Roche Diagnostics: Σαφή οφέλη από την εντατική φροντίδα στην οξεία καρδιακή ανεπάρκεια

  • Ρούλα Τσουλέα
Roche
Τι έδειξαν τα ευρήματα της μελέτης STRONG-HF, στην οποία δοκιμάστηκε η προγνωστική αξία του βιοδείκτη NT-proBNP στο πλαίσιο μίας ερευνητικής (πειραματικής) εντατικής θεραπευτικής στρατηγικής.

Η εντατική φροντίδα των ασθενών που λαμβάνουν εξιτήριο έπειτα από νοσηλεία για οξεία καρδιακή ανεπάρκεια, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου ή νέας εισαγωγής στο νοσοκομείο κατά τους πρώτους έξι μήνες, αναφέρει η εταιρεία Roche Diagnostics.

Επιπλέον, οι ασθενείς παρουσιάζουν βελτιωμένα συμπτώματα και καλύτερη ποιότητα ζωής, σε σύγκριση με όσους υποβάλλονται στις καθιερωμένες πρακτικές διαχείρισης της νόσου.

Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από την μελέτη STRONG-HF (Safety, Tolerability and Efficacy of Rapid Optimization of Heart Failure). Η μελέτη διεξήχθη σε 1.078 ασθενείς από 14 χώρες του κόσμου. Όλοι είχαν νοσηλευθεί με οξεία καρδιακή ανεπάρκεια.

Μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Η μία λάμβανε την καθιερωμένη θεραπευτική αγωγή που ισχύει σε κάθε χώρα. Η δεύτερη ομάδα υποβλήθηκε σε εντατική φροντίδα που συμπεριλάμβανε:

  • Τιτλοποίηση της φαρμακευτικής θεραπείας σε διάστημα δύο εβδομάδων
  • Τέσσερις προγραμματισμένες επισκέψεις στους γιατρούς σε διάστημα δύο μηνών, για να ελεγχθούν τα ευρήματα των εργαστηριακών εξετάσεων που κάθε φορά έκαναν οι ασθενείς

Η τιτλοποίηση είναι η διαδικασία προσδιορισμού της δόσης ενός φαρμάκου που μειώνει τα συμπτώματα στον μέγιστο δυνατό βαθμό, χωρίς παρενέργειες. Συνήθως αρχίζει με χαμηλές δόσεις που προοδευτικά αυξάνονται.

Στις εξετάσεις στις οποίες υποβάλλονταν οι ασθενείς συμπεριλαμβανόταν η μέτρηση των επιπέδων του βιοδείκτη NT-proBNP. Πρόκειται για μία ουσία (πεπτίδιο) που απελευθερώνεται από την καρδιά στο αίμα, όταν τα τοιχώματά της στρεσάρονται. Η εξέταση NT-proBNP προσφάτως αποζημιώθηκε από τον ΕΟΠΥΥ.

Πρόωρη διακοπή

Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκε η διαγνωστική εξέταση Elecsys® NT-proBNP, της Roche Diagnostics. Τα οφέλη από την εντατική παρακολούθηση και φροντίδα των ασθενών ήταν τόσο σημαντικά, ώστε η μελέτη διεκόπη πρόωρα. Και αυτό διότι θεωρήθηκε αντιδεοντολογικό να συνεχιστεί η ένταξη ασθενών, οι μισοί εκ των οποίων θα έπρεπε να υποβληθούν στην συνήθη φροντίδα.

Τα ευρήματα της μελέτης STRONG-HF παρουσιάσθηκαν προσφάτως στο συνέδριο Late-Breaking Scientific Sessions της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA). Ταυτοχρόνως, δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι για τα θετικά αποτελέσματα της μελέτης STRONG-HF, την οποία υποστηρίξαμε ως Roche Diagnostics», δήλωσε ο κ. Αθανάσιος Ακάλεστος, Head of Medical Scientific Affairs & Healthcare Development της Roche Diagnostics Hellas. «…Η μελέτη έδειξε ότι οι διαγνωστικές λύσεις, όπως το Elecsys® NT-proBNP, αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια των καρδιολόγων και μπορούν να ενσωματωθούν στη θεραπευτική στρατηγική προς όφελος των ασθενών και του συστήματος υγείας».

Επικίνδυνη κατάσταση

Η οξεία καρδιακή ανεπάρκεια είναι μία πολύ επικίνδυνη κατάσταση. Εκδηλώνεται αιφνιδίως και απαιτεί επείγουσα ιατρική φροντίδα. Η κατάσταση συμβάλλει σημαντικά στη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα των ασθενών με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, η οποία αναπτύσσεται βαθμιαία με την πάροδο του χρόνου.

Οι ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο με οξεία καρδιακή ανεπάρκεια διατρέχουν υψηλό κίνδυνο επανεισαγωγής ή θανάτου, ιδίως κατά τους πρώτους μήνες μετά το εξιτήριο.

Πρόσφατη ανάλυση στις ΗΠΑ έδειξε ότι μόνο το 1% των ασθενών με μειωμένο κλάσμα εξώθησης λαμβάνει τη βέλτιστη δόση ιατρικής θεραπείας, όπως ορίζεται από τις κατευθυντήριες οδηγίες. Το κλάσμα εξώθησης είναι το ποσοστό του αίματος που εξωθείται από την καρδιά με κάθε παλμό.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης υποδηλώνουν ότι οι θεραπείες που συνιστώνται για την καρδιακή ανεπάρκεια, μπορούν να ρυθμιστούν με ασφάλεια τόσο στη διάρκεια της νοσηλείας, όσο και μετά το εξιτήριο. Η ρύθμιση μπορεί να γίνει έπειτα από αυστηρή παρακολούθηση και αξιολόγηση των σημείων και συμπτωμάτων:

  • Της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας
  • Της νεφρικής λειτουργίας
  • Της τιμής του καλίου και
  • Των μετρήσεων του βιοδείκτη NT-proBNP