Siemens Healthineers: Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης επιταχύνει τη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ

  • Ρούλα Τσουλέα
Siemens Healthineers
Μέσα σε λίγα λεπτά από την εκτέλεση μιας μαγνητικής τομογραφίας εγκεφάλου, τα δεδομένα της εξέτασης αποστέλλονται πίσω στον ακτινολόγο ιατρό, με υποσημειωμένες τις πιθανές παθολογικές καταστάσεις.

Ένα εξελιγμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, που διευκολύνει τη διάγνωση σοβαρών παθήσεων του εγκεφάλου, έφτασε στη χώρα μας από την Siemens Healthineers. Το σύστημα είναι το πρώτο παγκοσμίως που διευκολύνει τη διάγνωση, συγκρίνοντας σε κλάσματα δευτερολέπτου τα ευρήματα χιλιάδων μαγνητικών τομογραφιών.

Με αυτό τον τρόπο εντοπίζει στον εγκέφαλο των ασθενών αλλοιώσεις, που υποδηλώνουν την ύπαρξη κάποιου νευροεκφυλιστικού νοσήματος. Έτσι επιταχύνεται η διάγνωση ασθενειών όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η νόσος Πάρκινσον.

Ταυτοχρόνως, όμως, το σύστημα εντοπίζει και «κρυφές» παθολογίες, όπως κάποιος ενδεχόμενος «σιωπηρός» όγκος ή αδιάγνωστο εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι πληροφορίες αυτές διαβιβάζονται στον ιατρό ακτινολόγο που ελέγχει τη μαγνητική τομογραφία του ασθενούς, ώστε να τύχουν περαιτέρω αξιολόγησης αναλόγως με την κρίση του.

Πως λειτουργεί

Το νέο σύστημα σε πρώτη φάση θα διατεθεί στον Όμιλο Ιατρόπολις. Όπως ανακοίνωσε η Siemens Healthineers, το σύστημα αποκαλείται AI RAD Companion Brain MR. Εισάγει την τεχνολογία της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ιατρική Απεικόνιση για ταχύτερη διάγνωση της μαγνητικής τομογραφίας εγκεφάλου, με μικρότερη αλληλεπίδραση με τον χρήστη.

Με το πέρας της μαγνητικής, τα δεδομένα της μεταφέρονται σε περιβάλλον cloud. Εκεί υπάρχουν εξειδικευμένα συστήματα επεξεργασίας, τα οποία χρησιμοποιούν αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης για να εντοπίσουν αυτόματα πιθανές παθολογικές καταστάσεις.

Το λογισμικό λειτουργεί ως σύστημα υποβοήθησης κατά τη διάγνωση, πραγματοποιώντας:

  • Αυτόματη κατάτμηση και ογκομέτρηση των ανεξάρτητων εγκεφαλικών δομών
  • Σύγκριση των αποτελεσμάτων της ογκομέτρησης, που προκύπτουν από κάθε μαγνητική εγκεφάλου, σε σχέση με αποτελέσματα τα οποία ανήκουν σε ομάδες υγιούς πληθυσμού (μέσος όρος)
  • Απεικόνιση των αποτελεσμάτων απόκλισης από τον μέσο σε μορφή Label Map, Deviation Map και Volumetric Report.

Για όλους τους μαγνητικούς

Το σύστημα μπορεί να λειτουργήσει ανεξάρτητα από τον τύπο κατασκευαστή μαγνητικού τομογράφου. Επιπλέον συμμορφώνεται πλήρως με το πρωτόκολλο μεταφοράς ψηφιακών εικόνων DICOM.

Ολόκληρη η οικογένεια προϊόντων AI-Rad  Companion της Siemens Healthineers είναι βασισμένη στην cloud ψηφιακή πλατφόρμα teamplay. Το ασφαλές περιβάλλον cloud  επιτρέπει τη χρήση του λογισμικού με την υψηλότερη δυνατή υπολογιστική ισχύ, οπότε δεν απαιτούνται πρόσθετοι πόροι υλισμικού (hardware).

«Είναι μεγάλη μας χαρά που αυτή η σπουδαία καινοτομία θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα», δήλωσε ο Δήμος Τζιόλιας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Siemens Healthineers στην Ελλάδα. «Πρόκειται για ένα σύστημα που προσφέρει νέες δυνατότητες στην ταχύτητα και την ακρίβεια της διάγνωσης της μαγνητικής τομογραφίας εγκεφάλου. Γι’ αυτό αποτελεί αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της κεντρικής μας φιλοσοφίας. Στη Siemens Healthineers πιστεύουμε στην ψηφιοποίηση της Υγείας και σκοπός μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να χρησιμοποιήσουν την ψηφιακή τεχνολογία ώστε να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα με χαμηλότερο κόστος».