ΠΕΦ: Κομβικής σημασίας η ενίσχυση της παραγωγής και επάρκειας φαρμάκων στην Ευρώπη

  • Ρούλα Τσουλέα
ΠΕΦ
Ο πρόεδρος της ΠΕΦ συμμετείχε στην γενική συνέλευση της Medicines for Europe και στον διάλογο για την αναθεώρηση του Γενικού Κανονισμού Φαρμάκου της Ε.Ε.

Η ανάδειξη της φαρμακοβιομηχανίας ως πυλώνα σταθερότητας, ανάπτυξης και εξασφάλισης της επάρκειας φαρμάκων στην Ευρώπη, ήταν το κεντρικό μήνυμα των συναντήσεων που είχε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), κ. Θεόδωρος Τρύφων στις Βρυξέλλες με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εταίρους της ευρωπαϊκής φαρμακοβιομηχανίας.

Η ΠΕΦ συμμετείχε στην Γενική Συνέλευση της Medicines for Europe, ως εθνικός σύλλογος και ως μέλος του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Γενοσήμων Φαρμάκων,  Βιο-ομοειδών και φαρμάκων προστιθέμενης αξίας. Συμμετείχε επίσης ενεργά στον ευρωπαϊκό διάλογο για την αναθεώρηση του Γενικού Κανονισμού Φαρμάκου της Ε.Ε.

Τα μέλη της Medicines for Europe προμηθεύουν συνολικώς το 70% των φαρμάκων που διατίθενται στην Ευρώπη. Τα φάρμακα αυτά παράγονται σε 400 ευρωπαϊκά εργοστάσια και απασχολούν 190.000 άτομα σε θέσεις εργασίας υψηλής τεχνολογίας.

Η ΠΕΦ κατά τη διάρκεια των συζητήσεων τόνισε, μεταξύ άλλων, την αναγκαιότητα ενίσχυσης της παραγωγής φαρμάκων και πρώτης ύλης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως εξήγησε, στη διάρκεια της πανδημίας παρουσιάστηκαν ελλείψεις σε φάρμακα πρώτης γραμμής στην Ευρώπη. Η χώρα μας, όμως, δεν αντιμετώπισε παρόμοια ζητήματα καθώς διαθέτει ισχυρή παραγωγική βάση.

Ανθεκτικότητα και ανταγωνιστικότητα

Παράλληλα η ΠΕΦ υπογράμμισε τη σημασία παροχής κινήτρων στις φαρμακοβιομηχανίες, προκειμένου αυτές να επαναπατριστούν και να επενδύσουν στην Ευρώπη.

Η πρόσβαση των ασθενών στα απαραίτητα φάρμακα και η αλλαγή της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής πολιτικής πρέπει να εγγυηθούν την ανθεκτικότητα και ανταγωνιστικότητα της φαρμακοβιομηχανίας, ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις ανάγκες των ασθενών και των συστημάτων Υγείας.

Άλλα θέματα που συζήτησε η ΠΕΦ με τους ευρωπαίους εταίρους ήταν:

  • Η ανάγκη αναγνώρισης του φαρμακευτικού κλάδου ως στρατηγικής σημασίας για τα ευρωπαϊκά σχέδια έκτακτης ανάγκης
  • Η λήψη μέτρων για το μετριασμό των επιπτώσεων στο κόστος των αγαθών
  • Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στα μοντέλα προμήθειας και τιμολόγησης των φαρμάκων

Τέλος, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που είχε ο πρόεδρος της ΠΕΦ τέθηκε στο διάλογο η εξισορρόπηση των περιβαλλοντικών στόχων της ΕΕ με την ευρωπαϊκή στρατηγική φαρμάκου, με απώτερο στόχο την αποφυγή δημιουργίας εμποδίων στην πρόσβαση των ασθενών στα απαραίτητα φάρμακα και θεραπείες.