Novo Nordisk: Τα οφέλη των κλινικών μελετών στην Ελλάδα

  • Ρούλα Τσουλέα
Novo Nordisk
Τα ευρήματα έρευνας της εταιρείας για τον αντίκτυπο των κλινικών μελετών στους επαγγελματίες Υγείας και τους ασθενείς. Η 20η Μαΐου είναι Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών

Πολλαπλά οφέλη για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη αλλά και για την εθνική οικονομία και απασχόληση παρέχουν οι κλινικές μελέτες, στις οποίες αναζητούνται νέοι τρόποι διάγνωσης και θεραπείας σοβαρών παθήσεων.

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Κλινικών Μελετών καθώς και στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας και διαφάνειας που διέπουν την εταιρεία, η Novo Nordisk Hellas ενημερώνει για τα οφέλη των Κλινικών Μελετών στην Ελλάδα.

Η Novo Nordisk αναπτύσσει νέα φαρμακευτικά σκευάσματα για τον σακχαρώδη διαβήτη και είναι υπεύθυνη για τον αυστηρό έλεγχο των προϊόντων της, ούτως ώστε να τεκμηριωθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά τους μέσω της κλινικής έρευνας.

Παράλληλα, η εταιρεία αναπτύσσει διαρκώς νέα φαρμακευτικά σκευάσματα για τις θεραπευτικές κατηγορίες:

  • Της παχυσαρκίας
  • Της αιμορροφιλίας
  • Των αναπτυξιακών διαταραχών
  • Χρόνιων σπάνιων παθήσεων

Η κλινική έρευνα

Η κλινική έρευνα είναι μία σύνθετη διαδικασία που διέπεται από αυστηρό πλαίσιο και συμπεριλαμβάνει τη συνεργασία ανάμεσα, στη βιομηχανία, τα νοσοκομεία, τους ασθενείς, τους επαγγελματίες Υγείας, τις κυβερνήσεις και τις αρμόδιες Αρχές υγείας.

Η Novo Nordisk έχει διεξάγει ερωτήσεις στους ασθενείς και στους επαγγελματίες Υγείας σχετικά με τις κλινικές μελέτες. Το ερωτηματολόγιο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όταν εστιάζεται το ενδιαφέρον στις ιατρικές ανάγκες, δημιουργείται αξία για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Ακολουθούν μερικά από τα ευρήματα της μελέτης:

  • Το 91% των επαγγελματιών Υγείας αναφέρουν ότι η συμμετοχή στις κλινικές μελέτες τούς δίνει πρόσβαση σε νέα επιστημονικά δίκτυα
  • Το 75% των επαγγελματιών Υγείας πιστεύουν ότι οι κλινικές μελέτες συμβάλλουν στη βελτίωση της θεραπείας και φροντίδας των ασθενών στο νοσοκομείο ή την κλινική
  • 74% των επαγγελματιών Υγείας συμφωνούν ότι τα οφέλη από τη συμμετοχή για τους ασθενείς εκτείνονται πέραν της διάρκειας της κλινικής μελέτης
  • 74% των επαγγελματιών Υγείας έχουν διαγνώσει μία ή περισσότερες επιπλοκές του σακχαρώδους διαβήτη κατά τη διαλογή για κλινικές μελέτες
  • 71% των ασθενών αναφέρουν βελτιωμένες συνήθειες σίτισης ως αποτέλεσμα της συμμετοχής σε κλινικές μελέτες

20 κλινικές μελέτες την περίοδο 2016-2020

Παράλληλα οι κλινικές μελέτες δημιουργούν επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας, λόγω της εμπλοκής πολλών ενδιαφερομένων μερών στη διαδικασία διεξαγωγής τους.

Στην Ελλάδα, για το διάστημα 2016-2020 έχουν πραγματοποιηθεί από την εταιρεία Novo Nordisk Hellas 20 κλινικές μελέτες. Σε αυτές συμμετείχαν 977 ασθενείς, ενώ η επένδυση για την διεξαγωγή τους ανήλθε σε 11,6 εκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Κλινικών Μελετών πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Μάιο, προς  αναγνώριση της ημέρα που ο Τζέιμς Λιντ άρχισε την πρώτη τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή στις 20 Μαΐου 1747.