ΠΕΦ: 38 ελληνικές εταιρείες στην κορυφαία διεθνή διοργάνωση στον κλάδο του φαρμάκου

  • Ρούλα Τσουλέα
ΠΕΦ
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είχε ισχυρή παρουσία στην διεθνή έκθεση CPhI, η οποία εδώ και τρεις δεκαετίες συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας φαρμακευτικής βιομηχανίας.

Την θέση της ως σημαντικής εξαγωγική δύναμης επιβεβαίωσε για μία ακόμα χρονιά η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, η οποία είχε ισχυρή παρουσία στην διεθνή έκθεση CPhI, ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).

Η έκθεση CPhI διεξήχθη 1-3 Νοεμβρίου 2022 στη Φρανκφούρτη. Πραγματοποιείται εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια και αποτελεί την μεγαλύτερη διεθνή διοργάνωση για τον κλάδο του φαρμάκου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΕΦ, στην εφετινή έκθεση συμμετείχαν περισσότεροι από 2.500 εκθέτες από 170 χώρες. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία εκπροσωπήθηκε από 38 ελληνικές εταιρείες. Οι εταιρείες αυτές  επιδεικνύουν έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, προσελκύοντας το ενδιαφέρον της παγκόσμιας φαρμακευτικής βιομηχανίας.

Τα ελληνικά φάρμακα κυκλοφορούν σε 147 χώρες του κόσμου. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία για το α εξάμηνο του 2022, το φάρμακο αποτελεί το δεύτερο εξαγώγιμο προϊόν της ελληνικής οικονομίας. Τη θέση αυτή διατηρεί σταθερά την τελευταία πενταετία.

Οι επιδόσεις αυτές αποτελούν απτή απόδειξη της εξωστρέφειας του κλάδου της φαρμακευτικής παραγωγής, η οποία έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, τονίζει η ΠΕΦ.

Άριστη ποιότητα και επενδύσεις

Σημεία αναφοράς στο πλαίσιο της ενίσχυσης των εξαγωγών, αποτελούν αφενός η άριστη ποιότητα των ελληνικών φαρμάκων και αφετέρου οι σημαντικές επενδύσεις των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών σε υποδομές και έρευνα. Οι επενδύσεις αυτές συνεπάγονται τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας για την οικονομία. Ταυτοχρόνως,  θωρακίζουν το σύστημα φαρμακευτικής φροντίδας, διασφαλίζοντας την κάλυψη των ασθενών με τις αναγκαίες θεραπείες.

«Η διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος ουσιαστικών κινήτρων για την προσέλκυση ακόμη περισσοτέρων επενδύσεων στο χώρο του φαρμάκου αποτελεί πάγιο αίτημα της φαρμακοβιομηχανίας», υπογραμμίζει η ΠΕΦ.

«Η διεθνής έκθεση CPhI δείχνει την μεγάλη εξαγωγική δυναμική της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας με σημαντική αποδοχή από συνεργάτες του εξωτερικού», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΕΦ κ. Θεόδωρος Τρύφων. «Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό να διαπιστώνουμε ότι το ενδιαφέρον του παγκόσμιου φαρμακευτικού επιχειρείν στρέφεται προς την Ελλάδα».