Πρόγραμμα για την ενδυνάμωση των ενώσεων ασθενών από τη Novartis Hellas

  • Ρούλα Τσουλέα
Novartis
Ο διαδραστικός κύκλος των σεμιναρίων προσαρμόστηκε ειδικά για τους εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας ασθενών. Έλαβαν μέρος συνολικά 20 εκπρόσωποι ασθενών από 14 Ενώσεις.

Στον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός καινοτόμου Προγράμματος Ενδυνάμωσης Ενώσεων Ασθενών προχώρησε η Novartis, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης.

Το πρόγραμμα απευθύνεται στους εκπροσώπους ασθενών. Στόχος του είναι η ανάπτυξη των δεξιοτήτων και η βελτίωση των γνώσεών τους, ώστε να υποστηρίξουν πιο αποδοτικά τη λειτουργία των συλλόγων τους.

Το πρόγραμμα αναπτύχθηκε για πρώτη φορά και εφαρμόσθηκε με επιτυχία στην Ισπανία. Την τελευταία πενταετία το έχουν ολοκληρώσει σχεδόν 350 άτομα από 60 Ενώσεις Ασθενών. Με αυτό τον τρόπο συμβάλλουν ουσιαστικά στην εξέλιξη του έργου του φορέα τους,  καθώς και στη βιωσιμότητά του.

Στον πρώτο κύκλο του ελληνικού προγράμματος, που εφαρμόζει η Novartis Hellas, έλαβαν μέρος συνολικά 20 εκπρόσωποι ασθενών από 14 Ενώσεις. Το 92% των συμμετεχόντων δήλωσαν απολύτως ικανοποιημένοι από την ποιότητα εκπαίδευσης που τους προσφέρθηκε.

Ο διαδραστικός κύκλος των σεμιναρίων προσαρμόστηκε ειδικά για τους εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας ασθενών. Πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά μέσω της Ψηφιακής Πλατφόρμας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Μαδρίτης, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες.

Το πρόγραμμα συνέβαλε καταλυτικά, μέσα από τρεις θεματικές ενότητες, στην απόκτηση ουσιαστικών εφοδίων προκειμένου οι συμμετέχοντες:

  • Να μπορούν να ανταποκριθούν στις πολύπλευρες λειτουργικές απαιτήσεις ενός οργανισμού
  • Να σχεδιάζουν και να υλοποιούν εκστρατείες ευαισθητοποίησης
  • Να ενισχύσουν τη συμμετοχή τους στην έρευνα και στην αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας

Η συνολική διάρκεια του πρώτου εκπαιδευτικού κύκλου ανήλθε σε 4 μήνες. Για την ολοκλήρωση κάθε ενότητας απαιτούνταν:

  • 5 ώρες παρακολούθησης και μελέτης
  • 6 ώρες διάδρασης με τον αντίστοιχο καθηγητή
  • Επιτυχής γραπτή αξιολόγηση

Το Πρόγραμμα Ενδυνάμωσης Ενώσεων Ασθενών της Novartis προσφέρει Ακαδημαϊκές Μονάδες, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Μεταφοράς & Συσσώρευσης Ακαδημαΐκών Μονάδων (ECTS), πιστοποιώντας την κατάρτιση των συμμετεχόντων.