Novartis Hellas: Επένδυση του 53% των ετήσιων εσόδων της στην Ελλάδα

 • Ρούλα Τσουλέα
Novartis Hellas
Η εταιρεία ανακοίνωσε σημαντική πρόοδο σε θέματα ESG στη νέα έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας (ΕΥ) για τη διετία 2018-2019.

Τα αποτελέσματα της έκθεσης Εταιρικής Υπευθυνότητας (ΕΥ) για τη διετία 2018-2019 ανακοίνωσε η Novartis Hellas. Σύμφωνα με αυτά, η εταιρεία επένδυσε το 53% των ετήσιων εσόδων της στην ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Ειδικότερα, οι συνολικές άμεσες επενδύσεις της στη χώρα άγγιξαν τα 467 εκατομμύρια ευρώ. Δημιουργήθηκαν περίπου 2.000 θέσεις εργασίας (άμεσες, έμμεσες και επαγόμενες) κατ’ έτος. Ταυτοχρόνως, το 2019 περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια ασθενείς  είχαν πρόσβαση σε 54 θεραπείες της εταιρείας.

Η εταιρεία εστιάζει τις δράσεις Εταιρικής Υπευθυνότητας σε τρεις στρατηγικές προτεραιότητες, οι οποίες συμβαδίζουν με αντίστοιχα  θέματα Περιβάλλοντος, Κοινωνίας και Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΕSG):

 • Την επιχειρηματική δεοντολογία
 • Την παροχή λύσεων πρόσβασης στην υγεία
 • Την λειτουργία της ως καλού εταιρικού πολίτη

Θέσεις εργασίας

Με βάση τις παραπάνω προτεραιότητες, η Novartis Hellas προχώρησε στις προαναφερθείσες συνολικές επενδύσεις. Αυτό επετεύχθη μέσω:

 • Δημοσιονομικής συνεισφοράς (συμπεριλαμβανομένων clawback και rebates)
 • Θέσεων εργασίας, έρευνας και ανάπτυξης
 • Δαπανών σε εγχώριους προμηθευτές
 • Υποστήριξης επιστημονικών και κοινωνικών προγραμμάτων

Επιπλέον, η εταιρεία δημιούργησε το 2018 συνολικά 1.967 άμεσες, έμμεσες και επαγόμενες θέσεις εργασίας. Ο αντίστοιχος αριθμός θέσεων που δημιουργήθηκε το 2019 ανήλθε σε 2.068. Όσον αφορά τις 54 θεραπείες της εταιρείας, η κοινωνική αξία τους ανήλθε στα 856 εκατομμύρια δολάρια.

Κλινικές μελέτες και Holistic care

Η εταιρεία επένδυσε επίσης σημαντικά χρηματικά ποσά στη διεξαγωγή κλινικών μελετών:

 • Το 2018 διεξήχθησαν 79 κλινικές μελέτες, με 2.228 ωφελουμένους. Γι’ αυτές επενδύθηκαν 5,6 εκατομμύρια ευρώ
 • Το 2019 διεξήχθησαν 73 κλινικές μελέτες, με 1.746 ωφελουμένους. Γι’ αυτές επενδύθηκαν 5,1 εκατομμύρια ευρώ

Η Novartis Hellas υποστήριξε επίσης 10 προγράμματα ασθενών το 2018 και οκτώ το 2019, από τα οποία ωφελήθηκαν κάθε έτος περισσότεροι από 2.500 ασθενείς. Τέλος, άρχισε την εφαρμογή του Holistic Care, ενός καινοτόμου επιχειρησιακού μοντέλου στη χώρα. To νέο μοντέλο προάγει την έγκαιρη διάγνωση, μέσω:

 • Της επιστημονικής ενημέρωσης για τα χρόνια νοσήματα
 • Της ανάδειξης των συμπτωμάτων που μπορεί να έχει ένας ασθενής στα πρώιμα στάδια της ασθένειάς του

Με αυτό τον τρόπο προάγεται επίσης η δημιουργία θεραπευτικής συμμαχίας προς όφελος των ασθενών με χρόνια νοσήματα.

Δέσμευση στη διαφορετικότητα

Υπογραμμίζοντας τη συνεχή δέσμευση της εταιρείας στη διαφορετικότητα και στη συμπερίληψη, η έκθεση αναφέρει ότι το 58% των εργαζομένων της εταιρείας είναι γυναίκες. Το αντίστοιχο ποσοστό γυναικών σε θέσεις αυξημένης ευθύνης είναι 59%.

Παράλληλα, η Novartis Hellas ανέλαβε έμπρακτα δράση σε δύο θέματα σημαντικού ενδιαφέροντος για τους εταίρους της και την τοπική κοινωνία γενικότερα: την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα της τοπικής κοινωνίας. Με την πρωτοβουλία «Novartis Plastic Free Workplace» απομακρύνθηκαν όλα τα πλαστικά μιας χρήσης από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Μεταμόρφωση και στη Θεσσαλονίκη.

Επιπλέον, η εταιρεία πραγματοποίησε το πρόγραμμα«Ανοιχτά Φτερά», μια δράση για τη μείωση της νεανικής ανεργίας, παρέχοντας εντός του 2018 σε 200 νέους χρήσιμα επαγγελματικά εφόδια, προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των αναγκών της αγοράς εργασίας και των δεξιοτήτων τους.

Η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Novartis Hellas, κυρία Susanne Kohout, ανέφερε: «Η διαδρομή των τελευταίων δύο ετών είχε αρκετές σημαντικές στιγμές, αλλά και προκλήσεις. Οι πρόσφατες εξελίξεις της παγκόσμιας πανδημίας COVID-19 κατέστησαν την αποστολή μας να βοηθάμε τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο και καλύτερα, πιο επίκαιρη και αναγκαία από ποτέ. Με το βλέμμα στο μέλλον, γίνεται πλέον ξεκάθαρο πως οι πρωτοφανείς προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, οι χώρες και τα συστήματα υγείας είναι πολύ μεγάλες και ιδιαίτερα πολύπλοκες για να επιλυθούν από μεμονωμένες ομάδες, οργανισμούς ή κυβερνήσεις. Η συνεργασία όλων των συμμετόχων είναι απαραίτητη για να δημιουργήσουμε μαζί ένα βιώσιμο μέλλον και η Novartisείναι εδώ για να παρέχει λύσεις σε αυτή την κατεύθυνση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν