Novartis Hellas: Υπερήφανη για την προσφορά της στην Ελλάδα παρά τις προκλήσεις

 • Γιάννα Σουλάκη
Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η φαρμακευτική εταιρεία Novartis, μετρά την προστιθέμενη αξία που προσφέρει μέσα από το αποτύπωμά της στην ελληνική κοινωνία και δηλώνει υπερήφανη για τη συμβολή της, τόσο στη βελτίωση του προσδόκιμου και της ποιότητας ζωής των Ελλήνων ασθενών, όσο και για τη δημοσιονομική συνεισφορά της στην εθνική οικονομία.

Σε δημοσιογραφική εκδήλωση, οι υπεύθυνοι της εταιρείας παρουσίασαν τα αποτελέσματα της μελέτης Αξιολόγησης Επίδρασης (Impact Valuation) της μητρικής εταιρείας στις χώρες δραστηριοποίησής της, από την οποία προκύπτει ότι η δέσμευση της εταιρείας Novartis προς τους Έλληνες ασθενείς παραμένει ισχυρή, ενώ παράλληλα η συνεισφορά της στην Εθνική Οικονομία, την τοποθετούν – όπως τονίστηκε – στις πρώτες θέσεις των εταιρειών που προσφέρουν σημαντική προστιθέμενη αξία στην οικονομία της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η Novartis Hellas συνεισέφερε $271εκ. στο ΑΕΠ της χώρας το 2018 και δημιούργησε περίπου 2.000 άμεσες, έμμεσες και επαγόμενες θέσεις εργασίας. Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν, όπως επεσήμαναν οι εκπρόσωποι της εταιρείας, την ισχυρή συμβολή της Novartis στην εγχώρια οικονομία καθώς και τη δέσμευσή της στους Έλληνες ασθενείς και στην ελληνική κοινωνία ευρύτερα.

«Παρά τις προκλήσεις, παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο μας να δημιουργούμε προστιθέμενη αξία στις κοινωνίες όπου δραστηριοποιούμαστε. Είμαστε υπερήφανοι για το αποτύπωμά μας και με όχημα την καινοτομία δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε το έργο μας», δήλωσε η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Novartis Hellas Susanne Kohout.

Τη σημασία της επιστημονικής καινοτομίας για την δημιουργία αξίας στην Ελλάδα, υπογράμμισε ο Δρ. Γρηγόρης Ρομπόπουλος, Επικεφαλής του Ιατρικού Τμήματος και Ιατρός Ενδοκρινολόγος, εστιάζοντας στη σημαντική συμβολή της εταιρείας στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των Ελλήνων.

«Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε και να επεκτείνουμε την ανθρώπινη ζωή. Έχουμε ένα πλήρες χαρτοφυλάκιο σε πολλές θεραπευτικές κατηγορίες με καινοτόμες θεραπείες. Θέλουμε να διατηρήσουμε φυσικά τον ηγετικό μας ρόλο στη φαρμακοβιομηχανία, με προσήλωση στα επιστημονικά δεδομένα και βέβαια έχουμε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης που δυνητικά θα μας προσφέρει νέες θεραπείες και στο εγγύς μέλλον» 

Αριστερά προς δεξιά: Susanne Kohout, Country President and Managing Director Novartis Hellas, Δρ. Γρηγόριος Ρομπόπουλος Επικεφαλής Ιατρικός Διευθυντής Novartis Hellas, Φωτεινή Μπαμπανάρα Επικεφαλής Επικοινωνίας Novartis Hellas

Κλινικές Έρευνες & Ανάπτυξη στην Ελλάδα

Ευθυγραμμισμένη με το παγκόσμιο όραμα του Οργανισμού να βοηθήσει τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο και με καλύτερη ποιότητα ζωής, η Novartis Hellas προχώρησε το 2018 σε σημαντικές επενδύσεις στον τομέα Έρευνας και Ανάπτυξης, αξίας $4,3 εκ.

Συγκεκριμένα η εταιρεία:

 •  πραγματοποίησε 79 κλινικές μελέτες με ωφελούμενους περισσότερους από 2.000 Έλληνες ασθενείς 
 • διέθεσε τουλάχιστον 43 θεραπείες (καθιερωμένες και καινοτόμες) σε 1,4εκ. ασθενείς
 • πρόσθεσε 24,5χιλ Ποιοτικώς Σταθμισμένα Έτη Ζωής (QALYs).
 • ο κοινωνικός αντίκτυπος αυτών των θεραπειών, μέσω της συνεισφοράς του υγιούς πληθυσμού στο ΑΕΠ της χώρας, έφθασε στα $469εκ.

Το τελευταίο πιο απλά σημαίνει, ότι μέσω των θεραπειών οι ασθενείς κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν περισσότερα και πιο ποιοτικά έτη ζωής και να είναι εργασιακά πιο παραγωγικοί, συνεισφέροντας στο ΑΕΠ της χώρας, τόνισε η επικεφαλής επικοινωνίας της εταιρείας Novartis Hellas, κ. Φωτεινή Μπαμπανάρα:

«Πρόκειται για τα επιπλέον ποιοτικώς σταθμισμένα χρόνια ζωής που προσφέρουν οι θεραπείες στον ασθενή. Εάν ο ασθενής μπορεί να ζήσει ποιοτικότερα και περισσότερο, ο άνθρωπος αυτός είναι παραγωγικός, πηγαίνει στη δουλειά του, πληρώνεται, συμμετέχει με τους φόρους του στην οικονομία. Αυτό λοιπόν, όταν το αθροίσεις με τους μισθούς, τις εργοδοτικές εισφορές και τη φορολογία προκύπτει ένα νούμερο, το οποίο είναι $469 εκατομμύρια. Αυτό το νούμερο είναι η κοινωνική αξία και δηλώνει την αξία που δημιουργείται πέρα από το ΑΕΠ» 

Δείτε το σχετικό infographic

Novartis και Κοινωνική Εταιρική Ευθύνη (ΕΚΕ)

Προσυπογράφοντας το δικαίωμα κάθε ανθρώπου στην υγεία, η εταιρεία υλοποίησε:

 • 5 προγράμματα υποστήριξης ασθενών με σημαντικά νοσήματα (ογκολογικά, νευρολογικά και ρευματολογικά νοσήματα) με ωφελούμενους περίπου 1.500 ασθενείς
 • στήριξε το έργο 18 ενώσεων ασθενών, προχώρησε σε δωρεές φαρμάκων και συνέβαλε στο ερευνητικό έργο σε δημόσια νοσοκομεία, πανεπιστημιακά ιδρύματα και επιστημονικές εταιρείες.

Novartis Pharmaceuticals & Oncology: Προσφορά στην επιστημονική καινοτομία

Μέσω των επιχειρησιακών μονάδων Novartis Pharmaceuticals και Novartis Oncology, η εταιρεία μένει προσηλωμένη στη δημιουργία αξίας μέσα από την επιστημονική καινοτομία και τη διάθεση στους Έλληνες ασθενείς της σωστής θεραπείας, την σωστή στιγμή, το συντομότερο δυνατόν.

Συγκεκριμένα, η Novartis Pharmaceuticals εντός του 2019 και 2020 πρόκειται να εστιάσει σε θεραπείες για:

 • την ψωρίαση,
 • την σπονδυλαρθρίτιδα,
 • την καρδιακή ανεπάρκεια,
 • την ημικρανία

Αντίστοιχα, η επιχειρησιακή μονάδα της Ογκολογίας θα εστιάσει σε θεραπείες για την αντιμετώπιση ασθενειών όπως:

 • ο μεταστατικός καρκίνος,
 • η λευχαιμία,
 • το λέμφωμα
 • το μελάνωμα

Επιπλέον, η εταιρεία διαθέτει ένα σημαντικό διεθνές χαρτοφυλάκιο λανσαρισμάτων με θεραπείες στους τομείς της οφθαλμολογίας, των αναπνευστικών νοσημάτων και της σκλήρυνσης κατά πλάκας, καθώς και στην ανάπτυξη εξατομικευμένων κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών.

Η συνεισφορά της Novartis στην υπεύθυνη επιχειρηματικότητα

Η Susanne Kohout υπογράμμισε επιπλέον τη δέσμευση της Novartis Hellas στην υπεύθυνη επιχειρηματικότητα δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού και της απασχόλησης. Μέσω του προγράμματος «Ανοιχτά Φτερά», που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιομηχανικής και Επιχειρησιακής Επιμόρφωσης & Κατάρτισης (Ι.Β.ΕΠ.Ε.-ΣΕΒ),

 • 200 νέοι άνεργοι πτυχιούχοι, 5 ειδικοτήτων, είχαν την ευκαιρία να ενισχύσουν τη θέση τους στο εργασιακό περιβάλλον,
 • 152 από τους συμμετέχοντες στην ίδια πρωτοβουλία έλαβαν ειδική πιστοποίηση,
 • ποσοστό μεγαλύτερο του 17% αποκαταστάθηκε επαγγελματικά

Η Novartis Hellas προγραμματίζει αντίστοιχες πρωτοβουλίες τη διετία 2019-2020, με έμφαση στην παροχή ίσων ευκαιριών, ανάπτυξης ικανοτήτων και εθελοντισμού των εργαζομένων.

Τι είναι η μελέτη Impact Valuation

Η μελέτη Impact Valuation στηρίχθηκε σε μια μεθοδολογία που έχει πρόσφατα αναπτυχθεί από τη Novartis διεθνώς, για την αποτίμηση της επίδρασης της επιχειρηματικής της δραστηριότητας στην κοινωνία, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών και κοινωνικών παραγόντων. Τα αποτελέσματα έχουν στόχο να αποτυπώσουν την κοινωνική αξία που παράγει η εταιρεία, πέρα ​​από τις οικονομικές της επιδόσεις, λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική επίδραση για την κοινωνία σε νομισματικούς όρους.

Οι παράμετροι που διαμορφώνουν την οικονομική επίδραση είναι η συμβολή της στο εγχώριο ΑΕΠ, στην απασχόληση και η δημοσιονομική συνεισφορά. H ανάλυση σχετικά με την κοινωνική επίδραση των καινοτόμων θεραπειών της Novartis πραγματοποιήθηκε από το Wifor Institute, έναν ανεξάρτητο φορέα με ειδίκευση στην οικονομική έρευνα και έδρα στη Γερμανία.