Servier: Η ανθρώπινη και φιλοσοφική διάσταση της θεραπείας του καρκίνου

  • Ρούλα Τσουλέα
Servier
Η Servier Ελλάδας και Κύπρου απέτισε φόρο τιμής στους γιατρούς, τους ασθενείς και τους φροντιστές που καθημερινά αγωνίζονται εναντίον του καρκίνου

«Οι ασθενείς με καρκίνο πρέπει να νιώθουν ότι περιβάλλονται από την αγάπη και τη συμπόνια του γιατρού τους». Αυτή είναι η πεμπτουσία της ομιλίας που απηύθυνε στους Έλληνες ογκολόγους ο εξέχων ογκολόγος, ερευνητής και διανοητής, καθηγητής Philip Adib Salem, M.D, επικεφαλής Έρευνας του Καρκίνου στο Ιατρικό Κέντρο Baylor St. Luke’s και πρόεδρος του Ογκολογικού Κέντρου Salem, στη διάρκεια πρωτοποριακής διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργάνωσε η φαρμακευτική εταιρεία Servier Hellas.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Dr. Salem εξέφρασε τη χαρά του να συμμετέχει σε μία συζήτηση που μεταδίδεται ζωντανά «από την Ελλάδα, το λίκνο της Ιατρικής και της Φιλοσοφίας».

«H ουσία της Ιατρικής δεν είναι η θεραπεία της νόσου, αλλά η θεραπεία του ατόμου που πάσχει από τη νόσο», είπε. «Η γνώση, δηλαδή η κατάρτιση του γιατρού, δεν είναι από μόνη της αρκετή. Το τρίπτυχο γνώση, αγάπη και συμπόνια είναι το πιο ισχυρό σχήμα για τη θεραπεία της νόσου. Κάθε ασθενής είναι ένα μοναδικό άτομο. Έχει όνομα, είναι πατέρας, μητέρα, σύζυγος. Ο γιατρός πρέπει να ακούει τις ανησυχίες και τους φόβους του, παραμένοντας δίπλα του σε όλο το ταξίδι του με τον καρκίνο».

Ο Dr. Salem, υπενθύμισε στους συμμετέχοντες την ιερή σχέση που συνδέει τον γιατρό με τον ασθενή του. Όπως είπε, η σχέση αυτή αποτελεί την απόλυτη εκδήλωση εμπιστοσύνης ενός ανθρώπου απέναντι σε έναν άλλο. Και αυτό, διότι ο ασθενής με καρκίνο εμπιστεύεται τη ζωή του στον γιατρό του. Υπογράμμισε ακόμα ότι ο γιατρός δεν πρέπει ποτέ να χάνει την ελπίδα του, ακόμη και όταν έρχεται αντιμέτωπος με την αποτυχία της θεραπείας. Μάλιστα, χαρακτήρισε την αποτυχία «ευλογία και όχι κατάρα». «Διδάσκει στον γιατρό να είναι ταπεινόφρων και να βελτιώνεται διαρκώς ως επιστήμονας», εξήγησε.

Κρίσιμος ο ρόλος της εκπαίδευσης

Στη συνέχεια, απάντησε σε ερωτήματα που του απηύθυναν οι συμμετέχοντες από Ελλάδα και Κύπρο. Μεταξύ άλλων επισήμανε την ανάγκη για βελτίωση της ποιότητας της επικοινωνίας μεταξύ γιατρού και ασθενή. Υπογράμμισε ακόμα τον κρίσιμο ρόλο της εκπαίδευσης. Και κατέληξε επαναλαμβάνοντας πως «η γνώση πρέπει να είναι συνοδοιπόρος με την αγάπη στη σχέση γιατρού και ασθενούς».

«Με την πρωτοβουλία αυτή, η Servier Hellas αποτίνει φόρο τιμής σε όλους όσοι αγωνίζονται καθημερινά ενάντια στον καρκίνο: τους γιατρούς, τους φροντιστές, τους ασθενείς και τις οικογένειές τους», δήλωσε ο Ziad Matta, γενικός διευθυντής της Servier Ελλάδας και Κύπρου. «Απόψε υμνούμε τη ζωή, την αγάπη, την ελπίδα και την ιερή σχέση του γιατρού με τον ασθενή του. Είναι εξαιρετική τιμή για εμάς να έχουμε ως επίσημο προσκεκλημένο τον καθηγητής Philip Salem, έναν παγκοσμίως αναγνωρισμένο ογκολόγο που έχει αφιερώσει περισσότερα από 50 χρόνια στη φροντίδα των ογκολογικών ασθενών».