Roche: Έμπρακτη δέσμευση σε ένα ποικιλόμορφο και ισότιμο εργασιακό περιβάλλον

  • Ρούλα Τσουλέα
Roche
Ενσωματώνει τη διαφορετικότητα και την ισότητα σε κάθε πτυχή της λειτουργίας της, από την πρόσληψη και την εξέλιξη των εργαζομένων της μέχρι την εκπαίδευσή τους και την κοινωνική αλλαγή.

To ετήσιο συνέδριο της πρωτοβουλίας «The Upfront Initiative» που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα υπό την αιγίδα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, υποστήριξαν ως χορηγοί οι εταιρείες Roche Hellas και Roche Diagnostics Hellas.

Με αυτό τον τρόπο επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στην προώθηση μιας κουλτούρας ποικιλομορφίας όπου όλοι και όλες αισθάνονται ότι ανήκουν και μπορούν να εξελιχθούν ισότιμα, ανεξαρτήτως ηλικίας, πεποιθήσεων, ικανοτήτων, γλώσσας και εθνικότητας.

Οι δύο εταιρείες ένωσαν τις φωνές τους με προσωπικότητες από την κοινωνία των πολιτών, για να συμβάλλουν:

  • Στην περαιτέρω ανάπτυξη της συζήτησης για τη συμπερίληψη και την ορατότητα
  • Στον συντονισμό των δράσεων για την εξάλειψη του ρατσισμού στους εργασιακούς χώρους

Το ολιστικό πλάνο δράσεων Συμπερίληψης και Διαφορετικότητας των εταιρειών στην Ελλάδα, εκπονεί η εσωτερική ομάδα εργαζομένων One Roche Diversity, Equity & Inclusion (DE&I). Στόχος της είναι:

  • Να κατανοεί τις διαφορετικές ανάγκες
  • Να αφουγκράζεται τις ανησυχίες και τις ιδέες των εργαζομένων εσωτερικά
  • Να ανταποκρίνεται καλύτερα στις προκλήσεις της σύγχρονης εργασιακής κουλτούρας

Μέσω ενημερωτικών δράσεων και συναντήσεων, καλύπτει ευρύ φάσμα θεματικών όπως:

  • Η ενίσχυση των γυναικών
  • Η προώθηση της έμφυλης ισότητας
  • Η κατάργηση των ηλικιακών στερεοτύπων
  • Η αξιοποίηση των νέων γενεών στον εργασιακό χώρο

Επιπλέον, οι δράσεις επεκτείνονται και στην κοινωνία, εστιάζοντας ιδίως σε θέματα γυναικείας υγείας, όπως η καμπάνια ενημέρωσης για το γυναικείο καρκίνο «forHER».

Πολλά ακόμα εμπόδια

«Στην πορεία μας για την οριστική εξάλειψη των στερεοτύπων και κάθε είδους ρατσισμού στους εργασιακούς χώρους, και κατ’ επέκταση στην κοινωνία, υπάρχουν ακόμα πολλά εμπόδια και προκλήσεις που πρέπει να ξεπεράσουμε», δήλωσε η κυρία Μαίρη Τσαγκαράκη, Head of People & Culture, Roche Hellas & Roche Diagnostics Hellas. «Πρέπει να δώσουμε περισσότερα θετικά παραδείγματα, να διαμορφώσουμε νέα πρότυπα ισότητας και να αναλάβουμε ακόμα πιο συντονισμένη δράση για την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση σχετικά με τις αρχές της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης».

Οι αρχές της συμπερίληψης και της διαφορετικότητας βρίσκονται στο επίκεντρο των εταιρικών αρχών της Roche. Αποτελούν μία από τις βασικές αρχές λειτουργίας της και κινητήριο μοχλό ανάπτυξης για την παροχή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών προς όφελος των ασθενών, του οικοσυστήματος της υγείας και της κοινωνίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Roche Hellas και η Roche Diagnostics Hellas υπέγραψαν τον Νοέμβριο του 2023 τη Χάρτα Διαφορετικότητας για ελληνικές επιχειρήσεις, συμμετέχοντας στη σχετική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η πρωτοβουλία στοχεύει στη μείωση των κοινωνικών, εργασιακών, και πολιτισμικών ανισοτήτων ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.