Πρόγραμμα «Ambition Zero Carbon» της AstraZeneca

  • Ρούλα Τσουλέα
AstraZeneca
Είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για το περιβάλλον που προβλέπει, μεταξύ άλλων, να μηδενιστούν μέσα στην επόμενη πενταετία οι εκπομπές άνθρακα από όλα τα επιχειρησιακά κέντρα της.

Η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca παρουσίασε το πρόγραμμα Ambition Zero Carbon, με το οποίο φιλοδοξεί μέχρι το 2025 να επιτύχει μηδενικές εκπομπές άνθρακα από τα επιχειρησιακά της κέντρα σε όλο τον κόσμο.

Το πρόγραμμα ύψους $1 δισ. έχει επίσης ως στόχο να διασφαλίσει έως το 2030 αρνητικό αποτύπωμα άνθρακα σε όλο το εύρος της αλυσίδας αξίας.

Η στρατηγική της AstraZeneca παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum – WEF) στο Νταβός της Ελβετίας. Σε συμφωνία με τα δεδομένα της επιστήμης για την κλιματική αλλαγή, επιταχύνει τους υφιστάμενους στόχους της κατά πέντε χρόνια, σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό. Η στρατηγική της εστιάζει:

  • Στον διπλασιασμό της παραγωγικότητας του ενεργειακού τομέα, με τη χρήση ανανεώσιμης ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας
  • Στην μετάβαση σε 100% ηλεκτροκίνητα οχήματα

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα την ανάπτυξη συσκευών εισπνοής επόμενης γενιάς, με προωθητικά αέρια που παρουσιάζουν σχεδόν μηδενική επιβάρυνση στο φαινόμενο του θερμοκηπίου (Global Warming Potential – GWP).

Πρωτοβουλία AZ Forest

Στο πλαίσιο της στρατηγικής της AstraZeneca συμπεριλαμβάνεται η πρωτοβουλία «AZ Forest». Η πρωτοβουλία αυτή αφορά δράσεις αναδάσωσης, με την αξιοποίηση 50 εκατομμύριων δέντρων την επόμενη πενταετία. Τα πρώτα δέντρα θα φυτευτούν στην Αυστραλία. Θα ακολουθήσουν η Γαλλία, η Ινδονησία και άλλες χώρες.

Οι δράσεις θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με τις εθνικές κυβερνήσεις και την Μ.Κ.Ο. «One Tree Planted» που έχει ως αντικείμενο την εκτέλεση δράσεων αναδάσωσης σε όλο τον κόσμο. Αυτή η πρωτοβουλία υποστηρίζει την πλατφόρμα που παρουσίασε πρόσφατα το WWF με τίτλο «1T.org – The Champions for a Trillion Trees» (1T.org – Οι πρωταθλητές για ένα τρισεκατομμύριο δέντρα).

«Η κλιματική αλλαγή, αποτελεί πιεστική απειλή για τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα της παγκόσμιας οικονομίας», δήλωσε ο Pascal Soriot, Διευθύνων Σύμβουλος της AstraZeneca, συμμετέχοντας στη συνάντηση του Συμβουλίου Βιώσιμων Αγορών (Sustainable Markets Council – SMC). Πρόσθεσε ακόμη ότι «από το 2015, έχουμε μειώσει τις εκπομπές άνθρακα από τα επιχειρησιακά μας κέντρα περίπου κατά το ένα τρίτο καθώς και την κατανάλωση νερού κατά το ένα πέμπτο, περίπου. Τώρα όμως έφτασε η στιγμή να δράσουμε με πιο γρήγορους ρυθμούς, εντείνοντας παράλληλα τις προσπάθειές μας. Οι δεσμεύσεις μας στο πλαίσιο του προγράμματος Ambition Zero Carbon, δημιουργούν τις προϋποθέσεις, ώστε να επιταχύνουμε τη μείωση του αποτυπώματος της AstraZeneca στο κλίμα και συμβάλουν σημαντικά στην επίτευξη συνεργασιών παγκοσμίως, με στόχο την αλλαγή πολιτικής».