Μονοκλωνικό αντίσωμα στη μάχη κατά του μελανώματος του μικροκυτταρικού καρκίνου πνεύμονα και του υπεζοκωτικού μεσοθηλιώματος

  • Iatropedia
Σημαντικά νέα για την μάχη κατά του καρκίνου παρουσιάστηκαν στην Ετήσια Συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Έρευνας για τον Καρκίνο. Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα από κλινικές μελέτες για την αντιμετώπιση του προχωρημένου μελανώματος, του προχωρημένου υπεζοκωτικού μεσοθηλιώματος και του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα με τη χρήση pembrolizumab.

Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με το ανεγχείρητο μεταστατικό μελάνωμα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τυχαιοποιημένης πιλοτικής κλινικής μελέτης Φάσης 3 KEYNOTE-006, το pembrolizumab αποδείχτηκε στατιστικά ανώτερο του ipilimumab όσον αφορά στην Επιβίωση Χωρίς Εξέλιξη της Νόσου (Progression Free Survival), την Συνολική Επιβίωση (Overall Survival) και το Συνολικό Ποσοστό Ανταπόκρισης (Overall Response Rate). Επίσης υπήρχε μικρότερη συχνότητα ανεπιθύμητων ενεργειών. Μάλιστα, λόγω αυτών των αποτελεσμάτων, η μελέτη, όπως είχε ανακοινωθεί και στις 24 Μαρτίου τερματίστηκε πρόωρα. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν από τον Dr Antonis Ribas του Jonsson Comprehensive Cancer Center του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και ανακοινώθηκαν επίσης στο New England Journal of Medicine.

Σύμφωνα με τον Dr Roger Perlmutter Πρόεδρο των Merck Research Laboratories, «μέσα από το πρόγραμμα ανάπτυξης που ακολουθούμε για το Keytruda, ο στόχος μας είναι να εξελίξουμε την μαχροχρόνια διαχείριση της νόσου και την συνολική επιβίωση των ανθρώπων που πάσχουν από καρκίνο».

Ταυτόχρονα, η MSD παρουσίασε τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης KEYNOTE-028 για τη χρήση pembrolizumab σε 25 ασθενείς με προχωρημένο υπεζοκωτικό μεσοθηλίωμα, μιας σπάνιας και δύσκολα αντιμετωπίσιμης κακοήθειας των υμένων που καλύπτει τους πνεύμονες , την κοιλία και άλλα όργανα. Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα αυτά, παρατηρήθηκε ένα Συνολικό Ποσοστό Ανταπόκρισης (επιβεβαιωμένο και μη επιβεβαιωμένο) της τάξης του 28%, σε θεραπεία με pembrolizumab σε ασθενείς με όγκους που είχαν έκφραση του PD-L1.

Επιπρόσθετα, 48% των ασθενών επέδειξαν σταθερότητα στην ασθένεια, ανεβάζοντας έτσι το ποσοστό ελέγχου της ασθένειας στο 76%. Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο είναι πολύ σημαντικά καθώς είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται ελπιδοφόρα στοιχεία από μια anti – PD 1 θεραπεία για το υπεζωκοτικό μεσοθηλίωμα, το οποίο αποτελεί μια σπάνια μορφή κακοήθειας , δύσκολα θεραπεύσιμη και με περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές.

Τέλος, η MSD ανακοίνωσε νέα στοιχεία από τη κλινική μελέτη Φάσης 1β KEYNOTE-001 που αξιολογεί τη χρήση pembrolizumab σε πρωτοθεραπευόμενους και ασθενείς που είχαν λάβει θεραπεία με προχωρημένο μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (Non-Small Cell Lung Cancer – NSCLC). Βάσει της ανάλυσης των αξιολογημένων στοιχείων από 313 ασθενείς με όγκους που είχαν έκφραση του PD-L1, το Συνολικό Ποσοστό Ανταπόκρισης ήταν 45,4% για ασθενείς με καρκινικά κύτταρα θετικά σε PD-L1 σε ποσοστό 50% ή μεγαλύτερο. Σε άλλες υποομάδες, το Συνολικό Ποσοστό Ανταπόκρισης ανήλθε στο 16,5% σε ασθενείς με καρκινικά κύτταρα θετικά σε PD-L1 σε ποσοστό 1 – 49% και στο 10,7% σε ασθενείς με καρκινικά κύτταρα θετικά σε PD-L1 λιγότερο από 1%. Στον συνολικό πληθυσμό της έρευνας, το Συνολικό Ποσοστό Ανταπόκρισης ανήλθε στο 19,4%.

Το pembrolizumab είναι ένα εξανθρωποιημένο μονοκλωνικό αντίσωμα που μπλοκάρει την αλληλεπίδραση μεταξύ PD-1 (προγραμματισμένος κυτταρικό θάνατος) και των συνδετών του PD-L1 και PD-L2. Με την κατάληψη του PD-1 υποδοχέα και με την παρεμπόδιση της αλληλεπίδρασης με τους συνδέτες, το pembrolizumab απελευθερώνει από την αναστολή ανοσοαπόκρισης μέσω του PD1, συμπεριλαμβανομένης και της αντικαρκινικής ανοσοαπόκρισης. Το pembrolizumab βρίσκεται σε καθεστώς αξιολόγησης από τον ΕΜΑ.