Νέα παγκόσμια συνεργασία της AbbVie στον τομέα της ανοσολογίας

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η εταιρεία AbbVie ανακοίνωσε πρόσφατα τη συνεργασία της με την Boehringer Ingelheim σε παγκόσμιο επίπεδο για την ανάπτυξη και τη διάθεση στην αγορά μιας νέας ερευνητικής βιολογικής θεραπείας για την αντιμετώπιση της ψωρίασης.

Η συνεργασία αφορά το BI 655066, είναι μονοκλωνικό βιολογικό αντίσωμα έναντι της ιντερλευκίνης-23 (αντι-IL-23), που – σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης κλινικής μελέτης φάσης 2 – έχει υψηλότερη αποτελεσματικότητα έναντι της καθιερωμένης θεραπείας σε ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από χρονικό διάστημα 9 μηνών, 69% των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με το BI 655066 διατήρησαν καθαρό ή σχεδόν καθαρό δέρμα (έναντι 30% όσων έλαβαν την καθιερωμένη θεραπεία), ενώ πέτυχαν αυτήν την ανταπόκριση του δέρματος ταχύτερα (περίπου οκτώ εβδομάδες έναντι περίπου 16 εβδομάδων) και για μεγαλύτερο κατά δύο μήνες και πλέον διάστημα (≥ 32 εβδομάδες έναντι 24 εβδομάδων). Επιπλέον, πλήρως καθαρό δέρμα διατήρησε, μετά το πέρας εννέα μηνών, σχεδόν το τριπλάσιο ποσοστό των ασθενών (43% έναντι 15%).

Η σύμπραξη των δύο εταιρειών, συνδυάζοντας την τεχνογνωσία της AbbVie στην ανάπτυξη και διάθεση στην αγορά των κορυφαίων βιολογικών παραγόντων παγκοσμίως, με τα κλινικά αποτελέσματα που έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα η Boehringer Ingelheim, μπορεί να δώσει στους ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση τη δυνατότητα για ουσιαστική βελτίωση της καθιερωμένης θεραπείας τους. Επιπλέον, θα αξιολογηθεί το ενδεχόμενο χρήσης του BI 655066 και για τη θεραπεία της νόσου του Crohn, της ψωριασικής αρθρίτιδας και του άσθματος.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, η AbbVie αποκτά δικαιώματα στο ερευνητικό σκεύασμα BI 655064, ένα αντι-CD-40 ανοσοδιεγερτικό αντίσωμα, που βρίσκεται επί του παρόντος σε πρόγραμμα ανάπτυξης φάσης 1 από την Boehringer Ingelheim, καθώς και το δικαίωμα επιλογής να προχωρήσει με το πρόγραμμα ανάπτυξής του μετά την ολοκλήρωση των κλινικών αποτελεσμάτων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν