Novo Nordisk: Η καρδιαγγειακή νόσος και η σχέση της με τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2

  • Ρούλα Τσουλέα
καρδιαγγειακή νόσος
Το 1999 η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιάς (WHF), με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), ανακήρυξε την 29η Σεπτεμβρίου κάθε έτους ως Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς 

Η καρδιαγγειακή νόσος έχει άμεση συσχέτιση με το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Αποτελεί την κύρια αιτία αναπηρίας και θανάτου των ασθενών, ενώ περίπου ο ένας στους τρεις έχουν εγκατεστημένη καρδιαγγειακή νόσο.

Επιπλέον, οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 έχουν 2-4 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν έμφραγμα του μυοκαρδίου ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς διαβήτη. Παρ’ όλα αυτά, μόνο οι μισοί διαβητικοί ασθενείς γνωρίζουν ότι η καρδιαγγειακή νόσος απειλεί την υγεία τους.

Τις επισημάνσεις αυτές κάνει σε ανακοίνωσή της η φαρμακευτική εταιρεία Novo Nordisk Hellas, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς στις 29 Σεπτεμβρίου 2022. Στόχος της ημέρας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού για την καρδιαγγειακή νόσο και τις επιπτώσεις της στον πληθυσμό.

Όπως αναφέρει η Novo Nordisk, η καρδιαγγειακή νόσος είναι η κύρια αιτία θανάτου στον πλανήτη. Προκαλείται από πολλές αιτίες, με τους κύριους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξή της να είναι:

  • Το κάπνισμα
  • Η παχυσαρκία
  • Η μειωμένη φυσική δραστηριότητα
  • Ο σακχαρώδης διαβήτης

Στην πραγματικότητα, η καρδιαγγειακή νόσος προκαλεί 18,6 εκατομμύρια θανάτους ετησίως σε όλο τον κόσμο. Αντιστοιχούν στο 31% των συνολικών θανάτων ανά την υφήλιο.

Δεν κάνουν θεραπεία

Η Novo Nordik επισημαίνει ακόμα ότι εννέα στους δέκα πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και εγκατεστημένη καρδιαγγειακή νόσο, έχουν αθηροσκλήρωση. Έτσι, είναι πιθανότερο να υποστούν έμφραγμα ή/και εγκεφαλικό.

Ωστόσο, πρόσφατη μελέτη έδειξε πως μόνο οι δύο στους δέκα ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για μείωση της γλυκόζης (σακχάρου) αίματος. Και αυτό, παρότι η ρύθμιση της γλυκόζης έχει αποδεδειγμένο καρδιαγγειακό όφελος.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι μόλις ο ένας στους 300 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 κατορθώνουν να ρυθμίσουν με επιτυχία και τους 4 τροποποιήσιμους παράγοντες που συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο να αναπτυχθεί καρδιαγγειακή νόσος. Οι 4 παράγοντες είναι:

  • Ο σακχαρώδης διαβήτη
  • Η υπέρταση
  • Η υπερλιπιδαιμία
  • Η παχυσαρκία

«Η εταιρεία Novo Nordisk Hellas διαρκώς εντείνει την προσπάθειά της, για ενημέρωση του κοινού και των αρμόδιων φορέων σχετικά με την αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, της παχυσαρκίας και της καρδιαγγειακής νόσου στην Ελλάδα», τονίζει η ανακοίνωση.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την καρδιαγγειακή νόσο μπορείτε να αναζητήσετε στους ιστοτόπους www.diabetestalks.gr και www.mintoxeisvaros.gr.