Novartis Hellas: Ενημερωτική εκστρατεία «Το ρεκόρ στην LDL χοληστερόλη»

  • Ρούλα Τσουλέα
LDL
Η εκστρατεία της Novartis Hellas πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Πασχόντων από Καρδιοπάθειες και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ασθενών Και Φίλων Πασχόντων Από Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία LDL Greece.

Την έναρξη νέας ενημερωτικής εκστρατείας, που στοχεύει μία από τις κύριες αιτίες καρδιαγγειακών προβλημάτων, ανακοίνωσε η Novartis Hellas. Η εκστρατεία τιτλοφορείται «Το ρεκόρ στην LDL χοληστερόλη» και στόχος της είναι να ενθαρρυνθούν όσοι έχουν αυξημένη κακή χοληστερόλη (LDL) να την ελαττώσουν.

Η LDL αποκαλείται «κακή» χοληστερόλη διότι συσσωρεύεται στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών και τους προκαλεί στενώσεις. Τα επιθυμητά επίπεδά της προσδιορίζονται εξατομικευμένα, βάσει του καρδιαγγειακού κινδύνου που διατρέχει κάθε άτομο.

Για τους ασθενείς πολύ υψηλού κινδύνου πρέπει να είναι κάτω από 55 mg/dl, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (2019). Ωστόσο σημαντικό όφελος αποκομίζουν όσοι κατορθώνουν να την μειώσουν έστω κατά 50% από την αρχική τιμή της.

Δυστυχώς, όμως, το 80% των ασθενών υψηλού και πολύ υψηλού κινδύνου δεν πετυχαίνουν τους στόχους της LDL. Αιτία γι’ αυτό είναι διάφοροι παράγοντες, όπως:

  • Η μη συμμόρφωση στις υπάρχουσες θεραπείες λόγω δοσολογικού σχήματος ή ανεπιθύμητων ενεργειών
  • Η έλλειψη γνώσης της νόσου
  • Η μη τιτλοποίηση ή χρήση των κατάλληλων υπολιπιδαιμικών θεραπειών
  • Το κόστος των θεραπειών
  • Άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με την πρόσβαση στις θεραπείες

Αναγνωρίζοντας αυτή την ακάλυπτη ανάγκη, η νέα εκστρατεία της Novartis Hellas καλεί τους ασθενείς να «πετύχουν το ρεκόρ τους». Δηλαδή, να μειώσουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης τους ώστε να περιορίσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμάτων.

Εξατομικευμένα όρια

Η εκστρατεία της Novartis Hellas πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Πασχόντων από Καρδιοπάθειες και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ασθενών Και Φίλων Πασχόντων Από Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία LDL Greece. Τελεί υπό την αιγίδα:

  • Της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας
  • Της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης
  • Του Ελληνικού Οργανισμού Εγκεφαλικών
  • Της Ελληνικής Εταιρείας Αγγειακών Εγκεφαλικών Νόσων

Η δυσλιπιδαιμία (δηλαδή τα αυξημένα επίπεδα λιπιδίων, όπως η LDL στο αίμα) είναι ένας σημαντικός αιτιολογικός παράγοντας στη καρδιαγγειακή νόσο, η οποία είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Συσχετίζεται με σημαντικό κλινικό φορτίο, ιδιαίτερα σε άτομα με αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο, οικογενή υπερχοληστερολαιμία και σε πληθυσμούς με νόσο ισοδύναμου κινδύνου αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου.

Η εκστρατεία της Novartis Hellas προτρέπει όλους να ενημερωθούν από τον γιατρό τους για το ποιός πρέπει να είναι ο στόχος της LDL χοληστερόλης τους, αναλόγως  με την κατηγορία καρδιαγγειακού κινδύνου στην οποία ανήκουν.

Η σημασία της μείωσης της LDL

«Στην Ελλάδα συνεχίζουμε να καταγράφουμε 30.000 εγκεφαλικά κάθε χρόνο… Η υψηλή χοληστερόλη είναι ένας από τους παράγοντες που σχετίζονται με το 90% των εγκεφαλικών επεισοδίων. Είναι επιτακτική ανάγκη όλοι μαζί να αφυπνίσουμε τους ασθενείς ώστε να ενημερωθούν καλύτερα και να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα τη νόσο», δήλωσε ο κ. Γεώργιος Ντάιος, πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Εγκεφαλικών.

«Η αθηροσκλήρωση αποτελεί το κύριο παθολογοανατομικό υπόβαθρο των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ως Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης (ΕΕΑ) από την αρχή συντασσόμαστε και στηρίζουμε την προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού και κινητοποίησης των ασθενών πολύ υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου σε συνεργασία με τη Novartis Hellas και άλλους εμπλεκόμενους φορείς», είπε ο κ. Χαράλαμπος Μηλιώνης, πρόεδρος της ΕΕΑ.

Όπως εξήγησε ο κ. Γεώργιος Τσιβγούλης, γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αγγειακών Εγκεφαλικών Νόσων (ΕΕΑΕΝ), τα υψηλά επίπεδα της LDL χοληστερόλης αυξάνουν εκθετικά τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών συμβαμάτων, όπως είναι η στεφανιαία νόσος και τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.

«Ανάμεσα στους βασικούς στόχους της ΕΕΑΕΝ είναι και η προαγωγή πρωτοβουλιών που αφορούν στην πρόληψη των αγγειακών εγκεφαλικών νόσων. Ως εκ τούτου η εκστρατεία «Το ρεκόρ στην LDL χοληστερόλη» ταυτίζεται απόλυτα με τους στόχους που έχουμε ως εταιρεία. Επικροτούμε την πρωτοβουλία αυτή μιας και θέτει στο επίκεντρο τη σωστή ενημέρωση και ενδυνάμωση των ασθενών συμβάλλοντας στη βελτιστοποίηση τόσο της πρωτογενούς όσο και της δευτερογενούς πρόληψης.»

«Τέτοιες πρωτοβουλίες εναρμονίζονται πλήρως με τους βασικούς άξονες δράσης και τη γενικότερη δραστηριοποίηση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ) για τα επόμενα χρόνια. Είναι ευθύνη όλων μας να ενημερώσουμε και να προστατεύσουμε τους ασθενείς, ειδικά αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο», δήλωσε και ο κ. Γεώργιος Κοχιαδάκης, πρόεδρος της ΕΚΕ.

Καλύτερες εκβάσεις

«Για τους ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα χρησιμοποιείται συχνά ο όρος «αόρατοι ασθενείς». Αναφέρεται στη φύση των παθήσεων, τη συμπτωματολογία, τη «σιωπηλή» περίοδο η οποία προηγείται της εκδήλωσης των ποικίλων μορφών της. Η εκστρατεία “Το ρεκόρ στην LDL χοληστερόλη” ρίχνει φως στην ενημέρωση και στην πρόληψη, ενισχύοντας τις καλύτερες εκβάσεις για τους ασθενείς», είπε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Πασχόντων από Καρδιοπάθειες, κ. Κωνσταντίνος Χόρτης.

«Η ενημέρωση του γενικού πληθυσμού, αλλά και ειδικότερα όσων έχουν σχέση με την οικογενή υπερχοληστερολαιμία, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν για αυτή την «κρυφή», αλλά τόσο απειλητική για τη ζωή ασθένεια, αποτελεί προτεραιότητα για τον σύλλογό μας. Χαιρόμαστε που αποτελούμε μέρος της προσπάθειας της Novartis Hellas σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα», ανέφερε ο κ. Αθανάσιος Παλλίδης, αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Ασθενών Και Φίλων Πασχόντων Από Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία LDL Greece.

Τέλος, η κα Λευκοθέα Σταθέλου, επικεφαλής του Ιατρικού Τμήματος της Novartis Hellas δήλωσε: «Η εκστρατεία «Το ρεκόρ στην LDL χοληστερόλη» αποτελεί μία έμπρακτη απόδειξη της δέσμευσης μας: να μειώσουμε τον αριθμό των θανάτων εξαιτίας της καρδιαγγειακής νόσου στις επόμενες δεκαετίες. Πρωτοβουλίες σαν και αυτή μας εμπνέουν να συνεχίζουμε την αποστολή μας: να βοηθάμε τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο και καλύτερα».