Στη ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ μία από τις κορυφαίες διαγνωστικές μονάδες της Ευρώπης

  • Ρούλα Τσουλέα
ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ
Τα Κεντρικά Εργαστήρια του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ εξοπλίστηκαν με νέα τεχνολογία αιχμής, που επιτρέπει την πλήρως αυτοματοποιημένη λειτουργία τους, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Στην ανάπτυξη δύο πλήρως αυτοματοποιημένων διαγνωστικών εργαστηρίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που μαζί δημιουργούν μία από τις κορυφαίες διαγνωστικές μονάδες της Ευρώπης, προχώρησε ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ.

Τα εργαστήρια έχουν τη δυνατότητα επεξεργασίας έως και 20.000 δειγμάτων την ημέρα, με τα αποτελέσματα να είναι διαθέσιμα μέσα σε λίγες ώρες.

Η λειτουργία τους είναι πλήρως αυτοματοποιημένη, ενώ είναι εξοπλισμένα με αναλυτές τελευταίας γενιάς. Έτσι, καταργείται κάθε ανθρώπινη παρέμβαση και εκμηδενίζονται τα πιθανά σφάλματα.

Μία ακόμη καινοτομία των εργαστηρίων είναι η δυνατότητα διατήρησης του ελέγχου της θερμοκρασίας και της πλήρους ιχνηλασιμότητας κάθε δείγματος αίματος που λαμβάνεται σε κάθε ένα από τα Διαγνωστικά Κέντρα του Ομίλου.

Ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ συνεργάστηκε με την Abbott Core Diagnostics για τη δημιουργία των δύο πλήρως αυτοματοποιημένων διαγνωστικών εργαστηρίων. Η Abbott είναι παγκοσμίως μια κορυφαία εταιρεία στον τομέα της υγείας, που έφερε  αρκετές καινοτομίες στη χώρα μας. Μεταξύ αυτών, τα πρώτα τεστ ηπατίτιδας και HIV, και το 2020 τα πρώτα εμπορικά διαθέσιμα τεστ αντισωμάτων και τα rapid τεστ για τον COVID-19.

Τα νέα Εργαστήρια

Η Abbott εγκατέστησε στη ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ:

  • Συστήματα ολικού εργαστηριακού αυτοματισμού μεγάλου όγκου (GLP)
  • Τους διαγνωστικούς αναλυτές Alinity
  • Το σύστημα ιχνηλασιμότητας και παρακολούθησης δειγμάτων Indexor.

Τα δείγματα αίματος τοποθετούνται αυτόματα σε ειδικούς δειγματοφορείς. Αυτοί, σαν μικρά «αυτοκίνητα», τα μεταφέρουν στις διάφορες περιοχές, όπου υποβάλλονται σε επεξεργασία μέχρι να εξαχθούν τα αποτελέσματα. Τα δείγματα μπορούν να αποθηκευτούν αυτόματα για μερικές ημέρες στις μονάδες ψύξης, σε περίπτωση που χρειαστούν πρόσθετες εξετάσεις.

Το εγκατεστημένο αρθρωτό σύστημα είναι εύκολα επεκτάσιμο με ελάχιστη παρέμβαση. Έτσι, η ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ έχει τη δυνατότητα υλοποίησης κάθε μελλοντικού προγράμματος επέκτασης.

Η δυνατότητα ταχείας απόκρισης σε μελλοντικές ανάγκες είναι πολύ σημαντική για την εξασφάλιση γρήγορων αποτελεσμάτων. Μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη σε περιπτώσεις απροσδόκητης αύξησης της ζήτησης για εργαστηριακές υπηρεσίες, όπως σε μία πανδημία.

Πλήρης ιχνηλάτηση κάθε δείγματος

Μια ακόμη καινοτομία που προστέθηκε στις διαδικασίες των εργαστηρίων είναι η δυνατότητα διατήρησης του ελέγχου της θερμοκρασίας και της πλήρους ιχνηλασιμότητας κάθε δείγματος αίματος.

Το νέο σύστημα, που ονομάζεται Indexor, επιτρέπει στο Εργαστήριο να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή:

  • Πόσα δείγματα βρίσκονται καθ’ οδόν
  • Τη θερμοκρασία και τις συνθήκες αποθήκευσης που επικρατούν κατά τη μεταφορά τους

Μόλις τα δείγματα φτάσουν στο εργαστήριο, εισάγονται αυτόματα οι σχετικές πληροφορίες στα πληροφοριακά συστήματα και είναι έτοιμα για επεξεργασία.

Η προτυποποίηση των διαδικασιών επιβεβαιώνει τη δέσμευση του Ομίλου για  διασφάλιση της ποιότητας και του υψηλού επιπέδου σε όλο το φάσμα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Εργαστήριο φιλικό προς το περιβάλλον

Ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ ακολουθεί πρότυπα και διαδικασίες υλοποιώντας τη δέσμευση για μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που απορρέουν από τις δραστηριότητές του.

Η νέα τεχνολογία που προστέθηκε στα Κεντρικά Εργαστήρια, συμβάλλει στο να μειωθεί το λειτουργικό αποτύπωμα άνθρακα, αφού περιορίζει την κατανάλωση ενέργειας και νερού. Επιπλέον:

  • Μειώνει τον θόρυβο
  • Ελαττώνει τη θερμότητα
  • Περιορίζει τα πλαστικά απόβλητα που παράγονται από τις διαγνωστικές εξετάσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν