ΠΕΦ: Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες στο πλευρό του ΕΣΥ και των ασθενών

  • Ρούλα Τσουλέα
ΠΕΦ
Οι εταιρείες-μέλη της ΠΕΦ έχουν παρασκευάσει δωρεάν αντισηπτικά, έχουν δωρίσει κλίνες ΜΕΘ και μόνιτορ παρακολούθησης, και έχουν προσφέρει προστατευτικό εξοπλισμό.

Μία σειρά δράσεων που στηρίζουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τους επαγγελματίες Υγείας και τους ασθενείς έχουν υλοποιήσει οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, συμβάλλοντας στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19.  Προετοιμάζουν επίσης και άλλες, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΕΦ, παραθέτει αναλυτικά τις δράσεις που αρχίζουν με την δωρεάν παραγωγή αντισηπτικών. Όπως εξηγεί, η Ένωση ανέλαβε μέσω των μελών της την παρασκευή αντισηπτικών διαλυμάτων για τα νοσοκομεία της χώρας, χωρίς κόστος για το Δημόσιο.

Ήδη έχουν παραδοθεί στο Υπουργείο Υγείας 60 τόνοι αντισηπτικών. Η παραγωγή είναι σε εξέλιξη και εντός των επομένων ημερών θα ολοκληρωθεί η παράδοση και άλλων.

Δωρεά 40 κλινών ΜΕΘ υψηλής τεχνολογίας

Η ΠΕΦ θωρακίζει τα νοσοκομεία, ιδίως τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες τους. Έτσι, οι εταιρείες-μέλη της προχώρησαν στη δωρεά 40 κλινών ΜΕΘ υψηλής τεχνολογίας.

Οι 40 εξειδικευμένες κλίνες ΜΕΘ είναι αμερικανικής κατασκευής. Ο προηγμένος σχεδιασμός τους επιτρέπει την ευχερέστερη κίνηση των ασθενών και συμβάλει στη μείωση του χρόνου νοσηλείας.

Στη δωρεά των 40 κλινών ΜΕΘ υψηλής τεχνολογίας, πρωτοστάτησαν οι εταιρείες  μέλη της ΠΕΦ: ANFARM, BENNETT, DEMO, ELPEN, FARAN, FREZYDERM, GALENICA, GAP, GENEPHARM, IASIS, INNOVIS, KLEVA, KOPER, MEDICALPHARMAQUALITY, MEDOCHEMIE, PETSIAVAS, PHARMATHEN, RAFARM, VOCATE και WINMEDICA.

Δωρεά φαρμάκων και εξοπλισμού υγειονομικής προστασίας

Οι εταιρείες μέλη της ΠΕΦ προέβησαν επίσης στη δωρεά:

  • Φαρμάκων στα κοινωνικά φαρμακεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και 40 Δήμων σε όλη την Ελλάδα
  • 60 monitors παρακολούθησης ασθενών σε ΜΕΘ του ΕΣΥ
  • 500.000 μασκών προστασίας διαφόρων τύπων τύπου προς το ΕΣΥ, την Ελληνική Αστυνομία, την Πυροσβεστική, τις Ένοπλες Δυνάμεις και τις δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης
  • Μεγάλων ποσοτήτων γαντιών, οξύμετρων, πιεσόμετρων και απολυμαντικού εξοπλισμού στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στα νοσοκομεία «Σωτηρία» και «Αλεξάνδρα»
  • Προστατευτικού εξοπλισμού και ειδών φαρμακείων σε τοπικούς φορείς

Στις δωρεές αυτές, εκτός από τις προαναφερόμενες εταιρείες, συμμετείχαν και οι ακόλουθες εταιρείες μέλη της ΠΕΦ: ADELCO, ANABIOSISPHARMACEUTICALS, BOEHRINGERINGELHEIM ΕΛΛΑΣ, BIOKOSMOS, CANA, FAMAR, FINIXFARM, HELP, LABOSERVE, LAVIPHARM, LIBYTEC,MEDHELHELLAS, MEDICAIR, MINERVA, MYLAN, NORMAHELLAS, OPUSMATERIA, PHARMANEL, PHARMAZAC, PROEL, QUALIAPHARMA, REMEDINA, RONTIS, S.M. PHARMACEUTICALS, SYNINNOVATIONLABORATORIES, SPECIFAR, UNI – PHARMA, VIANEX.

Εξασφάλιση επάρκειας φαρμάκων

Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία και συντονισμό με το Υπουργείο Υγείας και τους αρμόδιους φορείς, για τη διασφάλιση της επάρκειας των αναγκαίων φαρμάκων για τους ασθενείς.

Η χώρα μας διαθέτει επαρκή αποθέματα για τους επόμενους 4 μήνες. Επιπλέον, οι εταιρείες-μέλη της ΠΕΦ ενίσχυσαν τις βάρδιες του προσωπικού στις μονάδες παραγωγής. Οι μονάδες αυτές λειτουργούν πλέον σε 24ωρη βάση.

«Σε δύσκολες συνθήκες, διασφαλίζουμε ότι κανένας ασθενής με χρόνιο νόσημα, δεν θα στερηθεί τα απαραίτητα φάρμακά του», υπογραμμίζει η ΠΕΦ στην ανακοίνωσή της.

Φάρμακα για πάνω από 3 εκατομμύρια ασφαλισμένους και ασθενείς

Σήμερα, περισσότεροι από 3 εκατομμύρια ασθενείς στην Ελλάδα θεραπεύονται με φάρμακα που παράγονται εγχωρίως από ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες. Η ελληνική παραγωγή διαθέτει τη δυνατότητα κάλυψης τουλάχιστον του 75% των αναγκών των ελλήνων ασθενών σε φάρμακα.  Τη δυνατότητα αυτή έχουν λίγες χώρες στην Ευρώπη.

Παράλληλα, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες παρακολουθούν τις επιστημονικές εξελίξεις για τις υπό έρευνα θεραπείες για τον νέο κορωνοϊό. Είναι επίσης έτοιμες, εφόσον χρειαστεί, να διαθέσουν τις μονάδες παραγωγής τους στο κράτος για την παραγωγή όποιας θεραπείας κριθεί σκόπιμη.

«Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες θα συνεχίσουν να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο και να στηρίζουν το υγειονομικό προσωπικό, το  Εθνικό Σύστημα Υγείας και τον Έλληνα ασθενή για όσο διάστημα χρειαστεί. Η εθνική προσπάθεια συνεχίζεται», τονίζει η ΠΕΦ.