RAFARM: Δωρεά δεξαμεθαζόνης για την αντιμετώπιση της λοίμωξης Covid-19

  • Ρούλα Τσουλέα
RAFARM
Η δεξαμεθαζόνη είναι κορτικοστεροειδές φάρμακο. Χορηγείται σε ασθενείς με βαριά μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Έχει συσχετιστεί με σημαντική μείωση της θνησιμότητας από τη νόσο.

Στην δωρεά προς το υπουργείο Υγείας σημαντικής ποσότητας από το κορτικοστεροειδές φάρμακο δεξαμεθαζόνη, που χορηγείται για την αντιμετώπιση της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19, προχώρησε η ελληνική φαρμακοβιομηχανία RAFARM ΑΕΒΕ.

Με τη δωρεά εξασφαλίζεται επάρκεια αρκετών μηνών για τις υπάρχουσες ανάγκες, αλλά και τις ενδεχομένως αυξημένες στο εγγύς μέλλον.

Η δεξαμεθαζόνη είναι εγκεκριμένη για την μείωση της φλεγμονής σε ποικίλες παθολογικές καταστάσεις. Μεσούσης της πανδημίας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, όμως, συνιστάται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) ως νοσοκομειακή θεραπεία για ασθενείς με σοβαρές αναπνευστικές επιπλοκές της Covid-19. Ειδικότερα συνιστάται για ασθενείς που λαμβάνουν οξυγονοθεραπεία ή μηχανικό εξαερισμό.

H δεξαμεθαζόνη είναι προϊόν ανάπτυξης της εταιρείας Rafarm και παράγεται σε μορφή πόσιμου διαλύματος στις μονάδες παραγωγής της.

«Με αίσθηση ευθύνης συνεχίζουμε να συμμετέχουμε ενεργά στην συλλογική προσπάθεια όλων των ελληνικών φαρμακευτικών εταιρειών για την αντιμετώπιση της κρίσης του ιού SARS-CoV-2», δήλωσε ο κ. Άρης Μητσόπουλος, Αντιπρόεδρος της RAFARM. «Είμαστε ιδιαιτέρως περήφανοι που παράγουμε στην Ελλάδα και μπορούμε να προσφέρουμε την θεραπευτική αυτή επιλογή στους σοβαρά νοσούντες, λαμβάνοντας υπόψιν την πρόσφατη αξιολόγηση των μελετών και την σύσταση του ΕΜΑ».

Κλάδος στρατηγικής σημασίας

Ο κ. Μητσόπουλος πρόσθεσε πως «η ελληνική φαρμακοβιομηχανία εξακολουθεί να αποδεικνύει ότι αποτελεί έναν κλάδο στρατηγικής σημασίας σε πολλαπλά επίπεδα, από την εξασφάλιση σχετικής αυτάρκειας της χώρας σε φάρμακα έως και την ανάπτυξή της». Και υπογράμμισε: «Στην RAFARM παράγουμε τα δικά μας ελληνικά φάρμακα και εξασφαλίζουμε την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε αυτά, με τις προσπάθειές μας να εστιάζουν στο να στηρίζουμε τους ασθενείς και το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Στη διάρκεια του 2020 και παρά το αντίξοο περιβάλλον, υλοποιούμε ένα σημαντικό επενδυτικό πλάνο που αφορά σε υποδομές και περιλαμβάνει την κατασκευή του νέου υπερσύγχρονου κέντρου Έρευνας & Ανάπτυξης και επέκταση των μονάδων παραγωγής της εταιρείας».

H RAFARM έχει λάβει πολλές άλλες πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της λοίμωξης Covid-19. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται:

  • Η συνεισφορά για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών σε φάρμακα
  • Η δωρεάν προσφορά υγειονομικού εξοπλισμού στην Ελληνική Αστυνομία και τον ΟΚΑΝΑ
  • Η παραγωγή πέντε τόνων αντισηπτικού