ΠΕΦ: Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία εξασφαλίζει επάρκεια φαρμάκων για 3 εκατ. πολίτες

  • Ρούλα Τσουλέα
ΠΕΦ
Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες δουλεύουν σε 24ωρη βάση και έχουν προμηθευτεί εγκαίρως πρώτες ύλες, ώστε να υπάρχει επάρκεια φαρμάκων στη χώρα μας για μήνες.

Επάρκεια φαρμάκων για περισσότερους από 3 εκατομμύρια ασφαλισμένους και ασθενείς παρέχει η ισχυρή παραγωγική φαρμακοβιομηχανία της χώρας μας. Όπως ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) η κατάσταση αυτή είναι αντίθετη απ’ ό,τι συμβαίνει σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου ο κορονοϊός Covid-19 έχει οδηγήσει σε ελλείψεις ακόμα και βασικών φαρμάκων.

Όπως εξηγεί η ΠΕΦ σε σχετική ανακοίνωσή της, ο κορωνοϊός έχει οδηγήσει πολλές χώρες της Ευρώπης στην απαγόρευση των εξαγωγών φαρμάκων. Αυτό γίνεται προκειμένου να καλυφθούν οι εσωτερικές ανάγκες τους. Ωστόσο η σημαντική επιβάρυνση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της πανδημίας, δημιουργεί καθυστερήσεις στις εισαγωγές. Το επακόλουθο είναι να αναφέρουν πολλές χώρες ελλείψεις ακόμα και σε βασικά φάρμακα.

Στη χώρα μας τέτοιος κίνδυνος δεν υπάρχει. Η ισχυρή ελληνική φαρμακοβιομηχανία εξασφαλίζει ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε ανάλογα προβλήματα. Και αυτό, διότι χάρη σε αυτήν η Ελλάδα δεν εμφανίζει μεγάλη εξάρτηση από τις εισαγωγές. Στην πραγματικότητα, διαθέτει ένα μοναδικό πλεονέκτημα καθώς περισσότεροι από 3 εκατομμύρια ασφαλισμένοι και ασθενείς καλύπτουν σήμερα τις ανάγκες τους με φάρμακα που παράγονται εγχωρίως από ελληνικά εργοστάσια.

24ωρη λειτουργία

Η ΠΕΦ τονίζει στην ανακοίνωσή της ότι οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες λειτουργούν όλο το εικοσιτετράωρο. Αυτό γίνεται για να εξασφαλιστεί επάρκεια φαρμάκων και για τα νοσοκομεία μας, όπου οι επαγγελματίες Υγείας δίνουν αληθινή μάχη για να βοηθήσουν τους ασθενείς με Covid-19.

Οι εταιρείες μέλη της ΠΕΦ έχουν ενισχύσει τις βάρδιες του προσωπικού στις μονάδες τους. Με αυτό τον τρόπο παράγουν φάρμακα με σταθερό ρυθμό και εφοδιάζουν απρόσκοπτα τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία. Έτσι, διασφαλίζεται ότι δεν θα στερηθεί κανένας ασθενής με χρόνιο νόσημα τα απαραίτητα φάρμακά του.

Αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία την συγκεκριμένη εποχή, καθώς ορισμένα χρόνια νοσήματα θέτουν τους ασθενείς σε αυξημένο κίνδυνο όταν τους μολύνει ο κορωνοϊός Covid-19. Αυτή είναι, λ.χ., η περίπτωση του διαβήτη, της υπέρτασης, των αναπνευστικών, καρδιαγγειακών ή νευρολογικών νοσημάτων.

Καλύπτουν το 80% των φαρμάκων

Σύμφωνα με την ΠΕΦ, τα υψηλής ποιότητας ελληνικά φάρμακα μπορούν να καλύψουν το τουλάχιστον:

  • 75% του όγκου των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας
  • 85% των νοσοκομειακών φαρμάκων

Επιπλέον, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες διαθέτουν επαρκή αποθέματα φαρμάκων για τους επόμενους μήνες. Έχουν επίσης προχωρήσει στον έγκαιρο εφοδιασμό τους με πρώτες ύλες και ό,τι άλλο χρειάζεται ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη παραγωγή.

Κλάδος στρατηγικής σημασίας

Ο Πρόεδρος της ΠΕΦ κ. Θεόδωρος Τρύφων δήλωσε σχετικά: «Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποδεικνύεται ένας κλάδος στρατηγικής σημασίας για την επιβίωση της χώρας. Η επάρκεια της χώρας στα αναγκαία φάρμακά της πρώτης γραμμής δεν εξαρτάται από το κλείσιμο των συνόρων και τους περιορισμούς κυκλοφορίας. Παράγουμε εδώ τα φάρμακα μας και εξασφαλίζουμε την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε αυτά. Είμαστε έτοιμοι –εφόσον χρειαστεί– να θέσουμε τις μονάδες μας στη διάθεση της Πολιτείας, χωρίς καμία επιβάρυνση για το κράτος, για τη μαζική παραγωγή όποιας θεραπείας κριθεί απαραίτητη στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού».