Pfizer: Διαγωνισμός πρωτότυπου σεναρίου για την μικροβιακή αντοχή

  • Ρούλα Τσουλέα
μικροβιακή αντοχή
Ο διαγωνισμός έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για τους κινδύνους που κρύβει η αυξανόμενη αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά, εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης τους.

Έναν πρωτότυπο τρόπο για να φέρει στο προσκήνιο την μικροβιακή αντοχή βρήκε η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer Hellas, η οποία προκηρύσσει διαγωνισμό πρωτότυπου σεναρίου για ταινία μικρού μήκους.

Στόχος του διαγωνισμού είναι να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τους κινδύνους που προκαλεί η αυξανόμενη αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά.

Ο διαγωνισμός έχει τίτλο «Σενάρια Ζωής». Τη διοργάνωσή του έχει αναλάβει η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος και τελεί υπό την αιγίδα τριών επιστημονικών εταιρειών:

  • Της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων
  • Της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας
  • Της Ελληνικής Εταιρείας Ελέγχου Λοιμώξεων

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συγγράψουν ένα σενάριο για ταινία μικρού μήκους, που θα έχει ως θέμα τις συνέπειες που έχει η μικροβιακή αντοχή. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των σεναρίων είναι η 1η Μαΐου 2020.

Τα σενάρια θα αξιολογηθούν από κριτική επιτροπή και βαθμολογηθούν με βάση:

  • Την πρωτοτυπία της ιδέας
  • Τον χειρισμό του θέματος
  • Τη δραματουργία και την πλοκή
  • Την ανάπτυξη των χαρακτήρων
  • Τους διαλόγους

Τα τρία πρώτα σε βαθμολογία θα λάβουν χρηματικά βραβεία. Σε τρία ακόμη σενάρια θα δοθούν χρηματικοί έπαινοι. Παράλληλα, θα εξεταστεί η δυνατότητα παραγωγής ταινίας μικρού μήκους, με ένα από τα βραβευμένα σενάρια.

Η μικροβιακή αντοχή

Η μικροβιακή αντοχή έχει χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια δημόσια υγεία. Η κύρια αιτία της είναι η κατάχρηση των αντιβιοτικών εντός και εκτός νοσοκομείων, καθώς και στην κτηνοτροφία. Ρόλο παίζουν επίσης οι κακές συνθήκες υγιεινής που ευνοούν την διασπορά των μικροβίων.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η μικροβιακή αντοχή σχετίζεται με 700.000 θανάτους το χρόνο σε όλο τον κόσμο. Εάν δεν ληφθούν μέτρα, έως το 2050 ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να φθάσει τους 10 εκατομμύρια θανάτους ετησίως!

Η Ελλάδα πλήττεται έντονα από το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής. Κάθε χρόνο καταγράφονται εξαιτίας της περισσότεροι από 1.600 θάνατοι.

«Μέρος της λύσης η ευαισθητοποίηση»

«Γνωρίζουμε ότι μεγάλο μέρος της λύσης στο πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής βρίσκεται την ευαισθητοποίηση του κοινού», δήλωσε ο κ. Βασίλης Τζινιέρης, Hospital Business Unit Lead Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας της Pfizer Hellas. «Σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε να αξιοποιήσουμε τη μοναδική δυνατότητα της Τέχνης να αφυπνίζει, να εκπαιδεύει, να προβληματίζει, να κινητοποιεί. Απευθύνουμε, λοιπόν, πρόσκληση στους σεναριογράφους της χώρας, να ενισχύσουν το μήνυμά μας, με το ταλέντο και τη δημιουργικότητά τους».

«Ο διαγωνισμός που αρχίζει, δίνει το κίνητρο και την ευκαιρία σε δημιουργικούς ανθρώπους, να μιλήσουν με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο, για ένα πρόβλημα που αφορά όλους μας», είπε από την πλευρά του ο κ. Αλέξανδρος Κακαβάς, πρόεδρος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδας. «Καλούμε, λοιπόν, όλους όσοι ασχολούνται με τη συγγραφή σεναρίων, νέους και έμπειρους, επαγγελματίες και ερασιτέχνες να συμμετέχουν, με την ελπίδα ότι θα δούμε πολλές πρωτότυπες ιδέες και προσεγγίσεις».