Sanofi: Οικονομικά αποτελέσματα 1ου τριμήνου του 2020

  • Iatropedia newsroom
Sanofi
Οι πωλήσεις το 1ο τρίμηνο 2020 αυξήθηκαν κατά 6,9% σε στοιχεία αναφοράς και 6,6% σε σταθερές τιμές συναλλάγματος (CER). Τα καθαρά κέρδη δραστηριοτήτων αυξήθηκαν κατά 15,9%, και 16,1% σε σταθερές τιμές συναλλάγματος (CER).

Τα οικονομικά αποτελέσματα για το 1ο τρίμηνο του 2020 ανακοίνωσε η βιοφαρμακευτική εταιρεία Sanofi. Η Sanofi επέδειξε προσαρμοστικότητα και διατήρησε πλήρως την συνέχιση των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένου του παγκόσμιου βιομηχανικού δικτύου της.

Οι πωλήσεις της το 1ο τρίμηνο του 2020 αυξήθηκαν κατά 6,9% σε στοιχεία αναφοράς και 6,6% σε σταθερές τιμές συναλλάγματος (CER). Επιπλέον, τα καθαρά κέρδη δραστηριοτήτων αυξήθηκαν κατά 15,9%, και 16,1% σε σταθερές τιμές συναλλάγματος (CER).

Ανταπόκριση στην παγκόσμια υγειονομική κρίση που συνιστά η νόσος COVID-19

Η Sanofi επέδειξε προσαρμοστικότητα και διατήρησε πλήρως την συνέχιση των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένου του παγκόσμιου βιομηχανικού δικτύου της.

Ανακοινώθηκαν συνεργασίες με την αμερικανική Αρχή Προηγμένης Έρευνας και Ανάπτυξης στη Βιοϊατρική (BARDA), την Translate Bio και την GSK για την ανάπτυξη νέων εμβολίων για τον COVID-19.

Διενεργεί επίσης παγκόσμιο κλινικό πρόγραμμα για την αξιολόγηση του sarilumab σε ασθενείς που νοσηλεύονται με σοβαρή νόσο COVID-19. Επιπλέον, άρχισαν δύο μελέτες που αξιολογούν την υδροξυχλωροκίνη ως θεραπεία για τη νόσο COVID-19. Έχει επίσης δεσμευτεί για δωρεά 100 εκατομμυρίων δόσεων.

Επιπλέον, πρόκειται να  δημιουργηθεί μια κορυφαία ευρωπαϊκή εταιρεία παραγωγής δραστικών φαρμακευτικών συστατικών (API). Η εταιρεία αυτή θα συμβάλει στην εξισορρόπηση της εξάρτησης που έχει η φαρμακευτική βιομηχανία από τα δραστικά φαρμακευτικά συστατικά (API) ασιατικής προέλευσης.

Αύξηση των πωλήσεων

Η αύξηση των αποθεμάτων σε διαφορετικά κανάλια λόγω της νόσου COVID-19 εξηγεί περίπου το ήμισυ της αύξησης πωλήσεων της εταιρείας το 1ο τρίμηνο του 2020. Η ανάπτυξη του dupilumab δεν επηρεάστηκε από τη νόσο COVID-19.

Οι καθαρές πωλήσεις ανήλθαν σε €8.973 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση κατά 6,9% σε στοιχεία αναφοράς και 6,6%(1) σε σταθερές τιμές συναλλάγματος (CER). Οι πωλήσεις του dupilumab αυξήθηκαν κατά 129,8% αγγίζοντας τα €776 εκατομμύρια.

Οι πωλήσεις της μονάδας Ειδικής Φροντίδας (Specialty Care) αυξήθηκαν κατά 31,3% χάρη στις επιδόσεις του dupilumab και τη διψήφια ανάπτυξη του teriflunomide και του Τομέα Σπάνιων Παθήσεων. Οι πωλήσεις της Μονάδας Εμβολίων αυξήθηκαν κατά 3,7%, αντικατοπτρίζοντας την υψηλή βάση σύγκρισης και τη μείωση στην κατηγορία ταξιδιών. Η μείωση των πωλήσεων της Μονάδας Γενικών Φαρμάκων (General Medicines) περιορίστηκε (-3,8%) λόγω της ζήτησης για χρόνιες θεραπείες, συμπεριλαμβανομένου του Τομέα του Διαβήτη (-1,2%). Οι πωλήσεις του Τομέα Καταναλωτικών Προϊόντων Υγείας (CHC) αυξήθηκαν κατά 4,2%, χάρη στις επιδόσεις στην περιοχή «Υπόλοιπος Κόσμος» και την πρόσθετη ζήτηση που συνδέεται με τη νόσο COVID-19.

Οι πωλήσεις της Κίνας (-14,4%) επηρεάστηκαν κυρίως από το πρόγραμμα προμήθειας βάσει όγκου (VBP). Εν μέρει, όμως, αντισταθμίστηκαν από σημαντική αύξηση του όγκου για το clopidogrel και τον συνδυασμό irbesartan/ hydrochlorothiazide.

Αύξηση κερδών δραστηριοτήτων ανά μετοχή

Τα καθαρά κέρδη δραστηριοτήτων το 1ο τρίμηνο του 2020 αυξήθηκαν κατά 15,9%, αγγίζοντας τα €2.042 εκατομμύρια, και 16,1% σε σταθερές τιμές συναλλάγματος (CER).

Τα κέρδη δραστηριοτήτων ανά μετοχή(2) το 1ο τρίμηνο του 2020 ήταν €1,63, σημειώνοντας αύξηση κατά 15,6% σε σταθερές τιμές συναλλάγματος (CER), με περίπου το ήμισυ της εν λόγω αύξησης να καταγράφεται λόγω της νόσου COVID-19. Τα κέρδη ανά μετοχή βάσει IFRS ήταν €1,35 (αύξηση κατά 48,4%).

Επιτεύγματα Έρευνας & Ανάπτυξης και εγκρίσεις προϊόντων

Σε διαδικτυακή επιστημονική συνάντηση παρουσιάστηκαν λεπτομερή αποτελέσματα Φάσης 2 για τον αναστολέα της τυροσινικής κινάσης του Bruton (BTK) (‘168) στην πολλαπλή σκλήρυνση. Επιπλέον, στο Διαδικτυακό Συνέδριο RAD παρουσιάστηκαν θετικά αποτελέσματα από μελέτη Φάσης 3 που αξιολόγησε το dupilumab σε παιδιά (6-11 ετών) με σοβαρή ατοπική δερματίτιδα.

Επιπλέον, εγκρίθηκε στις ΗΠΑ το isatuximab-irfc για το υποτροπιάζον ανθεκτικό πολλαπλό μυέλωμα. Το φάρμακο έλαβε επίσης θετική γνωμοδότηση από την Επιτροπή Φαρμακευτικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP).

Επιβεβαίωση της οικονομικής πρόβλεψης για το έτος 2020

Η Sanofi συνεχίζει να αναμένει ότι τα κέρδη δραστηριοτήτων ανά μετοχή (EPS)(2) για το 2020 θα σημειώσουν αύξηση κατά περίπου 5%(3) σε σταθερές τιμές συναλλάγματος (CER), εξαιρουμένων απρόβλεπτων δυσμενών εξελίξεων. Η Sanofi αναμένει ότι η θετική επίπτωση στις πωλήσεις και στα κέρδη δραστηριοτήτων ανά μετοχή που σημειώθηκε το 1ο τρίμηνο λόγω της νόσου COVID-19, θα αντισταθμιστεί στη διάρκεια του 2ου τριμήνου του έτους.

Εφαρμόζοντας τον μέσο όρο των συναλλαγματικών ισοτιμιών του Απριλίου 2020, η επίπτωση του συναλλάγματος στα κέρδη δραστηριοτήτων ανά μετοχή για το 2020 υπολογίζεται ότι θα είναι μεταξύ -1% έως -2%.

Ο κ. Paul Hudson, Chief Executive Officer της Sanofi, σχολίασε: «Είμαι περήφανος για τον τρόπο με τον οποίο οι εργαζόμενοι της Sanofi ανταποκρίθηκαν στις έντονες προκλήσεις της πανδημίας της νόσου COVID-19. Συνεχίζουν να θέτουν σε προτεραιότητα τους ασθενείς, ενώ υιοθετούν και υλοποιούν τη νέα εταιρική στρατηγική».

Και συνέχισε: «Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η πολύπλευρη προσέγγιση για την καταπολέμηση της πανδημίας της νόσου COVID-19 με την επιταχυνόμενη ανάπτυξη υποψήφιων εμβολίων και θεραπειών, ενώ ταυτόχρονα διατηρήθηκε η εντυπωσιακή ανάπτυξη του dupilumab, η δυναμική της μονάδας Εμβολίων, καθώς και ενισχύθηκε η αποτελεσματικότητα και οι ταμειακές ροές. Στον τομέα Έρευνας και Ανάπτυξης, λάβαμε μέτρα προκειμένου να συνεχίσουμε τη διεξαγωγή των κλινικών προγραμμάτων και να ενδυναμώσουμε το χαρτοφυλάκιο προϊόντων μας με πιθανά επαναστατικά φάρμακα. Παρόλο που δεν γνωρίζουμε προς το παρόν ποια θα είναι η διάρκεια της πανδημίας, είμαι πεπεισμένος ότι η Sanofi είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις και να εκπληρώσει τη δέσμευσή της απέναντι στους ασθενείς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν