Νέα συνεργασία του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer με το ΑΠΘ

  • Ρούλα Τσουλέα
Pfizer
Συμμετέχει η Μονάδα Επεξεργασίας Σήματος και Βιοϊατρικής Τεχνολογίας (SPBTU) του ΑΠΘ. Θα εμπλακούν ενεργά και ασθενείς.

Νέα συνεργασία με μονάδα του Εργαστηρίου Τηλεπικοινωνιών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αρχίζει το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI) της Pfizer.

Στόχος η ανάπτυξη και επικύρωση νέων ψηφιακών βιοδεικτών για την αξιολόγηση νόσων στα πεδία της φλεγμονής και της Ανοσολογίας. Αυτό θα επιτευχθεί με την αξιοποίηση εφαρμογών για κινητές συσκευές και για σοβαρά/εφαρμοσμένα παιχνίδια (serious games).

Στο συγκεκριμένο έργο συμμετέχει η Μονάδα Επεξεργασίας Σήματος και Βιοϊατρικής Τεχνολογίας (SPBTU) του ΑΠΘ. Σε όλα τα στάδια ανάπτυξης των εφαρμογών (από τον σχεδιασμό έως την υλοποίηση και τις δοκιμές) θα συμμετάσχουν ενεργά επαγγελματίες Υγείας και ασθενείς. Και αυτό, ώστε να ληφθούν υπ’ όψιν οι ανάγκες και των δύο πλευρών.

Για το συγκεκριμένο έργο, η Pfizer έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή διεπιστημονικής ομάδας από Ελλάδα, Ολλανδία,  Πορτογαλία, υπό τον συντονισμό του ΑΠΘ. Θα συμμετάσχουν επίσης μέλη του παγκόσμιου δικτύου της εταιρείας, όπως:

  • Το Τμήμα Ανοσολογίας & Φλεγμονής της Ολλανδίας
  • Το Global Medical Affairs

Αναδεικνύονται προτάσεις και λύσεις

«Μέσα από τις συνεργασίες μας με το ελληνικό οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας αναδεικνύουμε προτάσεις και λύσεις, που μπορούν να φέρουν επανάσταση στον κλάδο της Υγείας, κάτι που αποτελεί σταθερό στόχο μας», δήλωσε ο κ. Nico Gariboldi, επικεφαλής του CDI. «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η νέα συνεργασία μας με το ΑΠΘ αφενός έχει διεθνή διάσταση, αφετέρου δίνει ενεργό ρόλο στους ασθενείς».

«Η συνεργασία μας με το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer αποτελεί σημαντική ευκαιρία για τη μεταφορά της έρευνας από το εργαστήριο στη καθημερινή πρακτική», είπε ο διευθυντής της SPBTU, καθηγητής Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης.

«Στοχεύουμε από κοινού στην παραγωγή υποστηρικτικών ψηφιακών εργαλείων, τόσο για τη διευκόλυνση των ασθενών με φλεγμονές, να διαχειριστούν την ασθένειά τους, όσο και για την παροχή νέων μορφών διαγνωστικής πληροφορίας, π.χ., ψηφιακών βιοδεικτών, στους ειδικούς ιατρούς. Είμαστε σίγουροι ότι αυτή είναι μόνο η αρχή μιας πολύ γόνιμης συνεργασίας», πρόσθεσε.