Siemens Healthineers: Εξέταση ανιχνεύει τον κορωνοϊό σε 15 λεπτά

  • Ρούλα Τσουλέα
Siemens Healthineers
Η εταιρεία θα υποβάλλει σύντομα αίτημα για έγκριση επείγουσας χρήσης στην αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA).

Την ανάπτυξη μιας ταχείας εξέτασης που ανιχνεύει σε 15 λεπτά τα αντιγόνα που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός όταν τον μολύνει ο κορωνοϊός Covid-19, ανακοίνωσε η εταιρεία Siemens Healthineers.

Η εξέταση ονομάζεται Clinitest. Διενεργείται από τους επαγγελματίες Υγείας στο σημείο περίθαλψης (point of care), δίχως να απαιτούνται εξειδικευμένα εργαστηριακά όργανα ή προσωπικό. Ο επαγγελματίας Υγείας λαμβάνει από το άτομο ρινοφαρυγγικό επίχρισμα. Ύστερα, εισάγει τον στυλεό μέσα σε έναν σωλήνα με ειδικό υγρό για την εξαγωγή του μορίου-στόχου. Αυτό το υγρό στη συνέχεια διανέμεται πάνω σε μια κασέτα εξέτασης και, μέσα σε 15 λεπτά, υποδεικνύεται με σαφήνεια το θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα.

Η εξέταση δοκιμάστηκε σε κλινική μελέτη στην οποία συμμετείχαν 317 εθελοντές. Η ευαισθησία (sensitivity) έφθασε το 96,72% και η ειδικότητα (specificity) το 99,22%. Η ευαισθησία και η ειδικότητα είναι δύο σημαντικές παράμετροι της διαγνωστικής ακρίβειας. Η ευαισθησία είναι η ικανότητα μιας εξέτασης να εντοπίζει σωστά τους ανθρώπους που νοσούν. Η ειδικότητα είναι η ικανότητα εντοπισμού των ανθρώπων που δεν έχουν τη νόσο.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από διάφορους χειριστές, σε έξι διαφορετικούς χώρους. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται:

  • Ένα νοσοκομείο
  • Μία περιφερειακή κλινική
  • Μία πανεπιστημιούπολη
  • Μία ογκολογική μονάδα

Όπως ανακοίνωσε η Siemens Healthineers, θα υποβάλλει σύντομα αίτημα για έγκριση επείγουσας χρήσης της εξέτασης στην αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA).

Στις πολυσύχναστες περιοχές

Όπως δήλωσε ο κ. Christoph Pedain, PhD, Επικεφαλής POC (Point οf Care) της Siemens Healthineers, υφίσταται μεγάλη δημόσια ανάγκη για αξιόπιστες εξετάσεις, που θα εντοπίζουν γρήγορα τα άτομα που μεταδίδουν τον νέο κορωνοϊό. Οι εξετάσεις αυτές μπορεί να συμβάλλουν στον περιορισμό της διασποράς του ιού, ιδίως στις πολυσύχναστες περιοχές.

«Αυτή η ταχεία εξέταση αντιγόνων καθιστά διαθέσιμο τον έλεγχο  πολλών ατόμων  σε ευρύτερη ποικιλία τοποθεσιών. Ιδιαίτερα όπου απαιτείται η γρήγορη εξέταση ατόμων (όπως τα αεροδρόμια) ή όπου υπάρχει περιορισμένη πρόσβαση σε εργαστηριακά υλικά (όπως τα σχολεία)», πρόσθεσε.

Η εξέταση φέρει σήμανση CE και έχει αναπτυχθεί και ελεγχθεί από εταίρο της  Siemens Healthineers.  Εκτός από την ταχεία εξέταση αντιγόνων CLINITEST για τον νέο κορωνοϊό, η Siemens Healthineers προσφέρει ένα εκτενές χαρτοφυλάκιο  διαγνωστικών που  βοηθάει  στην πρόγνωση, τη θεραπεία και την παρακολούθηση των ασθενών με COVID-19.