηκε και η επιστήμη των υλικών που χρησιμοποιούνται στα χειρουργεία.

Αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων αποτελούν οι νέες χειρουργικές τεχνικές για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου.

Τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας

Την τελευταία πενταετία στο Metropolitan Hospital υιοθετήθηκε στην καθημερινή χειρουργική πράξη η τεχνική SuperPATH. Πρόκειται για μία εξελιγμένη τεχνική ολικής αρθροπλαστικής ισχίου με προσπέλαση ελάχιστης επεμβατικότητας, η οποία συνοδεύεται από επιστημονικά δεδομένα τεκμηρίωσης στη διεθνή βιβλιογραφία, κατά τον κ. Τόκη.

Όπως εξηγεί, στόχος της τεχνικής ελάχιστης επεμβατικότητας είναι η  αντικατάσταση της άρθρωσης υπό συνθήκες μέγιστης προστασίας των μαλακών μορίων της περιοχής της άρθρωσης του ισχίου.

«Αυτό σημαίνει ότι πρώτιστο ζητούμενο αυτής της επέμβασης είναι το λειτουργικό αποτέλεσμα», τονίζει. «Το αισθητικό αποτέλεσμα που μερικές φορές προτάσσει ο ασθενής, παρανοώντας το συνολικό νόημα της επέμβασης, εξαρτάται από το μέγεθος της τομής που γίνεται για την προσπέλαση της περιοχής».

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως γίνεται μεν η προσπάθεια να είναι η χειρουργική τομή η ελάχιστη δυνατή, αλλά δεν είναι δυνατή η αντικατάσταση της άρθρωσης χωρίς την ύπαρξη επαρκούς τομής.

Τα οφέλη

Στην πραγματικότητα, η τομή είναι όση χρειάζεται ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη προστασία των μαλακών μορίων και των τενόντων της περιοχής, η οποία αποτελεί την προϋπόθεση για:

  • Την πρώιμη κινητοποίηση του ασθενούς
  • Το μεγαλύτερο εύρος κίνησης της άρθρωσης
  • Τον περιορισμό στο ελάχιστο του μετεγχειρητικού πόνου

Στο Metropolitan Hospital έχουν πραγματοποιηθεί πλέον περισσότερες από 450 επεμβάσεις ολικής αρθροπλαστικής ισχίου με την προσπέλαση SuperPATH, καθιστώντας το Θεραπευτήριο και τους ιατρούς που την εφαρμόζουν πρωτοπόρους της τεχνικής αυτής στην Ελλάδα. Επίσης, έχουν παρουσιαστεί αποτελέσματα και δεδομένα της τεχνικής αυτής με εργασίες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια καθώς και στη βιβλιογραφία.

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου ελάχιστης επεμβατικότητας (όπως αντίστοιχα και η ολική αρθροπλαστική γόνατος) αποσκοπούν στο να προστατευθούν διεγχειρητικά οι ιστούς που περιβάλλουν την άρθρωση, με απώτερο στόχο το βέλτιστο λειτουργικό αποτέλεσμα για τον ασθενή, το ταχύτερο δυνατόν.

Προϋποθέσεις για την εφαρμογή της τεχνικής

Για να αποδώσει η ολική αρθροπλαστική ισχίου ελάχιστης επεμβατικότητας πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, τονίζει ο κ. Τόκης. Όσον αφορά το χειρουργό που θα την εφαρμόσει, προϋποθέσεις είναι:

  • H εκπαίδευσή του στην τεχνική
  • H εμπειρία του στην εφαρμογή της

Όσον αφορά το τμήμα, τη μονάδα ή το κέντρο όπου θα εφαρμοστεί η τεχνική, οι προϋποθέσεις είναι:

  • Η ύπαρξη του απαραίτητου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού
  • Η διαρκής ενημέρωσή του για τις εξελίξεις στην ορθοπεδική επιστήμη
  • Η αξιολόγηση των εξελίξεων αυτών
  • Η υιοθέτηση εκείνων που παρέχουν στους ασθενείς τη φροντίδα, τις θεραπείες και τις χειρουργικές επεμβάσεις που αντιμετωπίζουν το πρόβλημά τους, με σεβασμό στις ανάγκες και τη μοναδικότητα του καθενός ξεχωριστά.

Όσον αφορά τους ασθενείς, «η πιο ουσιαστική προϋπόθεση είναι να εμπιστεύονται τον ορθοπεδικό ιατρό τους», καταλήγει ο κ. Τόκης.

Φωτογραφία: iStock