Ο Εμμανουήλ Δερμιτζάκης επιστημονικός συνεργάτης του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ

  • Ρούλα Τσουλέα
ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ
Ως ειδικός επιστημονικός συνεργάτης, ο διακεκριμένος καθηγητής θα έχει ενεργό συμβουλευτικό ρόλο στη διενέργεια των Προληπτικών Γενετικών τεστ PRS, τα οποία υπολογίζουν τις πιθανότητες ανάπτυξης σοβαρών χρονίων παθήσεων.

Την έναρξη συνεργασίας με τον καθηγητή Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Εμμανουήλ Δερμιτζάκη, ανακοίνωσε ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ. Κύριος στόχος της συνεργασίας είναι η ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας αλλά και της ιατρικής κοινότητας στις θεμελιώδεις αρχές της Πρόληψης και της Υγείας Ακριβείας.

Ως ειδικός επιστημονικός συνεργάτης του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, ο καθηγητής Δερμιτζάκης θα έχει ενεργό συμβουλευτικό ρόλο στη διενέργεια των Προληπτικών Γενετικών τεστ PRS (Polygenic Risk Scores). Τα τεστ αυτά αποτελούν παγκοσμίως την πιο σύγχρονη έκφραση της Προληπτικής Ιατρικής, καθώς χρησιμοποιούν τεχνολογία αιχμής για να ελέγξουν μικροδιαφορές στο DNA μας, οι οποίες αθροιστικά αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης χρονίων ασθενειών.

Βάσει του μοναδικού γονιδιακού προφίλ που έχει κάθε άτομο, τα τεστ PRS μπορούν να προσφέρουν εκτίμηση της πιθανότητες εκδήλωσης:

  • Στεφανιαίας νόσου
  • Διαβήτη τύπου ΙΙ
  • Ιδιοπαθών φλεγμονωδών νόσων του εντέρου (ΙΦΝΕ)
  • Νόσου Alzheimer
  • Τριών από τις συχνότερες μορφές καρκίνου (μαστού, προστάτη, παχέος εντέρου)

Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής και Μακροβιότητας

Η δραστηριότητα αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της λειτουργίας του καινούργιου Κέντρου Προληπτικής Ιατρικής και Μακροβιότητας του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, το οποίο προσεγγίζει με νέα φιλοσοφία τον προληπτικό έλεγχο. Ο συμβατικός τρόπος προσέγγισης του προληπτικού ελέγχου δίνει τη θέση του στην «Υγεία Ακριβείας», τη νέα εποχή στην πρόληψη.

Σταθερό όραμα του Κέντρου αποτελεί η ουσιαστική πρόληψη των πιο διαδεδομένων χρονίων ασθενειών, αλλά και η επίτευξη της βέλτιστης δυνατής υγείας και ποιότητας ζωής. Ο βασικότερος στόχος του Κέντρου για την επίτευξη του ευρύτερου οράματος είναι η χρήση της Γονιδιωματικής Ιατρικής για την προσαρμογή κι εξατομίκευση του Προληπτικού πλάνου, με βάση τη μοναδική βιολογία κάθε ατόμου. Παράλληλα, μέσω της συνεργασίας με τον καθηγητή κ. Δερμιτζάκη, θα ενισχυθεί η ευρύτερη δραστηριότητα του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ στον τομέα της Γονιδιωματικής Ιατρικής.

Λίγα λόγια για τον καθηγητή

Ο Εμμανουήλ Δερμιτζάκης είναι διευθυντής του Κέντρου του Γονιδιώματος Health 2030, διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής και Γονιδιωματικής στη Γενεύη (iGE3),  και καθηγητής Γενετικής στο Τμήμα Ιατρικής Γενετικής & Ανάπτυξης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης.

Είναι πρώην πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Ελλάδα. Είναι επίσης μέλος των Εκτελεστικών Συμβουλίων του Swiss Personalized Health Network (SPHN) και μέλος του Ελβετικού Ινστιτούτου Βιοπληροφορικής. Είναι ακόμα συνεργαζόμενο μέλος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Η έρευνά του επικεντρώνεται στη γενετική βάση των κυτταρικών φαινοτύπων, των πολυπαραγοντικών χαρακτηριστικών και της ιατρικής ακρίβειας. Έχει υποστηριχθεί από το Ίδρυμα Louis-Jeantet, το Welcome Trust, το Ελβετικό Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Juvenile Diabetes Foundation και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (NIH).

Ο κ. Δερμιτζάκης είναι επίσης αποδέκτης επιχορήγησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC). Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 160 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, όπως τα Nature, Science και Nature Genetics.